14 причини за вагинална сухота по време на секс

| от MamaMia |


Невъзможността „да се подмокри“ по време на секс се е случвала на всяка жена в даден момент. Вагиналната сухота се отразява лошо на сексуалния живот, като води след себе си усещането за претъркване, неудовлетвореност и дори болка. Сухотата не е приятна и за партньора, особено ако допълнително към това реши, че не го харесвате достатъчно или не ви задоволява добре.

За Women’s Health клиничният професор по гинеколог и репродуктивни проблеми към Медицинското училище в Йейл Мери Джейн Минкин обяснява, че е добре да разглеждаме вагиналното овлажняване при жените по същия начин като ерекцията при мъжете: знак, че сте готови за сексуален контакт.

Но точно както понякога мъжете получават сексуална дисфункция, така и има много причини жените да не се овлажняват и да не могат да правят секс.

Всъщност според гинеколозите проблемите с вагиналното овлажняване са по-често срещани, отколкото жените си мислят. А решението често е просто: използвайте качествени лубриканти – те помагат за по-доброто изживяване по време на секс.

А ето и 14 причини за липса на овлажняване при полов акт:

1. Просто сте родени по този начин

Всяка жена се овлажнява по различен начин по време на секс и това е строго индивидуално. Има жени, които се овлажняват значително по-малко, такива, които се овлажняват средно много и такива, които се овлажняват доста.

2. Липсва предварителната игра

Понякога просто не е достатъчно да започнете да правите секс. Може партньорът да се чувства готов, но голяма част от жените обикновено имат нужда от предварителна игра, за да се възбудят достатъчно.

3. Възможно е наличие на инфекция

Ако обичайно нямате проблеми с овлажняването, но в последно време не се получава, е възможно причината да е наличие на някаква вагинална инфекция или гъбички. Често при гъбички се появява сухота, както и сърбежи. Най-добре се консултирайте с лекар, ако случаят е такъв.

4. Кърмите

Промяната в нивото на хормоните през бременността и след раждането, е възможна причина за вагинална сухота. При кърменето хормонът пролактин стимулира млечните жлези, но потиска нивата на хормона естроген – тогава може да се появи и вагинална сухота. Имайте предвид, че по време на кърмене няма опасност от използването на лубриканти, така че давайте.

5. Минавате през перименопауза или менопауза

Ако вашият цикъл намалее (обикновено това става през 40-те ви години, но понякога и в средата на 30-те), яйчниците произвеждат по-малко естроген и вагиналната тъкан става по-тънка и суха.

Вижте още:

„На мен няма да се случи“ – една лична история

6. Вземате противозачатъчни

Естрогенът е хормонът, който води до повече овлажняване, така че е възможно ако вземате контрацептиви да имате по-малко овлажняване. Използвайте лубрикант или говорете с вашия гинеколог: той може да ви предложи хапчета, които действат по друг начин.

7. Вземате антихистаминови лекарства

Ако се борите с алергии или други дихателни проблеми, е възможно да сте запознати със страничните ефекти на антихистамините. Освен изсушаване на синусите, тези лекарства могат да доведат и до вагинална сухота и намалено овлажняване при полов акт.

8. Ако лекувате акне с лекарства с активна съставка изотретиноин

Ако лекарството против акне, което вземате, намалява себума, които се образува по кожата и свива мастните жлези, е възможно също така да предизвика сухота и на кожата, очите, носа, а и съответно във вагината.

9. Ако сте на антидепресанти или антипсихотици

Точно както депресията може да убие всякакво сексуално желание, така и антидепресантите могат да намалят либидото, а съответно и да предизвикат вагинална сухота. Антипсихопатиците, предписвани при шизофрения, например, са известни с редицата си странични ефекти, включително сексуална дисфункция. Някои от тях също работят чрез механизма, споменат при кърменето, като увеличават пролактина и намаляват нивата на естрогена.

10. Проблеми със щитовидната жлеза или имунната система

Някои състояния, като например нарушенията във функционирането на щитовидната жлеза, както и синдром на Сьогрен, често се свързват със сухота в очите и устата, а съответно и на вагината.

11. Правите си промивки или използвате дамски душ

Промивките на вагината или миенето с дамски душ, независимо дали само с вода или с други съставки, не е препоръчително. Освен, че отмивате естествените бактерии, нарушавате естественото PH, също така отваряте път за инфекции. Естествено, с тях идва и вагиналната сухота.

12.Пушите

Вагиналното овлажнаване е резултат от увеличения приток на кръв в областта. Един от ужасните странични ефекти от пушенето е именно намаляването на кръвния приток. Колкото по-малко кръв навлиза в тазовата област, толкова по-малко вагинално овлажняване ще има.

13. Стресирани сте

Разбира се, когато човек е стресиран и нервен, няма начин да мисли за секс. Ако случаят е такъв, се опитайте са включите някакъв спорт в режима си и да се успокоите.

14. Просто сексът с партньора не ви възбужда

Ако се чувствате отегчени или незаинтересувани, няма как да сте в настроение за секс – и организмът съобщава това чрез липсата на овлажняване. Може би е време да вкарате въображение в секса… Или в краен случай да смените партньора.


Повече информация Виж всички