Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

| от Марина Стоименова |


За всяка жена деветте месеца бременност представляват незабравим момент в живота. Това е интензивен период, в който, под натиска на хормоните, ден след ден в тялото настъпват колосални промени. Те ще засегнат всеки един аспект от ежедневието ви. Но не само от „вашето“ ежедневие! От деня на зачатието вие вече сте двама – и различните жени реагират различно на това биологично предизвикателство.

Затова и докато за някои деветте месеца са изпълнени с щастливи и емоционални мигове, то за други това са дни на борба с трудно поносими симптоми. Понеже емоциите в този период са в крайно състояние, а тялото постоянно поднася нови изненади – е много важно бременната жена да бъде добре информирана за случващото се.

За да сме максимално полезни, решихме в девет последователни текста да ви запознаем с всичко, което протича с организма на бъдещата майка от деня на зачатието, до деня на термина – месец по месец.

Какви промени настъпват в тялото? Колко и как расте плодът? Какви изследвания трябва да се направят? И най-вече: кое е нормално и кое не е в този толкова особен период?

Вторият месец от зачатието е. Минали са повече от 4 седмици и на този етап жените, които не са наясно с бременността си, вече са изключение. А ако все още не сте разбрала, че носите дете, то все по-засилващите се симптоми ще ви го съобщят много ясно.

Посетили сте гинеколога, той ви е направил кръвен тест, измерил ви е теглото, предписал ви е фолиева киселина и витамини, които редовно пиете. Спрели сте пушенето и пиенето или поне сте ги ограничили максимално.

Гаденето вече се е появило и ви тормози доста сериозно – освен ако не сте от щастливките, за които този симптом е абсолютно непознат. Има такива жени! Но ако не сте от тях, трябва да вземете мерки. Започнете да се храните по-малко, но по-често. В този период са възможни хранителни разстройства, затова е добре да изключите от менюто си твърде мазните, пържените и пикантните храни, както и газираните напитки.

Критичният втори месец

Във втория месец хормоните ви започват да бушуват много интензивно и ту сте раздразнителна, ту спокойна, ту тъжна. А освен всичко сте разсеяна, сънлива, уморена, имате главоболие, а когато успеете да съберете мислите си – те постоянно да се насочват към съществото, което се развива в корема ви. Нямате търпение за първия ултразвук, когато ще можете да го видите!

Но докато се стигне до този момент, вие трябва да се погрижите за себе си. Тъй като първите три месеца са особено рискови за бременността, то е добре да спите възможно най-много, да си почивате и да не се обременявате с тежки мисли.

Изобщо вторият месец е критичен за съществуването на плода и за неговото развитие. Между 17-ия и 56-ия ден на бременността, ембрионът е изключително податлив на външно влияние. Точно сега вие трябва да избягвате контакт с болни от вирусни инфекции, да внимавате с приема на медикаменти, с досега до химикали и токсични замърсители.

За да се избегне спонтанен аборт при ранната бременност трябва да сте особено внимателни с физическите упражнения, с вдигането на тежко, с пиенето на алкохол и пушенето.

Обърнете внимание на кожата си

Време е и да започнете интензивни грижи за кожата си, тъй като в следващите месеци тя ще бъде особено предразположена към образуване на стрии. Започвате да наддавате и забелязвате, че дрехите ви стават по-тесни, особено около кръста, бедрата, гърдите. Уязвимите места са гърдите (в които усещате все повече стягане и болка), корема, вътрешната част на бедрата, задните части. За да предотвратите появата на стрии, използвайте подходящи кремове.

Ако в края на втория месец забележите промени и в пигментацията на кожата – не се притеснявайте – това е нормално.

Постоянното ходене по малка нужда не ви спира да ви тормози, но нека това не ви пречи да пиете колкото се може повече вода – това е полезно за плода, помага за по-бързото пречистване на тялото от токсини и за поддържането на свежестта на кожата.

Гинекологични промени

Ако всичко е нормално, гинекологичният преглед, осъществен в края на втория месец, ще покаже промяна в размера на матката, която е нараснала значително. Възможно е да усещате спазми или лека болка в корема.

Вагиналното кървене в този период трябва да се взема изключително сериозно, затова отново се консултирайте с вашия лекар, ако установите такова. И докато кървенето може да бъде притеснително, то вагиналните течения, които се появяват през този период, са нещо нормално. Те ще продължат през цялата бременност, защото това е начин организмът да се защитава от инфекции. И все пак е добре и те да се следят от гинеколога.

Първият ултразвук

Минали са едва пет седмици от зачеването и зараждащият се живот във вас е преминал от бластоцист към ембрион, който се развива със страшна скорост. Много бързо „бебето“ се снабдява с подобие на човешки черти – очички, уши, започва да се оформя горни и долни крайници. Но най-важното е, че се развиват мозъкът и гръбначният стълб, появява се сърдечният ритъм. И всичко това, докато амниотичния сак и плацентата все още се формират.

Настъпва времето, в което за първи път ще можете да „чуете“ бъдещето си дете на ултразвук. И въпреки че на монитора на ехографа „детето“ все още изглежда колкото точица, то вече тежи около грам!

С нетърпение очаквате следващия утразвуков преглед, който ще бъде насрочен някъде за около 12-тата седмица от бременността…

Първият месец от бременността: от шок до радост

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг

 


Повече информация Виж всички