През XVI век испанският конкистадор Ернан Кортес пренася какаовите зърна в Европа.
Първоначално напитката не предизвиква фурор - горчивият вкус не се харесва на изисканите европейци.
Но както често става с великите открития, малко креативност променя всичко! Някой умен и находчив човек решава да добави захар и... историята на шоколада е променена завинаги.
Шоколадът бързо се превръща в любимо питие на аристокрацията и кралските дворове и става символ на богатство и престиж.
През 1828 г. холандецът Конрад Йоханес ван Хаутен изобретява хидравлична преса, която извлича какаовото масло от зърната.
Това прави възможно създаването на какао на прах и, по-важното, на твърд шоколад.
Няколко години по-късно, през 1847 г., британската компания Fry & Sons произвежда първото шоколадово блокче, каквото го познаваме днес.
А през 1875 г. швейцарецът Даниел Петер успява да добави кондензирано мляко към какаото, създавайки първия млечен шоколад.
Така шоколадът става много повече от просто вкусно удоволствие - в съвременния свят той е съществена част от световната икономика и култура, постоянно развиваща се и адаптираща се към променящите се вкусове и предпочитания на потребителите.
Днес шоколадът е навсякъде и във всичко - от кроасани и бонбони, до телешко и люти чушки.
Според едно проучване, средностатистическият човек изяжда около 5,5 килограма шоколад годишно.
Средностатистическият българин пък консумира около 6.1 кг шоколад годишно (по данни от 2021 г.).
Любовта към шоколада си има и научно обяснение - тайната се крие в неговия уникален химичен състав, който влияе директно върху мозъка ни и стимулира производството на редица вещества, свързани с доброто настроение и усещането за щастие.
Той съдържа и фенилетиламин (ФЕА) - съединение, което се произвежда в мозъка, когато сме влюбени и ендорфини - естествените болкоуспокояващи и подобрители на настроението.
Когато ядем шоколад, нивата на допамин се повишават, което ни дава усещане за удоволствие и удовлетворение.
Именно този механизъм допринася за възможността за пристрастяване към шоколада при някои хора.
Въпреки всички тези "хормони на щастието", е важно да помним, че количеството има значение.
Експертите препоръчват да залагаме на качествен тъмен шоколад (с над 70% какао), тъй като той съдържа по-високи концентрации на тези полезни съединения и по-малко захар.
Прекомерната консумация на шоколад, особено този с високо съдържание на захар и мазнини, може да доведе до нежелани последици, което обяснява защо много родители ограничават достъпа на децата си до сладкото изкушение.
Традиционно, основните видове шоколад са три: тъмен, млечен и бял.
Но преди няколко години се появи и четвърти вид, който завладя сърцата (и вкусовите рецептори) на много хора - розовият шоколад.
Той е представен за първи път през септември 2017 г. от швейцарската компания Barry Callebaut.
Откритието е резултат от 13 години упорита работа и изследвания на техния Център за научноизследователска дейност, съвместно с учени от университета "Джейкъбс" в Бремен, Германия.
Розовият му цвят е естествен, не се дължи на добавени оцветители или плодове, а на специален сорт какаокоито се отглеждат в региони като Еквадор, Бразилия и Кот д'Ивоар.
Тайната се крие в иновативен процес на преработка на тези зърна, който отключва техния характерен цвят и аромат.
Розовият шоколад не е нито горчив като тъмния, нито сладко-млечен като млечния, нито само сладък като белия. Описва се като плодов, леко тръпчив и свеж, с фини нотки на горски плодове. Някои го определят като "лек, плодов аромат с кисел, но едновременно сладък вкус".
Няма как да говорим за модерния свят на шоколада, без да споменем една от най-новите и сензационни тенденции - дубайският шоколад.
Хора от цял свят експериментират с различни видове шоколад, шамфъстък и кадаиф, за да пресъздадат това уникално вкусово изживяване, а популярността му породи вълна от имитации и домашни рецепти.
Всъщност, няма строго определен "дубайски шоколад" като специфичен вид шоколад, произхождащ от Дубай, подобно на черния или млечния.
По-скоро става въпрос за специфична шоколадова иновация, която стана изключително популярна напоследък.
В основата на тази сензация стои един конкретен продукт: Knafeh Pistachio Chocolate Bar от бранда Fix Dessert Chocolatier от Дубай.
Какво прави този шоколад толкова специален и защо хората са толкова обсебени от него?
Отговорът се крие в невероятната комбинация от текстури и вкусове.
Дубайският шоколад предлага разкошна комбинация от мекота, кремообразност и завладяваща хрупкавост при всяка хапка. Визуалният елемент на разчупването на шоколада и показването на зеления пълнеж и хрупкавите нишки също допринася много за неговата популярност в социалните мрежи.
Посланието на най-новия вид шоколадова лудост е - светът на шоколада продължава да еволюира и да ни предлага нови и вълнуващи начини да се насладим на любимото си изкушение.
Едни от най-изненадващите комбинации остават шоколадът с маслини, който се използва за бързо отслабване и звучи много екзотично; шоколадът със свинска кръв - комбинация, типична за някои десерти във Финландия, Естония и Норвегия, където кръвта придава червен цвят и специфичен вкус; характерните за тайландската кухня шоколадови скакалци.
В един конкретен ресторант в София пък преди години опитахме еленско със шоколад - много, ама наистина много екзотично ястие, което ни накара да си зададем въпроси и за еленското месо, и за шоколада.
Така че - опитвайте, експериментирайте.