Бебетата, родени през септември, са най-добрите. Ето защо

| от MamaMia |


Ако очаквате септемврийско бебе, то вероятно не сте сами: според изследване, цитирано от британския Telegraph,септември е сред най-популярните месеци за раждане. Една от причините, вероятно е, че през зимните месеци, с пик през декември и януари, има повече случаи на забременяване. Разбира се, може да се търси връзка и с повечето почивни дни около празниците.

В Mamamia.bg вече цитирахме проучвания, според които август е месецът с най-много раждания. Но пък в полза на септември се изказва американско изследване, публикувано в блога за статистика The Daily Viz. В него сетвърди, че между 9 и 19 септември в САЩ се забелязва най-голяма концентрация от рождени дни. Тези дати съвпадат с дните на зачеване между 17 и 27 декември – точно по коледните празници. Без статистически данни не смеем да твърдим нищо за България. Но независимо дали септемврийските бебета доминират в родния календар или не, всеки родител, който очаква своя мъник през настоящия месец, трябва да е подготвен за чудо и куп изненади. Септемврийските бебета са номер едно в много отношения.

Ето защо:

Септември: благи зодии на надарени хора

През септември се раждат бебета или под зодиакалния знак на Дева или на Везни. И двете зодии са много интересни, като между 23 август и 22 септември властва лоялната, практична, внимателна и методична Дева. В последната декада на месеца – от 23-ти септември до 23 октомври е времето за Везните – социални хора, работохолици, естети, упорити, борбени, но и чувствителни натури.

Камъкът на септември е сапфир

Традиционния рожден камък за септември е сапфир – вторият най-твърд кристал на земята след диаманта. Смята се, че този скъпоценен камък е прекрасен талисман за заможни хора, който пази от физически наранявания и от ревност. Според легендите средновековните крале са носели сапфир, преди да подпишат важни договори и при срещи с чужди владетели.

Цветя: астра и грамофонче

Късметлийските цветя за родените през септември са астра (богородичка) и грамофонче, цъфтящо цяло лято, включително и през септември. Грамофончето символизира привъзраността, а астрата – силната любов, търпението и обичта.

Обречени на ученически и академични успехи

Родените през септември имат 20% по-голям шанс да бъдат приети в елитни училища, според изследване. Може би това се дължи на отдадеността, с която септемврийските деца преследват целите си (за разлика от родените през август).

Високи хора

Точно както през август статистически се раждат по-едри бебета, така и родените в края на лятото и началото на есента (септември) са малко по-високи от онези, родени през зимата или пролетта. Причина за това са по-високите нива на витамин D, на които са изложени майките през летните месеци преди да родят. Според учени от Университета в Бристол, става дума за минимални различия в ръста – около 5 мм.

Ниски нива на депресия и на биполярно разстройство

Според изследване, хората родени през есента, имат по-нисък шанс да развият депресивни състояния, но пък за сметка на това е възможно да имат раздразнителен, сприхав и сложен характер.

Друго изследване от 2012-а година, публикувано в PLOS One, свързва родените през септември бебета във Великобритания с по-ниските нива на развитие на биполярно разстройство като възрастни. Причините за това са неясни, но теорията отново се спира на наличието на повече витамин D в организма на майката в месеците преди раждане.

Те са много атлетични

Есенните бебета израстват по-атлетични. Според учените това им дава ясни предимства в спорта. Най-здравите спортисти се раждат през септември, октомври и ноември, но това важи единствено за родените в Северното полукълбо. Родените през есента имат данни да развият повече мускулна маса.

А и имат по-дебели и по-плътни кости

Освен, че имат повече мускулна маса, бебетата, родени в края на лятото и през ранната есен, имат по-здрава и по-дебела костна система. По-дебелите кости се чупят по-трудно по-късно в живота, което допринася и за

дълголетието на родените през септември.

Родените между септември и ноември, според NewScientist.com,имат по-голям шанс да доживеят до 100 години. След интервю между 1500 столетници, учените от Чикагския университет установяват, че по-голямата част от тях са родени през есента. Дълголетието може да се дължи на ранното излагане на сезонни инфекции след раждане, което създава имунитет.

През септември е по-вероятно да родите преждевременно

Според изследвания на американската National Academy of Scienceбебетата, родени през есента и зимата, остават в утробата на майка си средно една седмица по-малко, отколкото онези, родени през пролетта и лятото.

Септемврийските бебета са по-склонни към алергии и астма

Споредстатия в Prevention.com, родените през есента са между 30 и 90% по-склонни да развият хранителни алергии към мляко, яйца и ядки. Според друго изследване, бебетата, родени през есента, са с 30% по-склонни да развият астма.

През септември са родени

страхотни актьори и актриси – например София Лорен. И въпреки че артистичните професии винаги ще привличат септемврийските бебета и сред тях ще има не един и двама гении (например Фреди Меркюри или Ейми Уайнхауз) тяхната разумна и рационална природа може да ги тласне в съвсем друга посока. Те могат да работят всичко: от счетоводител, до пилот на самолет – и навсякъде ще се отличават с постоянство, перфекционизъм и упоритост.

Вижте още:

Бебетата, родени през март, са забележителни. Ето с какво

Великолепно е да имаш априлско бебе: ето защо

Майските бебета са специални, подгответе се с усмивка и търпение

Капризни, сладки, емоционални – юнските бебета ще ви „скрият шапката“

Очаквате юлско бебе? Ето какво трябва да знаете

Имате бебе, родено през август? Щастливци!


Повече информация Виж всички