Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите

| от MamaMia |


Продължение наКакво се случва между 20 и 30-та гестационна седмица: симптомите

Вече сте в последната част от бременността – третия триместър.

30-та гестационна седмица се пада в 7 календарен месец и 8 лунарен месец.

Главата и тялото на бебето вече са в пропорции, които ще се запазят непроменени почти до раждането, очните ябълки вече се движат, скоро то ще може да проследява мигаща светлина. Ирисите също вече работят и зениците се свиват или разширяват при светлинен поток. След 30-та седмица бебето вече ще може да произвежда и сълзи…

А ето какви са вашите симптоми през следващите около 10 последни седмици от бременността:

31 гестационна седмица

За съжаление някои от ужасните симптоми, характерни за първия триместър, които мислехте, че завинаги са отминали, сега сякаш се завръщат. Например мекотата в гърдите, постоянното желание за уриниране (главата на бебето опира пикочния мехур), умората… Дръжте се, остава още съвсем малко!

32 гестационна седмица

След толкова седмици бременност, вашето тяло започва да се „упражнява“ в контракции. Те са познати като „Брекстън-Хикс“ и се изразяват в периодични спазми в матката, и ще зачестяват, колкото повече наближава термина. Тези контракции обикновено траят между 30 секунди и 2 минути и спират, когато сменяте позицията си. Обадете се на вашия доктор, ако ви се струва, че контракциите са твърде силни или твърде начесто – възможно е преждевременно раждане.

33 гестационна седмица

Бебето ви става по-голямо и натиска вътрешните органи. Резултатът се изразява в задух, киселини, постоянно готов за работа пикочен мехур и генерален дискомфорт.

34 гестационна седмица

Остават ви само няколко седмици, в които постоянно ще усещате симптомите на бременността, независимо дали са болки в гърба, запек, течност от гърдите, хемороиди, замъглен поглед, умора, главоболие, подувание и киселини. Усещате все по-интензивно ритниците на бебето в утробата.

35 гестационна седмица

Раждането наближава, с него и контракциите „Брекстън-Хикс“. Трябва да се научите да различавате този вид контракции от онези, които ще започнат в момента, когато наистина раждате. В този период и килограмите започват да се стабилизират – не трупате повече. Безсънието обаче упорито ви държи напрегнати през нощта.

36 гестационна седмица

Остават между 2 и 4 седмици до раждането. В този период (при всяка жена е различно кога точно, като при някои това се случва още в 7-ия месец), бебето „пада“ (обръща се с надолу главата) и се намества в малкия таз. Това отчасти намалява натиска върху вътрешните ви органи – и дишате малко по-леко.

37 гестационна седмица

Новата позиция на детето може да доведе до известен дискомфорт, възможно е и зацапване. Ако забележите силно кървене, задължително се обадете на вашия лекар, защото е възможен проблем с плацентата.

38 гестационна седмица

Между 37 и 38 седмица преди раждането пада слузестата секреция (тапа), която доскоро е затваряла шийката на матката, за да предпази от навлизането на бактерии вътре и е защитавала плода от инфекция. Много често „тапата“ се изхвърля между 24 и 48 часа преди раждането, но на много жени това им се случва седмици или месец по-рано.

39 гестационна седмица

Ако ви изтекат водите, ще забележите водата по краката си: това е знак за влизане в болница. Други ранни сигнали за раждане са постоянните контракции, напрежението в таза, тъпите болки в гърба и усещането за безпокойство и тревога. Много доктори съветват да се насочите към болницата, ако контракциите са на всеки пет минути, продължават по минута и като цяло са с продължение от час (правилото 5-1-1).

40 гестационна седмица

Продължавате да изживявате симптоми като безсъние, подуване, често уриниране и дискомфорт в таза. Това ще е така, докато бебето се роди. Ако имате насрочено секцио, то това ще бъде след няколко дни или седмица.

41 гестационна седмица

Пренасянето на бебето води до безпокойство и тревога… но бъдете спокойни! Няма случай в историята на човечеството някое бебе да е останало в корема на майката вечно!

То ще се роди – при това скоро!

Успех!

Вижте още:

От 1 до 10 гестационна седмица: симптомите

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

От 20 до 30-та гестационна седмица: симптомите

 

БРЕМЕННОСТТА ПО МЕСЕЦИ:

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг

 


Повече информация Виж всички