Болка по време на секс – на какво се дължи и какво да направим

| от MamaMia |


Навсякъде и постоянно чуваме, че сексът трябва да предизвиква удоволствие, че е сред най-хубавите изживявания в живота, че трябва да бъде хармоничен… Четем за пози, за оргазми и за сексуални постижения. Но действителността за немалка част от жените, а и за някои мъже, е доста различна, а сексът не винаги е приятно изживяване – даже напротив, понякога може да се окаже и доста болезнено.

Една от основните причини за болка, неудобство и невъзможност за получаване на удоволствие от страна на жените по време на секс е вагинизмът.

Това е доста разпространено състояние, което оказва голямо влияние върху жените, техните партньори и връзките им. Някои жени просто не могат да се насладят на сексуалния акт, колкото и да се опитват. И все пак вагинизмът е състояние, което може да се диагностицира и да се лекува. Ето какво знаем за него:

Според изследвания около 20% от жените и 2% от мъжете изпитват болка по време на полов акт. И докато при мъжете понякога става дума за еректилна дисфункция, която може да се лекува с Виагра, то за сексуалния „блокаж“ на жените няма толкова ясно лечение, а проблемите обикновено остават неглижирани.

При около 60% в случаите обаче, причина за болките по време на секс е състоянието вагинизъм. Всяка пета жена е изпитвала болка по време на секс поне веднъж за последните 10 години.

Какво е вагинизъм?

Това е състояние, в следствие на което влагалищните мускули несъзнателно се съкращават и създават невъзможност за проникване на пениса във влагалището. Някои жени изпитват вагинизъм и на гинекологичния стол или при поставяне на тампон. Често вагинизмът е съпроводен от повишена тревожност, чувство за страх, психическо напрежение и силна болка при опит за проникване.

При така наречения първичен вагинизъм, жените изпитват проблеми с проникването още с първите си сексуални контакти. В следствие на неприятното изживяване от невъзможността пенисът да проникне безболезнено във влагалището, те продължават да изпитват неконтролируеми мускулни спазми при всеки следващ полов акт.

С вторичен вагинизъм се диагностицират жени, които са изпитвали наслада от сексуалния акт през даден период от време, но впоследствие изпитват болки. Чести причини за вторичния вагинизъм са стресови състояния, травмиращи събития, менопауза, операции, раждане, инфекции.

Съществува и ситуационен вагинизъм, който се появява само при определени ситуации или с определен партньор. Тогава болката възниква само понякога, например по време на полов акт, но не и по време на гинекологичен преглед или поставяне на тампон.

Вагинизмът може да бъде слабо изразен, средно изразен и тежък.

Болката обикновено се описва като изгаряща, като парене, спазми и непреодолимо усещане за стягане на мускулите. При по-тежки случаи във вагината не може да се осъществи никакво проникване и усещането в такъв случай при полов акт е по-скоро като за тежко изнасилване и дори като за разкъсване на вътрешността на вагината.

Недиагностицираният вагинизъм води до проблеми в личния живот

Жените, които имат недиагностициран вагинизъм, понякога се питат какво точно се случва с тях, а чувството за срам може да им попречи да потърсят медицинска помощ. Вагинизмът може сериозно да повлияе на сексуалния живот и да се прояви в ниско самочувствие, тревожност и дори депресивни състояния.

Жените с вагинизъм обикновено отбягват сексуалните отношения, защото за тях те са прекалено болезнени. Те също така може да започнат да отбягват и изобщо интимността от страх, че тя може да доведе до болезнен секс. Това се отразява на връзките, води до отчуждение и до конфликти. При необвъзраните жени може да доведе до проблеми с намирането на партньор. Те може да избягват социализирането, срещите и новите партньори, от страх да не се въвлекат в болезнени сексуални отношения.

Причини за вагинизма

Понякога причините за дадено физическо състояние се дължат на психологически проблеми. Често за появата на вагинизма няма видима физическа причина, но множество различни фактори могат да повлияят върху изживяването на състоянието.

Първичният вагинизъм може да възникне в случаи на:

– Срах или тревожност: ако жената се бои от болка, забременяване или сексуално предавани болести, тя може подсъзнателно да не успява да отпусне мускулите на влагалището си, което води до „затваряне“. Генерализираното тревожно разстройство също може да причини вагинизъм.

– Сексуално табу: културни и религиозни табута относно секса, както и вътрешен конфликт кое е сексуално допустимо и кое – не, могат да повлияят на поведението на жената и да причинят невъзможност за изпитване на удоволствие и болка.

– Липса на възбуда: правенето на секс с човек, към когото жената не изпитва възбуда, може да предизвика „блокиране“, наподобяващо вагинизъм.

– Преживяно насилие: жени, които са преживяли физическа, емоционална или сексуална травма, изнасилване или друг вид насилие, може да „отказват“ подсъзнателно да се отпуснат и да се насладят на секса, което да доведе до вагинизъм.

– Нереалистични очаквания: ако сексът води до страх или ако не е достатъчно добър, също може да се прояви вагинизъм.

Вторичният вагинизъм може да възникне във всяка една от гореописаните ситуации, включително:

При проблеми във връзката – липса на либидо или възбуда

При инфекции или кожни проблеми – вагиналните инфекции, гъбичните инфекции, дерматологичните проблеми в областта на вагината, както и вулводинията (болка в областта на вулвата) могат да причинят вагинизъм.

– При гинекологични проблеми: например ендометриоза или онкологични заболявания.

– При бременност – вагинизмът понякога се случва след раждането.

Диагностициране

Вагинизмът се диагностицира, когато лекуващите лекари (гинеколог, сексолог, психотерапевт) проследят историята на пациентката и анализират факторите, които биха могли да предизвикват състоянието.

Лечение

Най-доброто лечение на състоянието е чрез мултидисциплинарен подход. Освен медикаментозното лечение на болестите или свързаните състояния, които може да са довели до вагинизъм, подходът е добре да включва и научаване на причините за липса на сексуално желание, както и оказване на психологическа помощ, чрез която жените да преборят притесненията, страховете и тревожността си. Добър резултат при някои жени дава физиотерапията на тазовото дъно. От помощ е и овладяването на техники и упражнения за отпускане на мускулатурата.

Жените, страдащи от вагинизъм, е добре да разберат още и че имат свободата сами да избират своето сексуално поведение. Много жени са принуждавани да правят секс против волята си или се чувстват длъжни да участват в сексуални практики, които не им носят удоволствие, единствено за да задоволят нуждите на партньора си.

От ключово значение е жените да научат да изразяват собствените си страхове и нужди. Те не трябва да правят неща, от които ги боли и които могат да ги разстроят.


Повече информация Виж всички