Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът? Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Четвъртият лунен месец от бременността обхваща периода около 14-тата седмица на оплождането и около 16-тата седмица от последния цикъл. В гестационни седмици това е от 13-тото до 16-тото седемдневие.

Радвайте се, жени! Навлизате в следващата, по-лека част от износването. По принцип второто тримесечие от бременността се приема за най-приятното като физически и емоционални симптоми за бъдещите майки, а съответно и като най-безопасно за плода.

И все пак и тук са възможни „подводни камъни“, защото именно в четвъртия месец много жени започват да изпитват силни депресивни състояния. Време е всички тревоги за бъдещето да ви „нападнат“ едновременно. Не се поддавайте на тях, вместо това се радвайте – все пак ужасните симптоми на гаденето и повръщането вече затихнаха или са на път да го направят.

Апетитът ви се завръща като никога досега и ако не внимавате, ще натрупате за нула време твърде много излишни килограми. Те не са желателни, не само защото водят до стрии и увеличават възможността от развитие на захарен диабет, но биха довели и до проблеми за бебето.

Затова следете ден след ден телесното си тегло. Препоръчителното наддаване през този месец е в рамките на 2 – 2,5 кг. Не е добре да наддавате повече от 4 кг, а минимумът от 1 кг е тревожен.

За да сте във форма, не спирайте физическите упражнения и леките спортни занимания. Да лежите е извинение само и единствено, ако е по препоръка на лекаря в случай на усложнения с бременността.

Най-важното през този месец е здравословното и правилно хранене. Не е добре да изпитвате глад. Продължавайте да хапвате по-начесто, но по малко, предимно през първата половина на деня. Правете си следобедна закуска с нещо леко, а на вечеря яжте умерено.

Придържайте се към балансирано поемане на всякакъв вид храна, като е добре единствено да се ограничават предизвикващите газове ястия: боб, зеле. Избягвайте и цитрусите, защото е възможно те са предизвикат неочаквани алергични реакции. Картофите също не са сред препоръчителните храни, заради твърде голямото си съдържание на нишесте.

Да си набавяте протеини сега е много важно – не се лишавайте нито от месо, нито от риба, нито от млечни продукти – но нека не са твърде мазни. В този период е възможно развитие на анемия, затова се хранете с богати на желязо храни – говеждо, черен дроб, нар. Яжте ядки и пълнозърнест хляб.

Много е вероятно да се наложи и допълнителен прием на витамини и минерали – това ще го прецени лекуващият лекар.

Внимавайте с бързите въглехидрати, съдържащи се в сладките храни, фаст-фууда, полуфабрикатите – те не носят полза нито на вас, нито на плода. Никакво прекаляване със солта, но все пак не я изключвайте напълно от менюто си – в минимални дози тя е необходима.

Един от основните проблеми, с които продължавате да се сблъсквате, е запекът.

Ако стане твърде продължителен, той може да способства развитието на хемороиди. Яжте възможно повече пресни плодове, които по принцип действат слабително, а и съдържат полезни микроелемнти.

Необходимо е освен това да се пият много течности – консумирайте поне по 8 чаши вода дневно.

Какво се случва с тялото?

През този месец освен храносмилателни проблеми, може да се появят и киселини. Очаквайте и нови симптоми: например кървене на венците при миене на зъбите. При някой жени се наблюдава кървене от носа, при други се появяват разширени вени по краката.

Главоболието може би няма да отшуми, а напротив – понякога ще бъде придружено и от световъртеж.

Най-неприятно на самочувствието ви ще подейства появата на пигментни петна по кожата, потъмняването й, поява или засилване на луничките. Кожата на ареолите и зърната обикновено потъмнява, а самите гърди, които вече са увеличили доста размера си, може да започнат да отделят секрет.

Наблюдавате обилно потене и то не се дължи единствено на повишената ви активност, но и на увеличаването на течностите в организма. Вагиналните течения също се обострят.

Всички тези симптоми говорят само, че имунната система е започнала да отслабва. Всъщност по време на бременност това е нормално – в противен случай е възможно организмът да отхвърли плода. Затова се пазете от настинки, болести, зарази, вируси – и в никакъв случай не вземайте лекарства на своя глава без консултация с лекаря.

Впрочем тези консултации може да зачестят, защото е важно да се следи освен теглото и артериалното налягане.

Бебето се движи!

Към края на този месец ще усетите първите движения на плода в корема.

Той е нараснал значително, плацентата вече е напълно формирана и е поела абсолютно цялата роля за бъдещото бебе – грижи се за транспортирането на кислород и хранителни вещества до плода, защитава го срещу опасните бактерии и вируси.

На видеозона ще можете да видите бъдещото бебе как вече свива юмручета, сгъва ръце и крака. Започнала е да му расте косата, веждите, миглите и дори нокътчетата. Присвива очи, а кожата му е толкова тънка, че през нея прозират кръвоносните съдове. Точно сега, когато се формира кората на главния мозък, е подходящ момент докторът да прецени има ли някакви аномалии в растежа на плода.

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички