6 истини за женското тяло след раждане

| от MamaMia |


Колкото и да се говори и пише за бременността и раждането, това са процеси, за които жената никога не може да бъде напълно, изцяло, стопроцентово подготвена. Вероятно това е част от биологичния капан, в който попадаме: ако можехме да се подготвим перфектно за цялото приключение, което предхожда родителството, може би някои от нас нямаше изобщо да се впуснат в него.

И все пак, информираността (не и плашенето обаче, защото в крайна сметка няма нищо страшно), е за предпочитане пред невежеството. Затова, ето ви малко ненавистни, но преодолими факти около тялото след раждането:

Коремът изглежда като отпусната торба

Непосредствено след раждане, коремът спихва, но не се опъва красиво, а увисва надолу подобно пробит мях. Естествено, това е напълно нормално и ако сте имали плосък корем преди да забременеете, шансовете съвсем скоро отново да може да ходите с гол пъп (но не през зимата, моля ви, циститът само това чака), са огромни. Ако сте имали шкембе преди да забременеете пък, шансовете по магически път да се сдобиете с плочки след като тялото ви се възвърне към нормалното, са обидно малки.

Жените не изглеждат добре след раждане, но никой не иска да знае това

Стрии тук, стрии там

Малко са късметлийките, чиито кожи са толкова еластични, че се разминават без никакви стрии след бременност и раждане. Обикновено кожата на корема се нацепва, малко или повече. С времето обаче стриите избледняват значително и със сигурност не са повод за срам и притеснение. Те са просто един от знаците, че от вас е излязъл човек. Освен това, козметичната индустрия предлага стотици продукти, които подпомагат регенерирането на кожата и изчезването на стриите.

Пъпът е по-широк и по-дълбок от обичайните си размери

Това, разбира се, също се оправя, и то бързо. Общо взето, когато ще можете отново да видите пъпа си като погледнете надолу, той ще изглежда както го помните отпреди да забременеете.

Зърната на гърдите още са тъмни

Потъмняването на зърната се дължи на промените, които настъпват в хормона меланин, който отговаря за цвета им, под въздействието на разбеснелите се полови хормони. След раждане е необходимо време преди ареолите и зърната да възвърнат предишния си цвят.

Гърдите са болезнени и странно твърди

В зависимост от това дали раждането се е случило по естествен път или чрез Цезарово сечение, има разлика в бързината на слизането на кърмата. Когато това все пак се случи, то е съпътствано от болезнено втвърдяване и наедряване. Добрата новина е, че освен помпи за кърмене, имате цяло бебе на разположение, а то най-ефективно може да влезе в ролята на вакуум-помпичка и да ви облекчи.

Ходенето до тоалетна е предизвикателство

Публична тайна е, че след секцио не могат да те изпишат, ако не си дефекирал. Лекарите трябва да имат гаранция, че проходимостта на червата след коремната операция е в норма. А нормата се проверява много лесно… в тоалетната. Уви, в първите дни след секцио на човек изобщо не му е до това. И тук има добра новина обаче: акушерките обикновено разполагат с прекрасни супозитории (свещички), които действат светкавично и почти свършват работата вместо вас.


Повече информация Виж всички