Колко дълго оцеляват сперматозоидите след еякулация?

| от MamaMia |


Независимо дали искате да се предпазите от бременност или искате да забременеете, е важно да знаете колко е продължителността на живота на сперматозоидите след еякулацията. Факт е, че спермата може да остане и да бъде активна вътре и извън тялото на жената за различен период от време, в зависимост от ситуациите.

Колко дълго оцелява спермата в тялото на жената?

След като проникнат във вагината сперматозоидите започват своето пътуване през маточната шийка, преодоляват цервикалнатаслуз и след това се насочват към матката. За да се оплоди яйцеклетката успешно, след матката сперматозоидът трябва да попадне във фалопиевите тръби.

По принцип за спермата утробата представлява чудесна среда, в която тя може да остане не само часове, ами дори и дни.

Точното време за оцеляване на сперматозоидите в тялото на жената зависи от много фактори, включително качеството на спермата, киселинността на вагината и състоянието на цервикалната слуз. Според повечето експерти два дни е средната продължителност, през която сперматозоидите остават в женското тяло, въпреки че ако цервикалната слуз не е пропусклива, оцеляването им е въпрос на часове. По време на овулацията и през фертилните (плодовити) дни, когато вагината е по-топла и влажна и когато когато цервикалната слуз променя консистенцията си и вместо бариера улеснява и ускорява преминаването на сперматозоидите през маточната шийка – сперматозоидите могат да оцелеят дори и 5 дни в женското тяло.

Тоест колко ще останат сперматозоидите в тялото на жената зависи от тяхното качество, от фазата на хормоналния цикъл, от естественото състояние на вагиналната флора и от качеството на цервикалната слуз в дадения период от време.

Колко време спермата оцелява върху кожата?

Върху кожата сперматозоидите оцеляват едва няколко минути в най-добрия случай. Те умират веднага, след като изсъхнат.

Въпреки това, ако еякулацията е била в близост до вагината или ануса, има малък шанс някой сперматозоид да намери своя път до утробата. Ако кожата е мокра, влажна или потна, сперматозоидите имат шанс да оцелеят малко по-дълго, отколкото на съвсем суха кожа.

Колко време оцелява спермата в устата?

На теория е възможно спермата да оцелее дълго в устата, тъй като това е топло и влажно място, но на практика това няма до какво да доведе. Теоретично, ако имате голямо количество сперма в устата си и след това правите орален секс с жена, има някакъв минимален шанс тя да зачене, но това съвсем не е сигурно.

Запомнете добре: спермата няма как отвашата уста да стигне до утробата ви (дори и при поглъщане) и забременяването по този начин е невъзможно.

Колко дълго живеят сперматозоидите във вода?

Спермата е много чувствителна към температурни и киселинни изменения, затова и не може да оживее в хлорирани басейни и джакузита, както и в минерални води. В чиста и спокойна топла вода, например във вана без сапун и соли, може да живее няколко минути, не повече. Горещата вода от друга страна променя вискозитета на спермата и я прави по-лепкава. Сапунът и химикалите във водата убиват много бързо сперматозоидите.

Запомнете, че ако правите секс под душа в банята и сперматозоидите влязат във вагината, забременяването е точно толкова възможно, колкото и при секс на суха земя.

Колко дълго живее спермата върху чаршафи и други повърхности?

Върху всякаква повърхност спермата умира до няколко минути, защото след като изсъхне, тя не може да се възстанови функциите си отново. Колкото по-сухо е мястото, толкова по-бързо се случва изсъхването на сперматозоидите.