От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

| от MamaMia |


Седмица след седмица, докато бебето расте в корема, настъпват колосални промени в тялото на бременната жена. Симптомите на бременността стават все по-разнообразни, появяват се нови усещания, проблеми, желания и нужди в следствие на хормоналните промени. В поредица от 4 текста ви запознаваме накратко с това какво се случва през 9-те месеца бременност и през общо около 40-те седмици, в които тялото се подготвя за раждането на нов живот – седмица по седмица.

Вече ви представихме какво се случва през първите 10 седмици на бременността.

През следващите седмици (между 14-ата и 27-ата седмица) ще навлезете във втория триместър от бременността. Този период отговаря приблизително на 3, 4 и 5 лунарен месец.

Ето какви са симптомите през този период:

11-та гестационна седмица

Добрите новини са, че сутрешното гадене започва да изчезва. Възможни са болки и спазми в корема, които да причиняват известен дискомфорт или болка. Появата на бяло течение (левкорея) ясно демонстрира, че тялото се опитва да изчисти бактериите.

12-та гестационна седмица

Знаете ли, че по време на бременност кръвния обем се увеличава с 50%? Това е необходимо, за да се предоставя кръв към матката и плацентата. До края на бременността матката получава 1/5 от тази кръв. Резултатите от това обаче са, че вените на бременните в този период стават по-изпъкнали и се виждат. Това е особено забележимо при слабите жени.

13-та гестационна седмица

Настъпва края на първия триместър и много от ранните симптоми на бременността постепенно отшумяват. На място на сутрешното гадене се появява замаяност през деня. Това се дължи на хормоналните смени, на намаления поток на кръв и на ниското кръвно налягане.

14-та гестационна седмица

Вече официално сте във втория триместър на бременността и опасността от спонтанен аборт намалява значително! През този период много жени отчитат повишен апетит, повече енергия и засилено сексуално желание. Този триместър ще е по-лек. Добре е да се движите повече и да правите упражнения за бременни.

15-та гестационна седмица

Вторият триместър идва с нови странни симптоми, например запушен нос (това се дължи на увеличаването на кръвта в мукозните мембрани), схващания на краката, повишена чувствителност на венците. Хормонът релаксин отпуска сухожилията и костите в таза, за да бъде тялото по-гъвкаво по време на раждането, но това прави стъпалата твърде нестабилни. Като резултат бременните жени стават тромави и е възможно да се спъват и да изпускат различни предмети.

16-та гестационна седмица

Около 90% от бременните жени забелязват, че кожата около гърдите, вътрешната част на бедрата, подмишниците и пъпа потъмнява. Понякога това потъмняване се разпростира и по скулите и носа. Наричат тази пигментация „маската на бременността“ и тя се дължи на хормона прогестерон, който задейства пигмента меланин и той се произвежда в по-голямо количество. Обикновено тези пигментни петна са по-изразени при жените с тъмна кожа. Имайте предвид, че те се появяват основно при стоене на слънце, затова е по-добре да се пазите от пряка слънчева светлина.

17-та гестационна седмица

Не сте очаквали, че ще ви се разминат болките в гърба, нали? Благодарете на хормоните на бременността за тях. Друг нов симптом е, че започвате да забравяте по-често от обичайното и мозъкът започва да работи на по-бавни обороти – „като на бременна“. В допълнение на това между 16-атата и 25-атата седмица повечето майки започват да усещат ритниците на бебето в корема си. Бъдете готови!

18-та гестационна седмица

Ако досега не си личеше, то вече най-вероятно коремчето се вижда. Гърдите са набъбнали, привеждайки се в готовност за кърмене. През този период обикновено започва натрупването на килограми – около половин килограм на седмица – и така ще бъде чак до раждането. Съответно се появяват и неизбежните стрии.

19-та гестационна седмица

През втория триместър при някои бременни започват киселините. Те се дължат на това, че хормоните на бременността отпускат кардията, известна още катодолен езофагеален сфинктер или сърдечен сфинктер. Тази еднопосочна клапа разделя хранопровода от стомаха. При отварянето си тя позволява нахранатаитечносттада навлизат от хранопровода в стомаха, след което се затваря плътно за да не могат същите да се върнат обратно в хранопровода. Киселините са сигнал, че трябва да се храните с по-малки порции и по-начесто, да се изправяте след ядене, да избягвате кисели, мазни и лютиви храни. Едновременно с това може да се появи запек. Той е следствие на това, че бебето натиска червата.

20-та гестационна седмица

Вероятно вече сте усетили ритането в корема си! Сега вече то е много осезаемо. Паралелно с това започват схващанията на краката, потенето по ръцете и ходилата, сухотата в очите, разширените вени, проблемите със съня…

Вижте още:

От 1 до 10 гестационна седмица: симптомите

От 20 до 30-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите

БРЕМЕННОСТТА ПО МЕСЕЦИ:

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички