Не, чаша бира не е ОК по време на бременност

| от MamaMia |


Много лични лекари и гинеколози не са достатъчно твърди в предупрежденията си към бременните жени относно опасностите от консумацията на алкохол по време на бременност. Особено през първите месеци.

Колко алкохол можем да пием по време на бременност? Най-правилният отговор на този въпрос би трябвало да е „николко“, а не „умерено“, нито „малко“. По простата причина, че за всеки „малко“ и „умерено“ са различни категории.

Всъщност проблемът с алкохола и бременността е, че никой специалист не може да каже колко е безопасната граница на прием на алкохол. И дали ако майката смята, че една чаша бира „за наздраве“ е нещо съвсем нормално, то за плода това няма да се окаже доста голям шок.

Поемането на алкохол – на какъвто и да е алкохол, когато и да е по време на бременността – е рисково.

Най-малък е рискът, ако не се пие изобщо, защото никой лекар не може да се закълне, че чаша вино или бира ще бъдат безопасни за зародиша точно в дадения момент.

Всъщност алкохолът попада директно в плацентата чрез кръвта и до плода достига етанол и токсични метаболити (ацеталдехид). Етанолът засяга всички основни процеси в развиващата се централна нервна система. Едновременно с това се ограничава способността на зародиша да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото.

Дори едно малко питие – независимо силен алкохол или бира, може да се окаже прекалено много за формиращото се бебе. Защо ви е тогава да го излагате излишно на риск?

Ако се позовем и на медицински документ, разпространяван от специалистите от РЗИ-Смолян oнлайн-не съществува безопасно количество, както и безопасно време за консумация на алкохол по време на бременността.

В документа се подчертава, че всички видове алкохолни напитки са вредни през 9-те месеца, включително виното и бирата.

Ако искате да заченете, също е добре да ограничите консумацията на алкохол. Основната причина е, че някои жени разбират за бременността си чак седмици след като са забременели, а дотогава може да увредят плода с пиене. Друга причина е, че алкохолът е един от факторите, които пречат на фертилността. Прекомерната му употреба се свързва с рискове от проблеми с овулацията, а съответно и със забременяването.

8 знака за безплодие при мъжете и жените

Зародишът има много малка толерантност към алкохола, затова и децата, родени от майки, които пият по време на бременност, могат да имат сериозни проблеми. При упореба на от 30 мл до 60 мл концентриран етанол, рискът от увреждане на плода е 10%. При хроничен алкохолизъм – рискът е около 40%.

Въпреки това проблемът е масово подценяван. Има жени, които смятат, че дози под 40 мл чист алкохол дневно не могат да попречат на бременността. Това за съжаление не е точно така. Много е важно и колко често се консумира алкохол, като пряката връзка между редовната му консумация и проблемите с износването и развитието на плода, са доказани.

Пиенето по време на бременност увеличава риска от спонтатен аборт, преждевременно раждане и дори мъртво раждане.

Но най-сериозните усложнения от консумация на алкохол по време на бременността са свързани с тежкото увреждане на бебето, наречено фетален алкохолен синдром (ФАС) –състояние, което се появява, когато майката излага плода на продължителна употреба на концентрат през 9-те месеца бременност. Разстройствата от спектъра на ФАС включват поражения за цял живот на детето: увреждане на мозъка, вродени дефекти, ограничаване на растежа, забавяне на развитието и множество познавателни, социални, емоционални и поведенчески дефицити.

Самият ФАСсе характеризира с намален растеж, с увреждане на централната нервна система, водещо до забавяне на нервно-психичното развитие и силно ограничаване на интелектуалните способности и възможностите за учене.

ФАС пречи на нормалното развитие, като отделни етапи от развитието могат да бъдат забавени, пропуснати или да е налице непълно развитие.

Една от характеристиките, по които се познава, че плодът е бил изложен на алкохол по време на бременността, са особените черти на лицата при бебетата, родени с ФАС. При злоупотреба с алкохол по време на бременност едно от четири деца се ражда с всички характеристики на ФАС, а останалите три може и да не притежават физическите характеристики на синдрома, но също да имат нервно-поведенчески дефицити, които засягат ученето и поведението.

Лицевият дизморфизъм е една от физическите характеристики на синдрома. Бебетата, които са били изложени на въздействието на алкохол в плацентата още от 10-та- 20-та гестационна седмица на бременността, се раждат със специфични черти на лицето: тесни малки очи с големи епикантални гънки и отпуснати клепачи, малка глава (микроцефалия – намалени размери на главата две и повече стандартни отклонения под средната стойност), малка долна челюст и брадичка (микрогнатия), тънка горна устна и липса на бразда между горната устна и носа (гладък филтрум).

Към това може да има увреждания на сърдечно-съдовата система – сърдечен шум след раждане, а на по-късен етап и сърдечна недостатъчност.

По-късно може да се забележи забавено физическо и емоционално развитие или патология от страна на мисловната, речевата и интелектуална сфера. Възможна е лоша координация или забавяне на двигателните умения, забавяне на развитието на речта и езика, проблеми със зрението или слуха, хиперактивност и проблеми с паметта и вниманието, трудности с контрола върху поведението, влошени способности за мислене и преценка, интелектуално увреждане или нисък коефициент на интелигентност, трудности при създаването и поддържането на връзки с другите хора.

Новороденото често се ражда преждевременно и с ниско тегло и демонстрира проблеми със съня и сученето като бебе. Възможно е изоставане в растежа.

Няма специфично лечение на децата, родени с ФАС, но може да се прилага симптоматично лечение, като към всеки пациент се подхожда индивидуално.

Именно за да се избегне подобен развой на събитията, има огромно значение профилактиката. Важно е бременната жена да бъде подробно информирана за огромните опасности, които има за плода употребата на алкохол по време на бременността. Отговорност за това имат както личните лекари, така и акушер-гинеколозите.


Повече информация Виж всички