Окситоцинът е невероятен хормон! Ето какво знаем за него

| от MamaMia |


Наричат го „любовен хормон“, но също така и „хормон на бременността и кърменето“. Той е в основата на безбрежната майчина любов, на привързаността, на доверието, на връзката между хората. Окситоцинът има много вълшебни, но и малко объркващи характеристики, като например да облекчава болката, но и да влошава краткотрайната памет.

Д-р Джейд Ву е лицензиран клиничен психолог, дипломиран в Бостънския университет. В статия, публикувана в Scientific American, тя разкрива още тайни на невероятния хормон, както и няколко начина да стимулираме производството му в телата си по напълно естествен начин. Нейната статия е само с информационна насоченост и не заменя професионалната консултация с медицинско лице.

Предлагаме съкратена и редактирана част от нейния текст за може би най-интересния хормон в човешкото тяло.

Какво е окситоцин?

Сещате ли се за онова топло и неясно чувство, когато гушкате кученце, прегръщате приятел или целувате партньора си? Това е окситоцинът в действие.

Може би вече сте чували за него – наричат го „любовен хормон“, „хормон на привързването“, а също така и „моралната молекула“. Това е така, защото окситоцинът си е спечелил репутацията да прави хората по-доверчиви, щедри и дори по-влюбени.

Това е невропептид, което означава, че е нещо като протеинова молекула, която мозъчните клетки използват, за да комуникират помежду си. Окситоцинът е също така хормон, което означава, че мозъкът го освобождава в кръвоносната система и той комуникира с тялото.

Този малък мозъчен химикал върши доста голяма работа – има роля в секса, раждането, обвързването, социалното общуване, емоциите и много други функции, които са важни за бозайниците. Човешкият мозък го произвежда по естествен начин, но има също така и синтетичен окситоцин, който може да се използва с терапевтична цел.

Във всички случаи окситоцинът не само ни подтиква към по-социално поведение, но също така си играе с нашето съзнание. Нека разгледаме някои начини, по които този сложен мозъчен химикал оказва влияние на начина, по който се чувстваме и действаме, и как можем да излъжем мозъка да произвежда повече от онези приятни, топли, размекващи ни чувства.

Окситоцинът вероятно помага на хората да се свързват чрез отвореност, доверие и щедрост

Едно изключително интересно изследване установява, че когато на момчета в колежа е дадена доза окситоцин чрез спрей за нос, те са проявили силно желание да споделят своите емоции около болезнени спомени. Това е било валидно за тях в много по-голяма степен, отколкото при онези, които са взели спрей с плацебо ефект.

Друго изследване въвлича участниците в инвестиционна игра. Те имат възможност да доверят колкото желаят от своите средства под формата на жетони на който искат друг участник. Онези, които са поели доза окситоцин под формата на спрей за нос, са доверили по-голямата си част или всичките жетони на непознат участник. За разлика от тях, онези, които са получили плацебо под формата на спрей, са били по-малко склонни да се доверят на непознат. Едва една пета от тях са доверили всичките си жетони.

Окситоцинът генерално прави хората по-щедри.

Според друго проучване, хората, които са поели окситоцин под формата на спрей за нос, са дарили 80% повече пари на тотално непознат, отколкото хора, които не са поели никаква доза.

Означава ли това, че ако всички си впръскваме окситоцинов спрей, ще сме по-щедри? Или че ако всички брокери на Уол Стрийт вземат доза окситоцин със сутрешното си кафе, светът на търговията ще стане по-малко жесток?

Съвсем не е толкова лесно.

Всъщност има и изследвания, които не постигат подобни на описаните по-горе резултати. А и никое от тези изброени сензационни разкрития не може да ни каже повече за ефектите на окситоцина в ежедневието или в дългосрочен план. Освен това, винаги трябва да сме внимателни, когато получаваме единствено позитивни резултати от изследванията.

Засега нещата около окситоцина изглеждат много топли и обещаващи, но учените съвсем не са сигурни, че изобщо иманякакъв смисъл да поемаме дози окситоцин ей-така.

Окситоцинът има двоен ефект върху паметта

Освен всичко друго окситоцинът е сложен – не всички негови ефекти са позитивни.

Възможно е окситоцинът действително да влошава паметта. Изследване, проведено горе-долу по същото време, както и изследването с доверието, установява, че хората, които са получили доза окситоцин чрез спрей в носа, са се представили по-лошо на тест за памет, отколкото онези, употребили плацебо спрей.

Окситоцинът има пагубно влияние върху паметта на хора, които са по-склонни да зависят от други хора

Означава ли това, че окситоцинът ни помага да забравяме? Зависи от човека и типа привързване, на което той е свикнал. Зависи от начина, по който се свързвате с останалите, включително начина по който се справяте с доверието, зависимостта, интимността. Изследване, проведено наскоро, установява, че ако вашият личен стил на привързване е емоционално независим (не се чувствате комфортно да зависите от другите), то окситоцинът всъщност подпомага умението да учиш и да си спомняш списък от думи.Но окситоцинът има пагубно влияние върху паметта на хора, които са склонни емоционално да зависят от другите.

Но тези изследвания са концентрирани единствено върху краткотрайната памет и спомните. Акакво става в дългосрочен план?

Окситоцинът има позитивен ефект тук. Вече знаем, че прекалено много стрес действа лошо върху хипокампа (Амоновия рог) – частта от мозъка, която е необходима за функционирането на паметта (това е вярно и за мишките, и за хората). Но ако на стресирани мишки им се впръска окситоцинов спрей, това предпазва клетките на хипокампа, което помага за здравето на паметта в дългосрочен план.

Окситоцинът има болкоуспокояващ ефект

Това е много добра новина – окситоцинът може да помогне при физическа болка. Интересно е, че хората с хронични болки, например фибромиалгия, имат по рождение по-ниски нива на окситоцин, циркулиращ из кръвта. Колкото по-ниски са окситоциновите нива, толкова по-високи са нивата на усещане на болка, стрес и депресия. И дори сред здрави хора, тези с по-ниски нива на окситоцин в кръвта, имат по-ниска толерантност към болка.

Окситоцинът има много различни ефекти върху централната нервна система

Учените решават да проверят дали като се дадат по-високи дози окситоцин на хората, това ще намали техния усет за болка. Така и става – специално при случаи на хронична мигрена и синдром на раздразнените черва, окситоцинът ни помага да се справяме по-добре с острата болка.

Окситоцинътсъщотака намалява страданието в следствие от депресия и тревожност, причинени от болката. Това е така, защото той има различни ефекти върху централната нервна система. Окситоцинът работи както по физиологичен, така и по психологически начин, и може да облекчи порочния кръг, в който влизат хората, когато болката ги прави безнадеждни и тревожни, което от своя страна утежнява допълнително болките им.

Можем ли по естествен начин да си набавим окситоцин?

Въпреки че окситоцинът е сложен и всички приказки за неговата магичност трябва да се приемат с особено внимание, все пак можем да кажем, че най-общо това е полезен за нашето здраве и щастие мозъчен химикал.

Означава ли това, че трябва да започнем да си купуваме окситоцинов спрей за нос? Не бързайте. Въпреки че в интернет се предлагат окситоцинови продукти с всякакви вълшебни действия, няма изследване, което да е потвърдило на 100%, че окситоциновият спрей действа и изобщо как действа. Няма и регулация за такива продукти. А ако нещо не е предписано от доктор – изобщо не рискувайте.

Но окситоцинът със сигурност може да се добавя по естествен начин.

Ето няколко сигурни начина да засилите присъствието му в кръвоносната си система:

– Гушкайте се и се галете

Приятното физическо докосване е сигурен начин да се изпълните с окситоцин. Гушкането между родители и деца, между двойки и разбира се – между човека и кучето има магичен ефект. Действайте!

– Правете секс с някого (или със себе си)

Сексуалните удоволствия са един от най-ефективните начини да получите ударна доза окситоцин. Независимо дали сте с партньор или сам – окситоцинът нахлува чрез оргазма. Бонус точки за жени с множествен оргазъм.

– Гледайте емоционални филми или изкуство

Когато изпитваме емпатия към другите, ние се поставяме емоционално в тяхна роля. Според изследванеизпитваме емпатия, когато гледаме емоционални видеа или филми, и нивата на окситоцин в организма нарастват, което ни прави по-щедри.

– Раждайте и кърмете!

Това, разбира се, не е за всеки. Но в случай че сте жена и планирате раждане в бъдеще, бъдете сигурни, че ще получите сериозна доза окситоцин.

Този безценен хормон ще извършва много полезна работа в организма по време на бременност, кърмене и след това. Той е много важен за причиняването на контракции, с които започва същинското раждане, както и при подготовката на тялото за кърмене.

А след това е незаменим, когато става дума за невероятната майчина любов и онова топло, незабравимо чувство, свързано с нея.“