Рисков ли е сексът през първия триместър на бременността

| от MamaMia |


Първият триместър от бременността е най-тежък, а и най-рисков. На много жени им се повдига, повръщат, чувстват се преуморени, а хормоните им си играят най-различни игри с настроението и поведението. Когато към това се добави и притеснението, свързано с износването, както и най-различни тревоги за бъдещето – обикновено сексът е последното, за което остава настроение.

Напълно нормално е бременните жени да се притесняват и дали е безопасно правенето на секс, особено през първите 12 седмици.

Вижте още:

Какви са първите симптоми на бременността

Общото мнение на акушер-гинеколозите е, че да, при нормална бременност сексът може да е безопасен по всяко време – разбира се, стига при жените да няма някакви усложняващи бременността обстоятелства. Освен това, трябва да се знае, че при бременност, която не е високорискова, бебето е в пълна безопасност при сексуалния акт. Мускулите около матката, както и околоплодните води в нея, предпазват бебето по време на секс, а слузната запушалка при отвора на шийката на матката предотвратява преминаването на микробите. И не – пенисът не може да докосне или да увреди матката по време на секс.

Затова, ако въпреки сутрешното прилошаване и променливите настроения, наистина ви се прави секс през първия триместър, ето всичко, което трябва да знаете:

Възможно ли е сексът през първите 12 седмици да предизвика помятане?

Ако това е най-големият ви страх, не сте сами. Ето добрата новина: при типична бременност, сексът е безопасен през всичките 9 месеца, включително и първия триместър, ОСВЕН АКО гинекологът не ви е казал нещо друго, Ако ви е посъветвал да не правите секс, вероятно има своите опасения – и това важи за всичките 9 месеца.

Колкото до спонтанния аборт – да, генерално през първия триместър има много по-голяма вероятност от помятане, сравнено с другите триместри. За съжаление, около 10 до 15% от бременностите приключват с помятане, като по-голямата част от спонтанните аборти се случват през първите 13 седмици. Но трябва да се знае, че сексът едва ли е причината за това.

Около половината от спонтанните аборти се случват заради хромозомни аномалии, получили се по време или след оплождането – и нямат нищо общо с това, което жената прави или не прави. Голяма част от истинските причини са спонтанните аборти и до сега са неизвестни.

И все пак се смята, че сред рисковите фактори за помятане са:

– инфекции и заболявания на майката

– хормонални проблеми

– маточни аномалии

– злоупотреба с определени лекарства

– нездравословни навици като пушене, пиене, използване на наркотици

– репродуктивни проблеми, които възпрепятстват фертилността, например ендометриоза или синдром на поликистозните яйчници (СПЯ).

Както виждате, нормалният секс между партньорите не е сред причините, които водят до прекъсване на бременността.

Кървене след секс през първите 12 седмици – има ли причини за тревога?

Има вероятност след секс през първия триместър някои жени да получат слабо кървене или зацапване. Всъщност зацапването или прокървяването може и да не съвпадне с правенето на секс през първите седмици и месеци на бременността. Около 15-25% от бременните жени имат слабо кървене или зацапване през първия триместър, но няма статистика, която да го свързва със сексуалната активност.

Зацапването през първите няколко седмици (до 3-4 седмица) може да сигнализира за „загнездване“ на оплодената яйцеклетка. Ако очаквате да забременеете, това е добър знак, но трябва да се знае, че по-голямата част от жените нямат никакво имплатационно кървене.

За разлика от слабото прокървяване, по-силното и продължително кървене може да сигнализира и за проблеми като плацента превия или ектопична (извънматочна) бременност. Това са тежки, макар и редки, състояния, които обикновено завършват с аборт, а при липса на медицинска намеса могат да бъдат и фатални за жената. Но е важно да се подчертае, че подобни състояния нямат нищо общо със сексуалната активност по време на бременността.

За разлика от тежките състояния, при някои случаи слабото кървене може и да има връзка със сексуалната активност.

Хормоните на бременността може да предизвикат вагинална сухота и да доведат до по-лесно разкъсване на кръвоносните съдове. Именно затова правенето на секс понякога може да причини раздразнение на вагината и дори кръвотечение, което да е розово, светло червено или кафяво на цвят. Ако кръвотечението е наистина слабо и отшуми до ден-два, няма никакви причини за притеснение.

Кога трябва да се обадите на доктора?

При всякакво кървене, което:

– е по-продължително от 1 или 2 дена;

– е тъмночервено или много обилно и изисква постоянна смяна на дамските превръзки;

– е придружено от спазми, треска, болка, контракции.

Възможно ли е да има болка при секса през първите 12 седмици?

Сексът може изобщо да бъде болезнен през бременността и не само през първия триместър. Основно това се дължи на напълно нормалните хормонални промени, които се случват в тялото. Освен ако нямате инфекция, има няколко причини сексът през първия триместър да бъде болезнен:

– заради вагиналната сухота, причинена от хормоналните промени;

– заради повика за уриниране, причинен от натиска над пикочния мехур;

– заради болезнените гърди и зърна;

Ако сексът е толкова болезнен, че да се налага да го избягвате, говорете с вашия лекар. Може да има и някаква медицинска причина.

Спазми след секс през първите 12 седмици

При правене на секс по време на ранната бременност, може да изпитвате слаби спазми или подобие на контракции. Това е така, защото оргазмът изпуска хормона окситоцин, а семенната течност съдържа простагландини – като и двете могат да причинят слаби контракции или спазми, които да продължат до няколко часа след секс. Ако партньорът стимулира зърната по време на секс, това също може да причини подобни спазми.

Това е напълно нормално, стига спазмите да са слаби и да престават скоро след сексуалния акт. Опитвайте се да си почивате повече и се обадете на вашия гинеколог, ако не отшумяват.

Вижте още:

Безопасно ли е да се прави секс по време на бременност?

Какви са причините да се избягва секс през първите 12 седмици на бременността?

Вече казахме, че правенето на секс по време на бременност е безопасно, но ЕДИНСТВЕНО АКО докторът изрично не е забранил. Спазмите след секс, които на по-късен етап се усещат като контракции, може и да са безопасни при нискорисковите бременности, но при високорисковите може да доведат до преждевременно раждане, ако жената вече има някакви други медицински състояния.

Със сигурност обаче обсъдете с вашия гинеколог доколко е безопасно да се прави секс по време на бременност, особено ако имате следната медицинска история:

Вече преживян спонтанен аборт 

Според Американския колеж по акушерство и гинекология, цитиран от сайта Healthline.com, повтарящ се спонтанен аборт се дефинира при жени, които са преживели две или повече загуби на плода. Около 1 % от всички жени преживяват повтарящ се спонтанен аборт, като в много случаи причината е неизвестна.

Отново повтаряме, че сексът сам по себе си не причинява помятане, но е необходимо да се вземат необходимите мерки заради опасността от контракции и спазми, които той причинява, особено ако става дума за високорискови бременности.

Многоплодна бременност

Ако сте бременна с повече от едно бебе, вашият доктор може да ви препоръча почивка на таза, за да може да изкарате целия си термин докрай. Това означава, че не трябва нищо да влиза във вагината, което означава включително и въздържане от секс, както и избягване на каквито и да е вагинални упражнения. И все пак, въздържанието от пенетрация съвсем не означава, че с партньора си не трябва да имате интимност, която може да се постигне и чрез много други начини: гушкане, галене и прочее.

Почивката на таза е различен вид почивка от тази на легло. При втория случай е възможно докторът и да разреши секса.

Други състояния

Всички останали състояния, при които не трябва да се прави секс, следва да бъдат описани от гинеколога, затова е и изключително важно да се консултирате с него.

Сексът през първия триместър може и да не е най-приятния или комфортния, но стига да нямате усложнения – е напълно безопасен. Ако имате слабо кървене, болка, слаби контракции или спазми след секс, които отшумяват до ден-два – вероятно нещата са напълно наред.

Ако обаче кръвотечението е обилно и не спира, ако имате силни болки или значителни контракции, както и ако има сигнал за някаква инфекция – например треска, температура, подувания, обриви – трябва да се обърнете към гинеколога си възможно най-бързо.

Това важи и при всякакви други притеснения.

Вижте още: 

Секс след раждане: кога е безопасно?


Повече информация Виж всички