Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът?Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Влизате в шестия месец на бременността и ако всичко протича нормално, би трябвало да се чувствате все така добре емоционално, както в петия месец. През деня основно сте спокойна, макар и доста разсеяна.

Но физически вече срещате редица трудности. Натрупали сте килограми, коремът е доста голям, дрехите не ви стават. Определено се нуждаете от нови, които да не пречат на движенията и да не стягат.

Освен, че сте трудноподвижна – и се задъхвате. И най-вече: спите все по-трудно.

Безсънието е новият симптом, който при много жени се появява в края на втория и началото на третия триместър от бременността. Среднощното будене измества досегашната сънливост и се дължи както на неудобните пози, които трябва да заемате заради нарасналия корем, така и на зачестилата активност на бебето. Порасналият плод подскача, рита и все повече напомня за себе си.

Шестият месец е месецът на планирането

Планирането за раждането ще доминира мислите ви през този месец. Много бъдещи майки започват да избират дрешки, колички, креватчета и играчки. В главата ви със сигурност се е загнездил и поне един голям ремонт. Но не е време за промени, свързани с физическо натоварване. Вече навлизате в рисков период от преждевременно раждане и движенията ви трябва да са умерени и съобразени със състоянието. Вместо да си представяте, че мъкнете кофи с латекс, по-добре включете в ежедневието си много по-щадящите гимнастика или йога за бременни.

И пак тези уморителни физически симптоми…

Краката ви все повече се схващат и оттичат, дори се подуват. Налага се да ги качвате на високо, когато сядате. Усещате и болки в кръста, както и сърбежи в корема. Кожата се разтяга и става все по-суха. Стриите вече неизбежни – борете ги с подходящите кремове, а защо не и масажи.

За да предотвратите болките в краката, се опитвайте да стоите по-малко време прави, носете удобни обувки и изцяло забравете за токчетата. Ако коремът ви е твърде едър, можете да използвате колан за бременни, който намалява тежестта в кръста.

Понякога усещате отичане и схващане и в ръцете, придружено с изтръпване. Потенето в този период е все така интензивно. Продължава да е възможна появата на кръвотечение от носа или от венците. Ако видите кръв по четката си за зъби, може би ви липсва витамин C. Говорете с лекуващия лекар дали да не си го доставяте и на таблетки.

Както в началото на бременността, така и сега, постоянно ви се ходи по малка нужда. Това се дължи както на увеличения размер на матката, така и на повишеното ниво на течности в организма.

Яде ви се всичко в големи количества

Апетитът на бременната жена в този период е голям. Единственото, което спира много бъдещи майки да не преяждат, са киселините.

Наддавате много бързо на тегло – в шестия месец нормално качвате по около 400-500 гр седмично. Образуват се и тлъстини – появата им е неизбежна. Балансираното хранене и подходящото движение обаче могат да направят чудеса за фигурата и самочувствието ви.

Не се отдавайте на преяждане, хранете се на често, но и пийте много течности, ограничете солта, сладкото, пикантното, киселото. Консумирайте продукти, богати на калций – кисели млека, сирене. В свежите зеленчуци и ядките можете да намерите всички необходими минерали и витамини, но често се налага и допълнителният им прием на таблетки. Важно е да вземате допълнително и фолиева киселина, както и да си набавяте достатъчно желязо срещу появата на анемия.

Вече е време сериозно да ограничите кофеина в кафето и газираните напитки, особено вечер – те и без това засилват продължаващото безсъние.

Бебчо вече чува и вижда

Плодът в корема расте с голяма скорост както на тежест, така и на дължина. Дробовете продължават да се оформят, а бъдещото бебе е много е активно – движенията понякога достигат до над 60 на час. В корема е „тихо“, само когато то спи. През останалото време бебето се върти, мести се и рита с крака.

То вече отваря очи в тъмнината на корема. Но най-важното: различава вашия глас сред всички шумове, които го заобикалят вътре в утробата. А те не са малко: то чува сърцето, дишането, шумовете от храносмилателната система.

В края на шестия месец на видеозона ще можете да видите и най-дребни детайли, като например нокти, пораснали в края на оформените пръстчета, и нежни мигли по клепачите.

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички