Най-честите тревоги през бременността и как да не им се поддаваме

| от MamaMia |


Да се притеснявате лекичко и в рамките на нормалното по време на бременността е повече от здравословно. Но когато притесненията преминат определена граница и се превърнат в паника, никой няма полза от това – най-малкото бъдещото бебе.

Разколебани в себе си и сериозно разтревожени, някои бременни са склонни да пишат неистово във форумите и да търсят консултации от непознати жени с напълно различни износвания от тяхното. Биха могли и да започнат да тичат от доктор на доктор в опит да се успокоят или пък в желанието да разберат „какво му има“ и „какво не му има“ на плода. Всичко това може да бъде напълно излишно – и най-вече вредно за психиката.

Първо – във форумите на бъдещите майки може да се прочетат най-ужасяващи истории на жени с тежки и проблемни износвания, които са забравили обаче да споменат колко сложна всъщност е тяхната ситуация. Така бъдещата майка може да си помисли, че такива истории са повече от нормални и сериозно да се паникьоса. Има и друг вид жени в майчинските форуми, които надълго и нашироко дават описания на възможно най-тежките лекарства, предписани им от лекарите.

Запомнете – описанията на чуждата бременност не важат за вашата. Колкото и да се опитвате да се ориентирате по останалите, няма да ви се получи, защото абсолютно всяко износване е индивидуално. Вашите симптоми на бременността няма как да бъдат същите като на друга жена, дори и терминът ви уж да съвпада.

Има и друга истина, която няма да ви кажат по кабинетите: бременността и раждането са доходоносен бизнес за много доктори и клиники. Може да ви предложат напълно излишни изследвания, само защото се притеснявате. Може да ви предпишат да купувате и пиете неща, от които няма никаква полза, но, разбира се, вие няма как да знаете това. Затова единственото, за което трябва да се молите при нашата не особено морална здравна система, е да попаднете на мил и загрижен наблюдаващ специалист или акушерка, които да не ви стресират допълнително.

Бъдете нащрек и се доверявайте на тялото си. Разбира се, при тежки случаи, имено лекарите са онези, които ще помогнат. Но ако разглеждате бременността си като болест от първия й ден, притесненията няма да ви напуснат до самото раждане. А за бъдещото бебе няма нищо по-нездравословно от притеснена майка.

Ето и кои са най-честите притеснения на бременните и защо не бива да им се поддаваме:

„Най-много ме е страх, че ще абортирам“

Истината е, че голямата част от бременностите приключват с раждането на здраво дете. Иначе как според вас светът е станал почти 8 милиарда души? Изследванията показват, че спонтанният аборт се случва в по-малко от 20% от бременностите. По-голямата част от абортите стават през първия триместър от бременността или пък още в началните седмици, когато жените дори не са разбрали че са забременели. Това е така наречената „химическа бременност“ – когато се случи спонтанен аборт съвсем малко след зачеването. Този вид помятане може да остане напълно незабелязано, защото приключва с нормална или малко по-тежка от обичайното менструация. Смята се, че химическата бременност се случва в 50-60% от първите бременности на много жени.

След като гинекологът улови сърдечния пулс на зародиша (обикновено между 6 към 8-мата гестационна седмица) рискът от помятане спада до около 5%.

Загубата на бременност често се дължи на хромозомни аномалии, които пречат на зародиша да се развива нормално и спонтанният аборт е напълно непредотвратим, но не защото сте направили нещо. Разбира се, можете да намалите риска от помятане като избягвате пушенето, пиенето, намалите кофеина (до 200 мг кофеин на ден), избягвате да вдигате тежко, както и горещите душове върху корема си.

Вижте още:

„Да“ или „не“ на кафето по време на бременност

„Заради повръщането бебето ще остане недохранено“

Всъщност зародишът е много добър „паразит“ и е уникален в умението си да усвоява онова, което му е нужно от храната, която поемате – дори и да пиете само сок и да ядете бисквити. Разбира се, ако се храните здравословно и не повръщате, тогава и бъдещото бебе ще се храни по-добре. Но стига да не се дехидратирате напълно заради повръщането, сутрешното гадене няма да причини недохранване на бъдещото бебе. Много по-важно е да вземате фолиева киселина и предписаните ви витамини за бременни, отколкото да се притеснявате, че детето ще е недохранено. Хранете се на малки порции и по-начесто, за да предотвратите гаденето и да не дразните стомаха.

Вижте още:

Гадене и повръщане – тези ужасни симптоми на ранната бременност

„Бебето ще се отрови“

Натискът над жените „да правят правилните неща“ по време на бременност днес е особено голям. Очаква се те да вземат правилните витамини, да се хранят с правилните неща и да внимават във всеки един момент. Затова и много често голяма част от живота на бременните минава в това да се питат дали е безопасно това или онова за ядене, пиене или правене. Ако прекалите с мисленето обаче, чисто и просто ще се побъркате.

Боядисване на коса? Непрепоръчително.
Ядене на меко сирене? Да се избягва.
Пиене на непастьоризиран сок? В никакъв случай.
Гризане на неизмита ябълка? О, боже!

Истина е, че съществува минимален риск при изброените дейности, но да се притеснявате, че сте нарушили някое от предписанията, е напълно излишно. В крайна сметка бабите ви все пастьоризирани сокове са пили, когато са носили родителите ви в корема си…

„Стресът ще увреди бебето“

По време на бременността е възможно да започнете да се стресирате за всичко – от това къде и как ще живеете, през това как ще издържате детето, до това още колко време ще можете да издържите на работа. Ако към този нов вид стрес се добави обичайният, към който тялото вече е привикнало, може да ви се струва, че всичко е прекалено. Но този вид ежедневен и нормален стрес няма да увреди бебето. Съществуват единствено изследвания, според които силният, остър и еднократен стрес – като например смърт в семейството или загубата на работа или подслон, може да увеличи риска от преждевременно раждане. Но дори в такъв случай всичко зависи от това как се справяте вътрешно със ситуацията. Ако имате склонност да се стресирате прекомерно, опитайте се да прилагате релаксиращи техники. Пишете в дневника си, рисувайте, спете повече и изобщо гледайте „да не се впрягате“ толкова.

„Бебето ще се роди с дефект“

Като всички бъдещи майки, треперите при всеки преглед или тест, надявайки се плодът да е здрав и да се развива нормално. Което вероятно е точно така. Рискът бебето да има някакъв дефект при раждане е едва 4%. Това включва както сериозните увреждания, както и хилядите други малки и в крайна сметка отшумяващи или незначителни здравословни проблеми, с които може да се роди.

Дори и скрийнингът да покаже някакви ненормални стойности, това не означава задължително, че има проблем. В много случаи последващите тестове показват, че всичко е наред.

А най-добрият начин да предпазвате бебето е да пиете предписаните ви витамини и фолиева киселина още преди бременността, така че да намалите риска от мозъчни и гръбначни дефекти. Обсъдете с лекуващия лекар всичките си притеснения. Той може да ви даде ясна идея за всички рискове, според семейната история и възрастта ви и да ви помогне да преборите страховете и опасенията си.

„Ами, ако го родя преждевременно…“

Вярно е, че броят на преждевременните раждания нараства постоянно, но все пак повече от 70% от недоносените бебета се раждат между 34-тата и 36-тата седмица – доста в края на бременността, когато рискът от сериозни усложнения или проблеми с развитието е много по-малък.

Бременните жени няма кой знае колко неща, които да направят, за да намалят риска от преждевременно раждане. И все пак в техни ръце е решението да не пушат, да не пият алкохол, да ходят редовно на изследвания, да пият фолиева киселина и витамини всеки ден.

Изследване сред 40 000 бременни жени установява, че онези жени, които са вземали витамини поне година преди забременяване, имат с 50 до 70% по-малка вероятност да родят преждевременно от онези, които не са приемали. Според изследването приемът на фолиева киселина може да предотврати някои генетични заболявания, които да причинят преждевременно раждане.

Вижте още:

Не, чаша бира не е ОК по време на бременност

„Никога няма да отслабна след раждане“

Почти всяка бременна се тревожи, че няма да успее да се върне в старата си форма след раждане. Въпреки това, според изследване едва между 14 и 20% от жените имат проблеми да свалят килограмите си след раждане, докато останалите успяват да си върнат предишното тегло. Тоест – не всичко е изгубено предварително, за да се отчайваме.

„Ще развия гестационен диабет или прееклампсия“

Рискът от развиване на прееклампсия (опасно високо кръвно налягане при бременните жени) е между 5 и 8% и е по-вероятен при жени под 18 години или над 35, както и при такива, които имат високо кръвно налягане по принцип. Ако сте сред тях, вашият доктор ще ви наблюдава и ще ви предпише съответните лекарства. Прееклампсията обикновено не се развива преди втората половина на бременността, и в някои случаи това е толкова късно, че има съвсем малко отражение върху здравето. Рутинните прегледи могат да помогнат за установяване на вероятни симптоми – подуване на ръцете или лицето, замъглено зрение, силно главоболие – още съвсем рано, така че състоянието да се наблюдава.

Колкото до гестационния диабет – рисковете са сравнително малки. Той може да се контролира с прости промени в режима на храненето и ограничаването на определени въглехидрати. Рутинен тест за глюкоза в кръвта между 24 и 28 седмица може да установи наличието на гестационен диабет.

Вижте още:

Защо скрих бременността си чак до деня на раждането

„Сексът никога вече няма да е същият“

След изживяванията по създаването на бебето, ви е трудно да си представите, че нещата отново ще могат да бъдат толкова приятни и спонтанни. През първите месеци след забременяването е нормално повече да ви се спи, отколкото да ви се прави секс. Това може да ви наведе на мисълта, че никога повече няма да е толкова приятно, колкото беше.

Следват месеците на „бременния секс“, който може да бъде и много приятен, но пък зависи дали състоянието ви го позволява. След бременността, разбира се, трябва да мине малко време преди да започнете отново да правите секс. Усещаният през първите месеци след раждането може да не са особено приятни. Но 70% от жените казват, че нещата се връщат в нормалния си режим шест месеца след раждането.

Вижте още:

Секс след раждане: кога е безопасно?


Повече информация Виж всички