Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът? Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Бременността се изчислява на триместри – третият месец е краят на първия от тях. Важно уточнение е, че ако броим месеците на бременността по гестационни седмици, както е прието медицински – започваме броенето от датата на последната редовна менструация, а не от датата на зачатие. В такъв случай третият месец обхваща от 9 до 13-а гестационна седмица.

В периода на третия месец вашето тяло и излъчване са се променили до степен, че е невъзможно околните да не забелязват „сиянието на бременността“. Сияние, сияние, но за вас това е изключително неприятен период, защото все още се борите с ужасното повдигане, придружено понякога и с повръщане. Не се отчайвайте – в края на този месец гаденето обикновено отшумява. Вярно е, че има и жени, за които то продължава и през 4-ия месец, но те са по-скоро изключение.

Това ужасно гадене!

Ако постоянно ви се повръща, вероятно срещате сериозни проблеми с яденето. Към това се добавя внезапното отвращение при миризми на определени храни. Засега трябва да обръщате специално внимание на това какво ядете и в какви количества. В момента, в който спре повръщането, ще усетите, че апетитът ви ще започне да се увеличава с всеки изминал ден.

Опитвайте се да приемате от всички полезни хранителни вещества на малки порции и на често. Прясната храна е важна и не бива да се заменя единствено с добавки като витамини и минерали. Проблем през този период обикновено са ленивите черва. Работата на храносмилателната система се забавя, а положението не се облекчава от нарастването на матката, която притиска червата. Отделно от това, заради прогестерона, мускулатурата на дебелото черво е отпусната. Затова избирайте храни, които не затягат стомаха и избягвайте онези, които причиняват газове.

Добрата новина е, че позивите за уриниране започват да намаляват спрямо първите два месеца на бременността и не се чувствате като „права тръба“ при приемането на течности. Сега пък в тъканите започва да се отлага все повече вода, а това води до подуване.

Наддаване на килограми

Вече започвате да наддавате на килограми – обикновено в този период средно 1-2 кг – а това е едва около 10% от онова, което предстои да качите! Гърдите са значително увеличени и стават все по-чувствителни, може да се усеща и сърбеж. Коремчето все още може и да не се забелязва, но тялото вече се готви за предстоящата тежест и може да усетите промени в таза и болки в кръста. Още отсега е добре да започнете да подпирате долната част на гърба си с възглавничка, когато сядате – за по-голяма опора.

Възможно е главоболие

Третият месец се характеризира с появата на още един симптом, който е следствие на хормоналните промени. Той съвсем не е задължителен за всички бременни, но е често срещан – главоболие. Понякога този симптом може да има интензитета на мигрена, но разликата е, че отминава по-бързо. Редовните почивки и редуването на студени и горещи компреси на челото облекчават положението.

Вашите емоции започват да влияят на бъдещето дете

В третия месец опасността от спонтанен аборт значително е намаляла. Първият критичен период отмина, но продължава да е важно да сте спокойни и с овладени настроения. Разбира се, това не е никак лесно, защото ви нападат неочаквани изблици на възбуда и раздразнение, уморявате се все по-бързо и лесно губите търпение.

Все пак внимавайте с емоциите, защото вашето настроение вече пряко влияе върху това на плода. Имайте предвид, че всяко по-силно вълнение на майката променя сърдечния ритъм на растящото бебе. Нещо повече: около 10-ата гестационна седмица мозъкът на бъдещото ви дете започва да работи и то интензивно изпитва вашите чувства. Бебето копира начина, по който подсъзнателно реагирате на стреса – и това ще бъде неговият модел за целия живот. Затова, ако вие сте нервна – е възможно да създадете нервен човек. Бъдете спокойна и ще отгледате спокойно дете.

Искате ли да разберете какъв е полът?

Това е периодът, в който ембрионът се превръща в плод. Основните органи и системи са формирани и сега предстои растеж и усъвършенстване. Затова и през третия месец ще се налагат редовни посещения при гинеколога и лекуващия лекар. Може да ви бъде назначен биохимичен скрининг, чрез който да получите яснота за риска от аномалии при плода.

Между 9 и 12-ата гестационна седмица полът вече може да бъде забелязан, ако бебето е заело благоприятна позиция, защото започват да се формират външните полови органи. И все пак не са малко родителите, които на този етап не искат да научават дали ще е момиче или момче. Други обаче желаят да знаят какъв ще бъде бъдещият им наследник… Най-малкото, за да мислят за име…

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг


Повече информация Виж всички