Какви са първите симптоми на бременността

| от MamaMia |


Нещо странно се случва с вашето тяло през последната седмица. Възможно ли е да сте бременна? Все още не сте си направила тест и мислите, че е рано за прибързани изводи, тъй като до цикъла остава минимум седмица. Независимо от това усещате подозрителни симптоми. Ако някои от следните промени в тялото и поведението са верни, може би е време да се насочите към аптеката за тест, а и да помислите за час при гинеколог. Всичко, изброено по-надолу сигнализира за началото на бременност.

Гърдите са по-чувствителни, по-меки и по-едри

Гърдите стават по-едри, а кожата им сякаш е по-нежна от преди. Това е типичен симпром, който се появява една или две седмици след зачеване. Дължи се на голямото количество естроген и прогестерон, които се отделят при ранната бременност. Те предизвикват растежа на гърдите. Хормоналният пик също така кара гърдите да задържат повече течности и на усещане те стават по-тежки, сякаш възпалени, и по-чувствителни от преди.

Спазми и болка в гърба

Много жени бъркат ранните симптоми на бременността с ПМС (предменструален синдром), но всъщност в случая причината е различна: болките в гърба и спазмите се дължат на хормоналните промени и на нарастването на матката. Около 30% от жените получават спазми след зачеване, което се дължи на имплантирането на оплодената яйцеклетка в стените на матката. От друга страна матката се разтяга малко (оттук и спазмите), за да се приготви за голямото нарастване през следващите девет месеца.

Слабо кървене или зацапване

При около 1/3 от жените се получава така нареченото „имплантационно кървене“ – което се случва от 6 до 12 дни след зачеване. То прилича повече на леко зацапване и можете да го сбъркате с менструалния цикъл, но всъщност е доста по-слабо, отколкото менструацията, и е кафеникаво или розово, вместо червено на цвят.

Незавимисимо, че този симптом на ранната бременност е безобиден, не е лошо да уведомите своя гинеколог, така че той да може да проследи за евентуални проблеми. През първия триместър кървенето трябва да бъде наблюдавано, защото е възможен симптом на три опасности: спонтанен аборт, извънматочна бременност или инфекция. Имплантационното кървене не е нито едно от тези неща, но всички останали опасности трябва да бъдат изключени предварително.

Умора и изтощение

През първите няколко седмици тялото работи неуморно за бременността и умората е нормален ефект от всички тези усилия. Допълнителният прогестерон, който се получава след зачеване, причинява повишаване на телесната температура, което също допринася за липса на енергия. Сърцето също започва да работи по-усилено, така че да може да захрани матката с допълнителен кислород, това също може да допринесе за общото изтощение.

Какво тогава да се прави? Вземайте подходящи витамини и добавки (най-добре предписани от гинеколога или личния лекар), хранете се здравословно, приемайте много течности, за да държите кръвното си налягане колкото е възможно в норма и почивайте колкото се може повече.

Промяна в цвета на зърната

Изглеждат ли зърната на гърдите ви по-кафяви от обикновено? Хормоните на бременността засягат активността на клетките, наречени меланоцити, които отговарят за пигмента на кожата. Именно те правят зърната по-тъмни през този период. Жените с по-тъмна кожа може и да забележат тези промени на много по-късен етап – чак към 10-та седмица.

Прилошаване и гадене

Преди сутрешното гадене да започне с пълна сила (а то засяга около 85% от бременните) след няколко седмици, има жени, които изпитват слабо прилошаване или гадене като първи симптоми на бременността. Някои жени усещат, че им прилошава докато се возят в колата или по време на полет. Тези симптоми започват около две седмици след зачеване.

Това отново се дължи на работата на прогестерона. Той ще се отрази и на хранителните процеси, като понякога води до запек или лошо храносмилане. Тъй като стомахът не се изпразва толкова бързо, колкото обикновено, това се изразява в червата или през устата. Гаденето също е свързано с човешкия хорион гонадотропин (ЧХГ) – глюкопротеиннен хормон, които се намира в кръвта и урината на майката дори преди да е забелязана липса на цикъл. Колкото по-високо е нивото на ЧХГ – (например при бременност с близнаци) – толкова по-зле се чувствате.

Подуване на корема

Изведнъж става трудно да се закопчаят дънките. Именно заради повишените нива на прогестерона се понижава работата на стомашния тракт и това може да ви накара да се чувствате доста по-подпухнали от обикновено. Това се случва също така през ПМС, но тогава подуването на корема приключва в момента, когато ви дойде цикъла, когато нивата на прогестерон падат. Възможно е все още да бъркате симптомите на ПМС с бременността. Но ако имате зацапване и то не отминава, а същинският период сякаш не идва – направете си тест за бременност.

Запек

Същите хормони, отговорни за подуването на стомаха носят вина и за стомашните проблеми. Както казахме, дейността на храносмилателната система се забавя и храната не може да се обработва толкова бързо. Този ранен симптом за съжаление ще става все по-изявен с напредването на бременността.

Често уриниране

Може и да си мислите, че честото уриниране идва на по-късен етап, когато бебето натиска пикочния мехур, но всъщност желанието да се ходи до тоалетна постоянно понякога се появява по-рано. Ранна причина е увеличеният приток на кръв към бъбреците, които произвеждат повече урина. Този процесзапочва веднага след зачеване. Няма причини за притеснение, стига честото уриниране да не е придружено от парене, течение или някакви притеснителни знаци за инфекция. Ако е така – обърнете се към вашия доктор. Но не преставайте да пиете достатъчно много течности.

Повишен апетит

Изведнъж установявате, че ви се ядат много и различни (и не особено полезни) храни, а апетитът общо е повишен. Причината е, че бързо умарящото се тяло се нуждае от допълнителни въглехидрати, защото те дават енергия много бързо.

Гловоболие

Увеличаването на кръвния обем (с 50% по време на цялата бременност) може да причини чести периоди на слабо главоболие през първите седмици на бременността. Тези главоболия могат да се появят и ако не пиете достатъчно течности или ако имате анемия, така че се уверете, че всичко в кръвоносната система работи добре. Добрата новина е че главоболието се появява все по-рядко с напредването на болестта. Докато нивото на хормоните се колебае, това причинява повече мигрени, но нивата на естрогена стават по-стабилни с напредване на бременността.

Промени в настроението

Ако плачете на реклами по телевизията или изпадате в неконтролируем бяс на всички наоколо – за това си има причина. Нивата на човешкия хорион гонадотропин (ЧХГ) нарастват и усещате огромна умора, която ви прави раздразнителни. Главоболието, запекът, подуването на корема и на гърдите също не допринасят за чудесното настроение.

Базалната телесна температура не се променя

Ако измервате базалната си телесна температура през устата сутрин, можете да прецените кога настъпва овулацията. Температурата се покачва с половин градус един ден след настъпването на овулацията, когато яйцеклетката се освобождава. Температурата остава повишена, докато дойде цикъла. Така че ако измервате телесната температура и забележите, че не е нараснала в продължение на повече от две седмици, това може да означава бременност. Имайте предвид, че измерването на базалната телесната температура се случва чрез специален дигитален базален термометър, който е много по-прецизен от обикновения, с който измерваме температурата при настинка.

Проблеми с носа (ринит на бременността)

Кръвоизливи от носа, запушен нос и подобие на хрема – ринитът на бременността се случва на 30-40% от бъдещите майки, като понякога ги съпровожда по време на цялата бременост. Причината е в увеличения обем на кръвта, който упражнява натиск върху тънките кръвоносни съдове, включително и тези на носа. Вина имат и хормоните – естрогенът може да разшири кръвоносните съдове, което допринася за подуване на мукозните мембрани на носа (лигавиците). Този проблем изчезва бързо след раждането, а използването на спрей със физиологичен разтвор може лесно да реши проблема.

БРЕМЕННОСТТА ПО СЕДМИЦИ:

От 1 до 10 гестационна седмица: симптомите

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

Какво се случва между 20 и 30-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите

БРЕМЕННОСТТА ПО МЕСЕЦИ:

Първият месец от бременността: от шок до радост

Вторият месец на бременността е критичен: грижете се за себе си

Третият месец на бременността: време е да узнаем пола на детето

Четвърти месец: Ура! Идва по-лекият период на бременността

Пети месец: „Бебето“ реагира, рита и напомня за себе си

Шести месец на бременността: време на големи планове и безсъние

Седми месец от бременността: бебето се обръща

Осми месец от бременността: най-важно е храненето

Девети месец от бременността: подготовката за големия миг

 


Повече информация Виж всички