Какво трябва да знаем за диабета

| от MamaMia |


Захарният диабет представлява група от метаболитни нарушения, при които се наблюдават високи нива на кръвна захар за продължителен период от време.

Към 2015 година приблизително 415 милиона души страдат от диабет в световен мащаб. Това представлява 8.3% от пълнолетното население, като се наблюдава еднакво процентно съотношение между двата пола. От 2012 година до 2015 година приблизително 1 до 5 милиона смъртни случаи всяка година са резултат от заболяването, което го прави 8-та водеща причина за ранна смърт. Международната федерация по диабет изчислява, че броят на засегнатите хора се очаква да нарасне от 366 милиона през 2011 година до 552 милиона до 2030 година, ако не се предприемат спешни действия. Освен това, 183 милиона души не подозират, че страдат от диабет.

 

Hand holding a blood glucose meter measuring blood sugar, the background is a stethoscope and chart file

 

Ако не се лекува, диабетътможе да причини дълготрайни усложнения. Острите усложнения могат да включват диабетна кетоацидоза или хиперосмоларно хипергликемично състояние. Диабетът удвоява риска от сърдечно-съдово заболяване, като около 75% от смъртните случаи при диабетици се дължат на коронарна артериална болест. Други макроваскуларни заболявания са инсулт и периферна артериална болест. Сериозни дългосрочни усложнения включват хронично бъбречно заболяване, язви на крака и увреждане на очите и нервите.

Типове диабет

Инсулинът е основният хормон, който регулира поглъщането на глюкоза от кръвта в повечето клетки на тялото, особено черния дроб, мастната тъкан и мускулите. Недостигът на инсулин или нечувствителността на неговите рецептори играят централна роля във всички форми на захарен диабет. Има три основни типа захарен диабет:

Диабет тип 1

Получава се в резултат неспособността на панкреаса да произвежда достатъчно инсулин поради загуба на бета клетки. Тази форма е известна още като инсулин-зависим захарен диабет или ювенилен диабет. Причината за поява е неизвестна.

Диабет тип 2

Причинява се от инсулинова резистентност – състояние, при което клетките не реагират правилно на инсулина.Тъй като болестта прогресира, може да се развие и липса на инсулин. Тази форма е наричана още инсулин-независим захарен диабет. Най-честата причина е прекомерно телесно тегло и недостатъчно физическо натоварване. Диабет тип 2 представлява около 90% от всички случаи на диабет. Понастоящем се диагностицира по-често при деца и юноши със затлъстяване.

 

the-meter-3310287_960_720

 

Гестационен диабет

Проявява се при бременни жени, които развиват високи нива на кръвната захар без предишна диагноза.

Предиабетно състояние

Състояние, което се проявява, когато нивата на кръвна захар са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи за диагностициране на диабет тип 2. Много хора, които по-късно развиват инсулин-независим диабет, прекарват дълги години в състояние на предиабет. В световен мащаб повече 50% от пълнолетните страдат от предиабет.


Повече информация Виж всички