Седми месец от бременността: бебето се обръща

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът?Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Започва последният триместър на бременността. Вече броите на пръсти седмиците до момента, в който ще прегърнете живо и здраво новороденото.

В седмия месец плодът вече е достатъчно развит в корема, за да оцелее, ако се роди преждевременно. Но въпреки големите шансове да оживее, бебето ще бъде недоносено и ще се налага медицинска помощ.

През тези седмици трябва много да се пазите от зарази, бактериални и вирусни инфекции. Ципата на плацентата е много изтъняла и вирусите могат да проникнат в кръвообращението на плода. Проблем за овладяването на инфекциите е и това, че майката вече не бива да приема силни лекарства, например антибиотици.

Спазвайте висока хигиена, мийте ръцете си, измивайте внимателно плодовете и зеленчуците, преди консумация. Пазете се от хранителни и стомашни разстройства, пийте филтрирана или минерална вода, не яжте недопечено или старо месо и продукти с изтекъл срок на годност. Внимавайте при контакт с домашни животни, пазете се от ухапвания на насекоми, например кърлежи.

Задъхване, умора и болки в гърба

Хормоните на бременността ви правят все така разсеяни и забравящи, а безсънието влошава положението. Движете се бавно и внимателно, за да не се спънете и да паднете. Ако все още ходите на работа, наближава моментът да излезете в болничен.

Сърдечният ви ритъм е ускорен, защото все по-големи количества кръвна маса преминават през плацентата. Засилената обмяна на вещества води до усещане за горещина и все така до интензивно потене. Матката продължава да нараства, да притиска диафрагмата и оттам – гръдния кош.

Дори при слабо физическо натоварване изпитвате умора. Задъхването става все по-голямо. Наддали сте значително на килограми, като параметрите им варират много за всяка жена – някои в 7-ия месец са качили едва около 4-5 кг, а други – 9-10 кг.

Усещането за тежест в стомаха продължава и все така ви дразнят киселини. Работата и на бъбреците сега е много натоварена. За да ги облекчите, пийте много вода, сокове, билков чай – тялото има нужда от течности и ги задържа, за да се запаси. Внимавайте със солта в храната, защото тя спомага за допълнителното задържане на вода в организма и за образуването на отоци по крайниците.

Обикновено в седмия месец вагиналните течения се засилват. Ако забелязвате прекомерно зацапване или странна миризма обаче, е добре да се консултирате с гинеколога. Изобщо през този, а и през идващите два месеца, бъдете готови за чести консултации с докторите.

Вече храните бебето, но и лекувате себе си чрез храната

През седмия месец организмът на плода укрепва и храненето става изключително важно за неговото израстване. Оформящите се кости все още са много слаби и имат нужда от калций. Чрез яденето трябва да му осигурите още фосфор и желязо.

Но вашата диета трябва не само да съдържа хранителни вещества за бебето, а и да помага в борбата срещу нежеланите симптоми на бременността.

За да борите запека и съответно хемороидите, консумирайте големи количества богати на фибри зеленчуци и плодове (при липса на пресни и сушените вършат работа). Набавяйте важните за бебето протеини от ядки (например орехови), банани, пълнозърнест хляб, яйца, леща. Може да ядете риба, но внимавайте с мидите и морските дарове, заради възможни хранителни отравяния. Калцият набавяйте от млечно-кисели продукти и бяло сирене.

Бебето се обръща и се приготвя за излизане

Към средата на седмия месец бебето вече е завършено човече, разполага с напълно функциониращи стомах, черва и бъбреци. Те поемат амниотичната течност и се захранват от нея. Самата амниотична течност променя вкуса си в зависимост от храната, усвоена от майката – ето още една причина правилното хранене през последния триместър да е толкова важно. То спомага и за развитието на вкусовите рецептори на бъдещето новородено.

Бебето вече диша ритмично и координирано в утробата, а очите му се отворят и затварят волево. Развитието на слуховия апарат приключва – то вече чува всичко и различава гласа на майка си. Освен това сънува, реагира на светлина, усмихва се, отваря и затваря очи, играе и дори смуче палеца си. Бъбреците му вече отделят в амниотичната течност по около половин литър урина на ден.

През оставащите два месеца от бременността на плода му остава основно да удвои теглото си.

Пространството, което заема в корема постепенно му отеснява и движенията му стават все по-ограничени. Затова и ритниците стават твърде осезаеми и дори болезнени.

Именно през седмия месец бебето ще заеме позата, в която ще се роди – за нормално раждане най-често това е с главата надолу – така нареченото главично предлежание.

Видеозонът в края на този период ще установи дали бебето се е обърнало „правилно“ жанието в утробата е проблемно. Могат да се проследят и други предотвратими аномалии.

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички