Бебета, родени през ноември, са безценни. Ето защо

| от MamaMia |


Харесва ли ни, или не, ноември вече е факт. И на фона на все по-лошото и студено време, e добре да си припомним, че все пак сме в началото на един интересен и вълнуващ месец, изпълнен както с очаквания за предстоящи празници, така и с отбелязвания на страхотни рождени дни.

За всички бъдещи майки, които очакват да родят през ноември, или за онези, които се готвят да празнуват появяването на бял свят на някое ноемврийско бебе, ето какво е добре да знаем за тези толкова специални есенни същества.

Генерално през ноември се раждат по-малко бебета 

Интересен факт е, че ноември е сред месеците, в които се раждат най-малко бебета. Това поне показва американска база данни на родените през 2016 година. За разлика от септември, за който вече писахме, че е месецът с най-много раждания, ноември съдържа цели 6 дни, включително и Деня на Благодарността, в които шансът да се роди дете е по-малък. Обясненията може би се крият в студенината на пролетните месеци февруари и март…

Но пък около Свети Валентин…

И все пак през ноември се забелязва и нещо като мини-бейби бум в дните, които съвпадат със зачеване около празника Свети Валентин. Британско изследване твърди, че в деня на празника и следващата го седмица зачатията скачат с около 5%.

Опасна работа: Скорпион или Стрелец

Ноемврийските мъници, родени до 21 ноември включително, според Зодиака се определят като родени под знака на Скорпиона. Клишето твърди, че  Скорпионите са страстни, особени хора, надарени с харизма и остър ум. От 22-ри нататък щафетата се поема от зодия Стрелец – щедър, забавен и остроумен зимен знак, който се отличава с разсъдливост и талант. И двете зодии обединяват хора със силен характер, воля и склонност към доминация.

Рождените камъни на ноември са цитрин и топаз

Цитринът е златисто-жълт полускъпоценен камък от голямото семейство на кварца, като някога е бил наричан „жълт кварц”. Името му идва от „citron“ – френската дума за лимон. Приема се, че е „търговски камък“, защото се свързва с богатство и просперитет. Символ е и на оптимизма. На външен вид може да бъде объркан с по-скъпия оранжево-жълт топаз, който обаче също е смятан за късметлийски камък на ноември. Скъпоценният топаз обаче далеч не е само в жълти тонове – той може да се намери в огромно богатство на цветови разновидности: безцветен, розов, син, червенооранжев, пурпурен, зеленикав, кафяв. И за двата камъка се смята, че лекуват и носят успокояваща енергия.

Цветето, символизиращо ноември, е хризантемата

Късметлийското цвете на родените през този месец е хризантемата, която символизира радостта и оптимизма. Червената хризантема въплъщава любовта, бялата означава невинност, жълтата – пренебрегната любов. Хризантемите са много ценени в японската култура, като се смята, че ако поставите дори и само листенце от това цвете в чашата си с вино, ще се радвате на щастие и дълголетие.

И като става дума за дълголетие…

Според известно изследване, проведено от Чикагския университет, бебетата, родени през есента, имат по-висок шанс да бъдат стилетници. Според учените това се дължи на обстоятелствата при ранното развитие на зародиша, които могат да имат трайни последствия през целия живот.

Ноемврийските бебета са по-едри

Друго изследване – този път от Харвард – твърди, че децата, родени през есенните месеци са по-едри, отколкото роденте през лятото. Според учените родените през студените месеци са по-eдри, по-зрави и по-високи на седемгодишна възраст.

По-малък риск от развитието на различни болести

Според изследване на Оксфордския университет, бебетата, родени през ноември, имат по-малък риск от развитието на множествена склероза по-късно в живота. Други изследвания свързват родените през ноември с по-малък шанс от развитие на сърдечни проблеми и рак на белия дроб. Отново всичко това е свързано с нивата на витамин D, поемани от майката по време на бременност.

Като другите есенни бебета, те са по-атлетични

Точно както и при бебетата, родени през октомври, така и при тези, родени през ноември, се наблюдават по-високки нива на витамин D в организма на майката по време на бременността, което пък се свързва с по-здрава физика. Изследване на университета в Есекс заключва, че родените през октомври и ноември са по-бързи и по-физически издръжливи. Те се представят с 10-15% по-добре в спортовете от своите връстници, родени през други месеци.

По-скоро ще са „чучулиги“, отколкото „сови“

Според изследване, децата, родени през пролетта и лятото обикновено си лягат по-късно, отколкото онези, родени през есента и зимата. Според науката, ноемврийските бебета не са толкова склонни да бъдат „сови“ и да будуват до късно. По-скоро ще имат навика да стават твърде рано…

И накрая един любопитен факт:

Австрийско изследване твръди, че момчетата, родени през ноември и в началото на декември, са значително по-склонни да станат левичари. Причина за това са високите нива на тестостерон, които могат да забавят развитието на лявото полукълбо още на ниво зародиш. Лявото полукълбо диктува работата на дясната половина на тялото.

Изследването е проведено сред 13 000 възрастни, от които 7.5% от жените и 8.8% от мъжете са били левичари. Най-много от рождените дати на мъжете се оказва, че са били в дните между Хелоуин и Нова година.

Ноемврийските хора не са депресивни – напротив

Британско изследване свързва есенните бебета, и по-специално ноемврийските такива, с по-слаб риск от развитие на клинична депресия по-късно в живота, докато пролетните бебета имат по-висок такъв. Е, липсата на депресия определено прави живота доста по-щастлив.

Пожелаваме голямо щастие на всички бебенца, които предстои да се родят или празнуват първи рождени дни през този страхотен месец!

 

Вижте още:

Бебетата, родени през март, са забележителни. Ето с какво

Великолепно е да имаш априлско бебе: ето защо

Майските бебета са специални, подгответе се с усмивка и търпение

Капризни, сладки, емоционални – юнските бебета ще ви „скрият шапката“

Очаквате юлско бебе? Ето какво трябва да знаете

Имате бебе, родено през август? Щастливци!

Бебетата, родени през септември, са най-добрите. Ето защо

Октомврийските бебета са чудесни: ето защо


Повече информация Виж всички