Какво се случва между 20 и 30-та гестационна седмица: симптомите

| от MamaMia |


Драги бъдещи мами, след като първите 10 седмици на бременността се преборихте с изненадата от промяната на тялото си и преминахте през тежкия период на повръщането, вие успешно влязохте във втория триместър на бременността (3, 4, 5 календарен месец)!

Честито! Вие вече сте преполовили бременността си и ви предстои донякъде по-леката й част.

Сега ще ви разкажем какви са симптомите на бременността в следващия период – този между 20-ата и 30-тата гестационни седмици (между 5, 6-ти и 7-ми календарен месец), когато преминавате през втория триместър и постепенно навлизате в последната част от бременността.

Какво да очаквате, какво да не очаквате и какви изумителни неща още предстоят да се случат на телата ви?

21 гестационна седмица

Ако досега ви се струваше, че прекалено много ви болят сухожилията и коленните връзки, чакайте да видите какво става занапред. Колкото повече бебето расте, толкова по-непохватна и трудноподвижна ставате. Под натиска на нарастващата утроба усещате разтягания в бедрата, слабините, корема. Освен това утробата притиска също така белите ви дробове, което ви кара да се задъхвате постоянно.

22 гестационна седмица

Въпреки че постоянно пълнеете, е много вероятно да изглеждате по-красива от преди! Бременността понякога прави косата гъста и блестяща, а ноктите – по-здрави и ги кара да растат по-бързо, докато тялото се запасява с хранителни вещества. Но също така е възможно кожата по крема да стане по-суха отпреди и раздразнена от постоянното разпъване.

23 гестационна седмица

Постоянно нарастващия корем може да причини издуване навън на пъпа, но не се притеснявайте: след раждането той ще се върне към нормалния си вид. През тази седмица продължавате да се борите с подуването на краката, забравянето и разсеяността, болките в гърба, запека, главоболията, невъзможността да вършите работа и други симптоми, характерни за втория триместър.

24 гестационна седмица

В този период много жени все още имат либидо, но е добре да се подготвите за период, в който започва спад на сексуалното желание. Умората започва да ви надвива сериозно и трудно мислите за каквото и да е било. Спи ви се, започват и изтръпванията на ръцете. Някои жени започват да хъркат, заради увеличението на кръвта в мукозните мембрани заради разширяването им, както и заради напълняването.

25 гестационна седмица

Усещате ли схващания в ръцете си и пръстите им? Може би имате синдром на карпалния тунел, който предизвиква усещането за иглички. Този синдром е често срещан при бременността и се дължи на подуването и задържането на течности в тялото. Това усещане ще изчезне след като родите. Междувременно избягвайте да спите и да се облягайте на ръцете през деня. Добро упражнение е и да разтърсвате китките си отвреме-навреме.

26 гестационна седмица

Колкото повече се приближавате до третия триместър, толкова повече безсъние ви гони. Вече не е толкова лесно да спите, заради тревожността, схващанията на краката и постоянното ходене до тоалетна по малка нужда. Също така може да усещате сърбежи в краката и ръцете. Ако те са умерени, можете да ги третирате с антихистаминни средства, мехлеми или успокояващи лосиони. Но ако сърбежите са твърде интензивни, най-добре отидете на преглед, защото те могат да са симптом на проблеми с черния дроб. Чернодробното заболяване се нарича холестаза на бременността и настъпва, когато жлъчката спре да секретира или намали количеството си, което води до отделяне на токсини в кръвта. Не пренебрегвайте подобен симптом и се консултирайте с лекар!

27 гестационна седмица

Сякаш болките в гъба и схващанията на краката не са достатъчни за някои жени и те получават и хемороиди. Това се случва обикновено именно през втория триместър на бременността. Хемороидите са сърбящи, подути вени, които изникват в ректума поради увеличеното кръвообращение. При запек положението с хемороидите става все по-зле, затова е добре да се погрижите за балансирана диета, която да предизвиква възможно най-малко затягане на стомаха.

28 гестационна седмица

Вие навлизате в третия триместър и скоро ще сте на „финалната права“. Нормално е да се чувствате изключително уморена физически и в недобро здравословно състояние. Болките започват да са доста често срещани. Някои жени имат болки в симфизата – това състояние се нарича дисфункция на пубисната симфиза (symphysis pubis dysfunction (SPD)) и се случва, когато връзките около срамната кост станат меки и нестабилни.

29 гестационна седмица

Докато вашето тяло се подготвя за кърмене, можете да забележите жълтеникава течност, която излиза от гърдите. Това е предшественикът на коластрата – кърмата, която ще излезе от гърдите ви веднага след като бебето се роди и която ще помага на малкото да се адаптира към света извън утробата.

30 гестационна седмица

Сърбежите, подуванията, болките и киселините все още не са стихнали. Стриите също вероятно стават все по-силно изразени. Нищо не можете да направите срещу тези червени или розови ивици, но имайте предвид, че те ще намалеят значително след раждането, като доста от тях съвсем ще изчезнат.

Вижте още:

От 1 до 10 гестационна седмица: симптомите

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите

 

БРЕМЕННОСТТА ПО МЕСЕЦИ:

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг