Първият месец от бременността: от шок до радост

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът? Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Първият месец. Вие може и още да не сте разбрала, че ще ставате майка, но вашето тяло е много по-напред с информацията! Симптомите на ранната бременност вече са налице, макар и все още слабо изразени.

Едва шест дни след като сперматозоидът е оплодил яйцеклетката, бъдещето бебе вече е започнало да се формира. Затова и първите тестове за бременност с урина се препоръчва да се направят не преди 6-7 ден след зачеването. Ако изчакате и направите тест за бременност с рамките на 9-11 дни след половия акт, резултатите ви ще бъдат още по-точни. При тестове за бременност чрез урина, направени в рамките на 12-15 дни след зачатието – точността е дори над 98%.

За всеки случай, в момента, в който видите двете черти на домашния текст, трябва да отидете при гинеколога. Той ще ви предпише кръвен тест, чрез който ще бъдат определи нивата на бета хормоните Hcg, така че със абсолютна сигурност ще узнаете гестационната възраст на ембриона, какво е състоянието на плода и дали всичко е наред с него.

Още на този етап някои гинеколози предписват добавки, например витамини. Но по-важен е приемът на фолиева киселина, чрез която се намалява рискът от малформации на плода. На база на кръвния тест, гинекологът може да ви даде и съвети за хранене – дали трябва да избягвате някои храни, например сурови зеленчуци, колбаси, месо.

Рано е за ехограф

До края на 4-тата седмица от бременността ембрионът по нищо няма да прилича на човешки, но белите дробове, сърцето и гръбначният мозък вече ще са започнали да се формират. В края на първия месец ембрионът ще достигне дължина между два и пет милиметра, а сърчицето на бъдещото ви дете вече ще бие. То обаче все още няма да може да се види на ехограф.

Затова и според много специалисти, от ултразвук няма никакъв смисъл да се ходи преди да минат 30 дни след зачеването (15 дни след закъснението на цикъла). За да видите нещо повече обаче ще са необходими най-малко осем седмици.

Със сигурност в момента, в който узнаете, че сте бременна, трябва да промените някои вредни навици.

Спирането на цигарите и алкохола, ограничаването на кафето и кофеиновите напитки са задължителни, трябва да се консултирате с лекаря и относно приемането на всякакъв вид медикаменти, ако са ви предписани такива.

Много е вероятно вашият гинеколог да ви посъветва и да не извършвате резки движения, да не носите тежко, да не се претоварвате. И все пак ако правите леки упражнения, нямате причина да прекратявате напълно физическата си активност.

Първи признаци на бременността

Най-очевидният признак, че сте бременна, е – разбира се – спирането на менструацията. Прекъсването на цикъла е напълно нормално и се се дължи на големите количества прогестерон – женският хормон, който „отговаря“ за здравословната бременност.

Високите нива на този хормон, както и увеличения размер на бъбреците при бременност, са „виновници“ и за честото уриниране, характерно за бременните жени.

През първия месец, когато зародишът се имплантира в стената на матката, можете да забележите леко прокървяване (зацапване). Не се тревожете – това е нормално. Все пак информирайте своя гинеколог.

Умора, сънливост, промяна в либидото, гадене

През първите 4 седмици е възможна рязка промяна в либидото – то може да се увеличи или да спадне. Нормално е да започне да ви се спи повече от преди и да се уморявате много бързо. След 3-тата седмица е възможно да усетите и неприятното „сутрешно гадене“. Понякога то може да бъде съчетано дори и с повръщане. Причините са в нарастващите нива на естроген и прогестерон в организма, които забавят метаболизма. Всека втора бременна жена усеща симптомите на гадене и повръщане, като за някои те са изразени по всяко време на денонощието, а не само сутрин.

Гаденето може да бъде предизвикано и от силни миризми. Имайте предвид, че още през първия месец на бременността, обонянието се изостря и някои жени започват да изпитват отвращение към храни, които до скоро са обичали. Това е временно състояние, което след няколко месеца ще отмине.

Бебето расте много бавно през първия месец, затова и все още няма да забележите особена промяна в начина, по който изглеждате. Не очаквайте веднага напълняване, нещо повече – възможно е заради гаденето и повръщането дори да свалите килограми.

Съвсем нормално е да усещате напрежение и изострена чувствителност в гърдите си. Те може да наедреят, а цветът на ареолите да потъмнее. Възможно е от самото начало на бременността да забележите и подуване в краката и глезените, заради задържането на вода в тялото.

Най-важното, което трябва да научите през този месец е да контролирате нивата на стреса, да избягвате негативните емоции и да се подготвите психически за новия период в живота си. Очаквате дете! Това е най-прекрасното усещане, заради което си струва да преживеете всички физически неразположения, които сякаш изведнъж са ви се „стоварили“ на главата!

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички