От 1 до 10-та гестационна седмица: симптомите

| от MamaMia |


Какво се случва с тялото, когато жената забременее? Как се променя то? Какви са симптомите на бременността? Какво се случва с гърдите, с корема, с храносмилателната система, с хормоните, с настроението? В поредица от 4 текста ще представим накратко симтомите, през които преминава бременната през общо около 40-те седмици, когато носи плода в себе си.

Ето през какво преминава бременната през първите десет седмици на бременността – от началото на последния цикъл, през зачеването, до към средата на третия месец.

1 гестационнаседмица

Всъщност това е седмицата, която не се брои, че сте бременна – защото не сте.През първата седмица е вашият цикъл и усещате типичните симптоми, характерни за менструацията: кървене, подуване, спазми, подуване в гърдите и променливо настроение.

Всъщност първата гестационна седмица може да се нарече такава чак след забременяването, след като гинекологът изчисли термина спрямо първия ден на последния цикъл. Преди той да го направи – няма такова нещо като „първа седмица от бременността“, защото вие все още не сте забременяла, просто имате редовен цикъл и усещате типичните симптоми, характерни за менструацията: кървене, подуване, спазми, подуване в гърдите и променливо настроение.

Изчисляването на термина – тоест на момента, в който бебето би трябвало да се роди, се базира на датата на започване на последния цикъл и на дължината му. Средно бременността трае около 40 седмици или 280 дена, броени от последния цикъл.

В момента, в който стане ясна датата на термина (няма да е преди третата гестационна седмица), вие вече имате цел: да се поддържате в добро здраве, да наблюдавате развитието на бебето и да подготвите всичко за промяната в живота си. А дали то ще се роди по-рано, по-късно или точно на време – това вече е съвсем друг въпрос.

2 гестационна седмица

И по това време всъщност вие технически още не сте бременна, но настъпва периодът на овулацията, когато организмът на бъдещата майка се подготвя за предстояща бременност, яйцеклетката узрява, придвижва се по фалопиевите тръби и очаква да бъде оплодена от сперматозоид. Средно, овулацията настъпва някъде около 14-ия ден след започването на цикъла. Това е и най-добрият момент за зачеване. Ако заченете, тази седмица ще бъде броена за „втора гестационна“.

Можете да очаквате симтомите, типични за овулацията – възможно е увеличаване на вагиналния секрет, леко подуване на корема, тежест в гърдите, усещане за едностранни крампи. През този момент температурата се увеличава с около 4 единици и става около 37,2 градуса.

3 гестационна седмица

Това е седмицата, в която оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната лигавица и има зачеване. Някои жени изпитват леки или средни абдоминални спазми, или слабо кървене, тип „зацапване“. Ако имате тежко кървене или силна болка, задължително трябва да се свържете с вашия доктор. Това може да е симптом за извънматочна бременност, ако ембрионът се е имплантирал извън утробата (обикновено във фалопиевата тръба). Ако има такъв риск, е най-добре това да се знае от възможно най-рано, затова не подминавайте никакви симптоми.

4 гестационна седмица

Вероятно вече сте направили тест за бременност или сте били на гинеколог. Ако сте бременна – честито!

Тежеста в гърдите е един от първите симтоми на бременността. Ако усещате, че сутиенът ви не ви е удобен – не се чудете. През тази ранна седмица някои жени започват да изпитват повишена чувствителност към миризми, вкусове. Възможно е усещане на умора, запек, подуване на корема, промени в настроението. Но не се притеснявайте, ако нямате такива симтоми изобщо: всяка бременност протича различно и е възможна липса на типичните симптоми на бременността – гадене, повръщане, подуване на корема, умора, или наличието само на някои от изброените. Всъщност да нямате симптоми на бременност е доста голям късмет – считайте се за щастливка!

5 гестационна седмица

Започва се с промяната на настроенията. Много жени започват да се чувстват ту щастливи, ту депресирани. Парадоксално понякога могат да изпитват и двете настроения едновременно, при това без никакви видими причини. Всичко това е съчетано с умора и напрежение в гърдите. Възможно е да се появи гадене сутрин.

6 гестационна седмица

За някои жени шестата седмица е доста тежка. Обикновено това е седмицата на сутрешното гадене (макар че то може да се появи и малко по-късно). Повишава се чувствителността към миризми, които или ви отвращават, или предизвикват небивал апетит. Сутрешното гадене може да продължи някъде до началото на втория триместър (14 седмица), така че е най-добре да се намерите начин да се справяте. Някои бременни намират начин, като хапват начесто по по-малки порции, други дъвчат джинджифил, трети носят акупресурни ленти срещу гадене или избягват определени храни.

7 гестационна седмица

Често уриниране – това е още един от симптомите на ранната бременност. То се дължи на няколко фактора: на хормона, характерен за бременносттаЧГХ -човешки хорион гонадотропин (Human chorionic gonadotropin – hCG), на уголемената матка, която притиска пикочния мехур, и на по-усилената работа на бъбреците, които бързат да пречистят организма.

Постоянното ходене до тоалетната трябва да бъде планирано при всички ваши бъдещи посещения – на кино, на театър или по време на работни срещи.

8 гестационна седмица

Сега симптомите на бременността са се появили с пълна сила: виене на свят, тежест в гърдите, лесна уморяемост, скокове в настроенията, подувания на корема. Възможно е да се появи още един симптом: засилено отделяне на слюнка в устата, което ще приключи в края на първия триместър (13 седмица). Някои жени изпитват главоболия заради скока в хормоните, заради това, че са спряли кафето, заради стреса или заради дехидратацията.

9 гестационна седмица

Бременността започва да прави много номера на храносмилателната система. Бременната започва да страда от запек, от газове, в допълнение към гаденето сутрин и световъртежите. Не се притеснявайте – много от тези храносмилателни проблеми ще изчезнат след първия триместър.

10 гестационна седмица

Вече можем да говорим за фетус, зародиш или плод, защото той вече евидим. Тежките симптоми на болестта сякаш понамаляват, но безпокойството за здравето на зародиша нараства. През първия триместър някои жени започват да излъчват „сиянието на бременността“, докато други получават тежко акне. Започвате да забелязвате нарастването на коремчето и гърдите си.
Ако сте над 35 годишна, задължително направете генетичен скрининг или диагностични тестове, както хорионна биопсия ( chorionic villus sampling CVS). Така ще установите дали са възможни някакви дефекти при раждане. Всички тези процедури се правят между 10 и 12 седмица.

Вижте още:

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

От 20 до 30-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите

 

БРЕМЕННОСТТА ПО МЕСЕЦИ:

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг

 


Повече информация Виж всички