Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът?Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Средата на бременността е. Вече усещате подритванията на малкото същество в корема си. То е много активно. Активни сте и вие, но някои физически упражнения вече ви затрудняват. Уморявате се твърде лесно и постоянно се задъхвате.

Промените в дишането са нормални: дробовете ви работят за двама, а отделно от това и значително нарасналата матка изтласква коремната маса нагоре и тя притиска диафрагмата, което съкращава обема на гръдния кош. Има и още нещо: през и около петия месец плодът активно формира дихателната си система, броните и белите дробове се развиват. Затова през този период е много важно бъдещото бебе да бъде снабдено с достатъчно кислород. Ще познаете недостига на кислород по промените в характера на движенията (стават по-чести или по-редки), или по промени в сърдечния ритъм на бъдещото бебе. Неговото сърчице вече изпомпва кръв активно – с около 140 удара в минута.

Необходимо е редовно да проветрявате у дома и да излизате колкото се може повече на чист въздух, за да не се стигне до хипоксия (недостиг на кислород) на плода.

Почивайте много, ограничете физическото движение, не се претоварвайте. До края на този месец бъдещото бебе ще създаде свой собствен имунитет и ще бъде по-устойчив на заболявания, но дотогава се пазете, за да не го увредите.

Постоянният глад

Повишеният апетит продължава и много бъдещи майки са изкушени да се поддадат на преяждане. Опитвайте се да се храните по същия балансиран начин както и в четвъртия месец, с голямо количество протеини (нетлъсто месо и риба), кисело мляко, извара и много витамини. Диетата остава непроменена, но трябва малко да увеличите количеството на калориите.

Реално сега на ден са ви необходими 500-600 калории върху тези, които консумирахте досега. Ако всичко е наред, всяка седмица е добре да наддавате средно до половин килограм – понякога повече, понякога по-малко. Ако качвате повече от това няколко седмици подред, може би трупате прекалено много мазнини или задържате вода.

Опасностите пред вас сега са в липсата на калий или възможно развитие на анемия – продължавайте да консумирате храни, богати на желязо.

Запекът и киселините все още са неизменна част от бременността. Тези симптоми трябва да ви откажат изобщо от газираното, бобовите изделия, пърженото, мазното, много лютото, киселото и много сладкото. Внимавайте и с хляба – той помага за бързото качване на килограми.

Физически трудности, но пък емоционален баланс

Физическият дискомфорт е сходен с този от четвъртия месец: възможно е кръвотечение от носа или венците, схващане и оттоци по краката, а заради повишеното съдържание на въглероден двуокис в кръвта, мозъкът е по-чувствителен и понякога може да ви се завива свят.

Коремът ви е нараснал значително и изпитвате затруднения при спане – налага се да лежите на едната страна.

Потенето продължава да е обилно и постоянно ви е топло. Краката ви са подути, кожата ви е чувствителна на допир. Не е изключено да имате временно отслабено зрение.

Иначе психически и емоционално се чувствате значително по-добре, отколкото през първия триместър на бременността. И най-вече усещате движението на бебето в корема си и това ви изпълва със щастие!

В корема настава голяма активност

С напредването на бременността бебето ще рита все повече, понякога това ще е дори болезнено. Но засега, в рамките на час, когато е буден, плодът удря между 4 и 8 пъти в корема на майката.

В петия месец активността му е полезна: движението се отразява добре върху развитието на мускулите и мозъка. Следете движенията на бъдещото бебе и ако забележите някакви резки или необичайни промени – сигнализирайте вашия лекар.

Плодът продължава да расте – през този месец основно на дължина.

Кожата му става все по-плътна и кръвоносните съдове вече не прозират, както доскоро. Половите органи вече са оформени и целият плод започва да се обвива с първородна смазка от мастни секрети. Нейната цел е да предпазва от вредните микроорганизми и от механични удари. Нервната и ендокринната система се развиват все по-бързо и до края на петия месец ще функционират хипофизата, епифизата, щитовидната, надбъбречната и половите жлези. Оформя се и далакът. Съвсем скоро плодът ще бъде „имунизиран“ срещу вируси.

Пускайте му музика, не си причинявайте излишен стрес и мислете за хубави неща

В края на този месец, плодът ще бъде вече много по-устойчив на зарази, настинки и възпаления. Но пък той става все по-зависим емоционално от вашите настроения. Движенията му ще рефлектират състоянието на майката и ще усеща, чувства и буквално „поглъща“ настроенията на майката и околната среда.

Затова слушайте спокойна музика, мислете за хубави неща и общувайте с „бебето“ – то ще усети това.

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички