„Да“ или „не“ на кафето по време на бременност

| от MamaMia |


Жените, които са бременни или смятат да забременяват, трябва да избягват изобщо кофеина. Това твърди ново изследване, публикувано в BMJ Evidence Based Medicine.

Изследването разбуни духовете на медицинската общественост, защото темата за приема на кофеин по време на бременността е спорна. Генерално специалистите са съгласни, че дозата кофеин трябва да бъде ограничена, но няма категорични данни, че умерената консумация на кафе по време на бременността е вредна.

Британската здравна служба (NHS) например съветва бременните жени да не приемат повече от 200 мг кофеин на ден.

На този фон изследването, публикувано в BMJ Evidence Based Medicine, излиза с доста радикални изводи: бременните жени – или тези, които се опитват да забременеят, трябва да избягват изобщо кофеиновите напитки.

Трябва да се има предвид, че кофеинът се съдържа не само в кафето, но също така и в чая и шоколада. Той също така може да бъде добавен към някои енергийни напитки, да го има в газираните напитки и дори в някои лекарствени средства за настинка и грип.

Изследването в BMJ Evidence Based Medicine използва данни от 48 други изследвания. Според водещия учен – професор Джак Джеймс от Университета в Рейкявик, Исландия, 32 от всички анализирани изследвания заключват, че кофеинът значително увеличава риска от проблеми по време на бременността, включително мъртво раждане, спонтанен аборт или ниско тегло на бебето при раждане.

Професор Джеймс цитира и повишения риск от детска остра левкимия и наднормено тегло по-късно при майки, които са консумирали кофеин по време на бременността.

Той смята, че настоящите здравни препоръки, които се отнасят до консумация на кофеин по време на бременността, трябва да се ревизират, защото „общите научни доказателства подкрепят тезата, че бременните жени и жените, които планират бременност, трябва да избягват кофеина“.

Според други специалисти обаче, това възприемане на кофеина като тотално вреден по време на бременността, е твърде крайно.

Според Дагни Раджасингхам, консултат акушер и говорител на британския Кралски колеж на Акушерите и Гинеколозите, кофеинът трябва да бъде ограничен по време на бременност, но не и задължително и окончателно премахнат. Тя цитира друго изследване, според което бременните жени няма нужда да спират изцяло кофеина, защото рисковете от увреждане на плода са ниски, дори и акоинцидентно се прехвърлят кофеиновите граници.

„Кралския колеж на Акушерите и Гинеколозите съветва да се намали приема на кофеин до 200 мг на ден – което се равнява на две чаши инстантно кафе. Но това твърдение не замества всички останали, според които ограниченият прием на кофеин е безопасен за по-голямата част от бременните жени.“, казваРаджасингхам.

От Европейския орган за безопасност на храните (European Food Safety Authority) са съгласни с твърдението, че няма нужда кофеинът да се елиминира напълно от диетата по време на бременност и е достатъчно просто да се ограничи.

Според д-р Люк Гжесковяк от университета в Аделаида, Австралия, изследването на професор Джеймсе „излишно алармистко“ и е в противоречие с наличните доказателства.

„Има толкова много „да“ и „не“ свързани с бременността, че последното нещо, от което се нуждаем, е излишна тревожност. В крайна сметка, жените трябва да знаят, че кофеинът може да бъде приеман в умерени количества по време на бременността.“ , казва той.

В крайна сметка пред BBC професор Джеймс признава, че работата по изследването е била просто да наблюдава изводите от други изследвания, така че той лично не може да потвърди, че кофеинът по време на бременността е вреден. И все пак неговият анализ, който свързва кофеина с увреждания на плода, показва, че е по-разумно напълно да се избягват питиета като черен и зелен чай, както и кафе. Това, смята той, е най-добрия съвет за бременните жени и за тези, които се опитват да забременеят.


Повече информация Виж всички