Девети месец от бременността: подготовката за големия миг

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът? Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Последните седмици от бременността изтичат и психически се чувствате като на финала на трудна Олимпиада. Безкрайно сте уморена, недоспала, ходите тромаво. И доста се тревожите за предстоящото раждане.

Независимо, че са останали малко дни и движението става все по-трудно, не е добре да се заседявате. Опитвайте се да се движите повече, ако може на слънце и на въздух и правете почивки, когато се уморите

Развитието на бебето в корема вече е практически завършено. То почти е достигнало крайния си ръст и тегло в утробата, като средните параметри при раждане на доносено дете варират между 2400 и 3600 грама, а височината – между 45 и 55 см.

Мозъкът и белият дроб продължават да укрепват. Бебето вече изпълнява самостоятелно дихателни движения, въпреки че все още не диша в истинския смисъл на думата. Сукателният му рефлекс е добре развит, имунната система функционира, но трябва да продължи да се усъвършенства. Храносмилателната система е готова да поема кърма.

През последните седмици и дни от бременността трябва да продължите с диетата, спазвана досега, въпреки че можете да си позволите по-големи порции. Можете да включите и някои забранени досега изкушения, но предпазливо.

Храносмилателната ви система трябва да се справя с бързото качване на килограми, затова продължете да се храните балансирано и добре – точно както и в началото на бременността. Продължавайте да пиете минимум по 2 литра чиста вода всеки ден.

Все така консумирате храни, богати на фибри (зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, зърнени закуски, фурми), богати на желязо (риба, пиле, яйчен жълтък, броколи, леща, грах, спанак, горски плодове), богати на калции (млечни продукти, овесени каши, бадеми, сусам), богати на витамин C (цитруси, домати, ягоди, броколи, карфиол), богати на фолиева киселина (листни зеленчуци, нахут, грах, пъпеш)…

Продължете да избягвате кофеина и шоколада, алкохола, заместителите на захар, меките сирена, сушито, скаридите, мидите. И не че през предишните месеци е било полезно, но в деветия месец пушенето вече е абсолютно нежелателно.

Около две седмици преди раждането, някои жени забелязват спад в теглото си – това се дължи на факта, че организмът се освобождава от излишните течности и спира да задържа вода.

Възможно е и енергията ви изненадващо да се повиши и да се прояви в т.нар. „инстинкт за гнездене“ – силно желание да подреждаш, чистиш и домакинстваш. Действително усещате, че ви трябва организация, за да е всичко наред, когато се приберете у дома с новороденото.

Добре е консултациите през последния месец да се провеждат веднъж или два пъти седмично. Чрез последния ехограф може да се проследи положението на бебето, състоянието и размерите му.

Все по-често усещате контракции, но докато те са краткотрайни, слаби и безболезнени, няма причина да се тревожите. Около седмица преди раждането, контракциите ще се увеличат и при някои жени дори ще станат болезнени. Стига да не продължат дълго и да не се повтарят на равни интервали – няма причина да хуквате към болницата.

Но ако контракциите станат твърде чести и твърде болезнени, е възможно те да предхождат раждането – понякога едва с няколко часа. При твърде продължителни или болезнени контракции, веднага се свържете с акушер-гинеколога. Някои доктори съветват жените да си останат в къщи при контракциите и да не бързат към родилното, докато не изтекат водите.

Подготовка на организма за раждане

В последния месец почти не усещате движението на детето в корема. Причината е, че на него му е станало толкова тясно, че едва се движи. Няколко дни преди раждане движенията ще спрат съвсем – детето се намества в малкия таз и вече е готово за излизане.

Възможно е няколко дни преди раждането слузестата тапа, която затваря шийката на матката, да падне. Това е запушалка от слузеста секреция, примесена с кръв, която е предпазвала навлизането на бактерии вътре в матката и досега е защитавала плода от инфекция. Обикновено „тапата“ се изхвърля от 24 часа до 48 часа преди раждането, но има и жени при които това се случва седмици и дори месец преди това. Далеч не всички родилки забелязват падането на тапата, която се изхвърля под формата на слузесто течение, понякога кафяво или розово. Ако забележите, че „тапата“ пада, звъннете на доктора.

Изтичане на водите

Изтичането на водите е последният знак, че раждането започва. Това е спукване на мехура с амниотична течност, в който плодът е живял през последните месеци. Тази течност, която е съдържала всички хранителни вещества за малкото, изтича, наподобявайки напишкване, но безцветно. След изтичането на водите бебето не е вече защитено в утробата и трябва възможно най-скоро да се роди – в рамките на 24 часа.

Самият акт на раждане протича строго индивидуално, а продължителността му и дали детето ще дойде на този свят „леко“ или „трудно“ зависи от много фактори.

Във всички случаи за много жени раждането на дете е най-хубавият миг в живота. Усещането за смисъл от новия живот компенсира всички онези неприятности, които изживяхте през последните девет месеца.

Честито! Вашият живот никога вече няма да бъде същия.

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

 


Повече информация Виж всички