Бебетата, родени през март, са забележителни. Ето с какво

| от MamaMia |


„Женски месец“, „първи пролетен месец“, „променлив месец“, „празничен месец“ – наричат как ли не месец март. Може спокойно да го нарекат и „месец на майките“, не само заради празничния 8 март, но и защото след късия февруари, определено през март има повече родилки и повече новородени – все пак става дума за цели 31 дена, а не само за 28 или 29. Затова е интересен въпрос и какви са бебетата, родени през този чудесен месец.

Какво предвиждат астрологията, нумерологията, лунния и китайския календар, орисниците и най-сетне – човешкият опит за онези малки същества, които са родени или предстои да се родят през март?

Астрологията е категорична, че часът, датата и месецът на раждане имат огромно значение, но понякога зад това седи и биологична обосновка. Помислете само – детето, дошло на бял свят през март, ще е прекарало последния триместър в корема през студените зимни месеци, така че да излезе навън точно, когато се затопля, всичко разпъпва и природата буквално се преражда.

Март съвсем не е лош месец за начало за нов живот, нали?

Разбира се, всяко живо същество се ражда със своя индивидуалност, но има някои неща, които се определят от природните особености и годишното време, особено когато става дума за здраве, психика, ръст и дори външен вид.

Затова се оказва, че извън окултното знание, има доста интересни факти, включително и статистически, които само доказват, че бебетата, родените през март, са изключителни.

Ето малко повече по-въпроса:

Риби или Овен – това е въпросът

Бебето, родено през март, ще бъде под астрологичния знак на Рибите (ако се роди между 1 и 20 март) или Овена – ако е след 21 март. Астрологичното разбиране за зодиакалните знаци повелява, че Рибите по презумпция са „оптимистични, амбициозни и целенасочени“, а Овните – „страстни, изпълнени с желания, трудолюбиви и упорити“. Възможно е мартенското бебе да има влияние и от двата знака. Във всички случаи ще се радва на особени заложби и ще ви изненадва по най-неочаквани начини.

Символът на мартенските бебета е нарцисът – но това не ги обрича на нарцисизъм

Ако има нещо, с което асоциираме особено силно месец март, то това са първите пролетни цветя. Сред цъфтящите през март е и нарцисът. Въпреки че масово това цвете се свързва със самолюбието заради древногръцката легенда за младежа Нарцис, който бил влюбен единствено в себе си и бил прокълнат да не може да обича никой друг, всъщност това цвете може да предизвика и по-широки културни асоциации. Всъщност то е символ на прераждането, на новото начало, на просперитета, на положителното възприемане на себе си и своите умения. Традицията повелява никога да не се подарява един нарцис, защото носи нещастие. Ако искате да го включите в букет, задължително сложете няколко цветя.

Аквамаринът и хелиотропът са камъните на месец март

Xeлиoтpoпът е традиционен рожден камък за месец март, като се смята, че закриля астрологичния знак на Овен, Риби и Скорпион. Свързва се с планетата Марс. Камъкът е зелен на цвят и е обсипан c яpĸи чepвeни пeтнa, които се дължат на пpимecитe c жeлeзeн oĸcид. Представлява xaлцeдoнoв ĸpaвц, а името му идва от древногръцки, от значението на двете думи: Хелиос – слънце и Тропос – преобразяване.

Другият камък, закрилящ родените през март, е аквамарин. Той е предназначен специално за представителите на зодиакалния знак Риби, родени между 20 февруари и 20 март. Аквамаринът представлява планетата Венера. Цветовете му варират от бледосиньо до нотки на зелено и тъмносиньо. Колкото по-тъмен е цветът на камъка, толкова по-рядък и ценен е той.

Смята се, че аквамаринът насърчава качества като кураж, доверие, честност, дисциплина, разбиране, търпеливост, състрадание, помага за оптимизма и спокойствието, спомага за медитиране, осигурява самоконтрол и създава нови съюзници и приятелства, когато бъде подарен на някого.

Други камъни, които носят късмет на родените през март, са турмалин, яспис, хематит, хиацинт.

Официалният цвят на родените през март е бледосин

Това не е странно, защото това е цветът, асоцииран с водата. Песента „Водите на март“ не е написана случайно. Ето тук можете да я чуeте в български вариант в изпълнение на Марина Господинова и с текст от Мария Донева.

Март е празничен месец, а да родите дете през март ви обещава двоен празник

Започваме с 1 март (тази година този ден съчета Сирни Заговезни-Прошка и Баба Марта), следва националния празник на България – 3 март. На 6 март празнуват всички Красимири, на 7 март – всички Тодоровци (Тодоровден), а на 8 март отбелязваме женския и майчинския празник. На 25 март е Благовещение. Почти през всички останали дни има по някой имен ден (празнуват Божана, Никифор, Алексей, Кирил, Дарин, Светозар и Светльо, Лидия, Захари, Блага и Благой, Габриела, Боян, Борис…) Понякога през март празнуваме и Великден (не и тази година), а на 17 март ирландците по целия свят отбелязват Свети Патрик – празник, в който с удоволствие се включват всички националности, които обичат бира. Сами разбирате, че бебетата, родени през този месец, няма да могат да се отърват от празници – свои и чужди – през целия си живот.

През март са родени гении и артисти

Не е странно, че много креативни хора да родени през март. Според изследване, проведено от университета в Кънектикът сред 300 публични фигури (артисти, учени, изпълнители, атлети и политици) – има ясно очертана връзка между избрания кариерен път и месецът, през който човек е роден. Резултатите показват, че най-голям процент креативни личности и знаменитости, се раждат през така наречените влажни месеци – от декември до март. Така че няма да е странно, ако и вашето мартенско бебе някой ден се окаже видна артистична личност – писател, музикант, артист или танцьор.

Родените през март имат по-добро зрение, отколкото родените през лятото

Въпреки, че с най-добро зрение се отличават децата, родени през зимата, бебетата, родени през ранната пролет – основно през март – имат по-малък шанс от развитие на късогледство, отколкото тези, родени през лятото. Това показва изследване, проведено сред 300 000 младежи. Заключенията са, че хората, родени през юни и юли имат 24% по-голям шанс да развият късогледство, отколкото тези, родени през декември, януари или през ранната пролет. Причината за това е биологична и се крие в силата на светлината, с която се сблъскват летните бебета, когато се родят.

Родените през март имат по-малък шанс за развитие на алергии

Най-много сенна хрема се отчита сред децата, родени през есента и през зимата. Те имат по-висок шанс да развият и хронични дихателни заболявания като астма, според британско изследване от 2016. Изглежда, че сезоните през които се раждаме, оставят своите следи в нашето ДНК, което оказва влияние върху здравето ни по-късно през живота. Така че всички, които са родени през пролетта и лятото трябва да се радват – шансът за развитие на алергии е по-малък.

Мартенските бебета ще имат и по-малко неврологични заболявания като възрастни

Според изследване от 2015 година, проведено от Колумбийския университет, пролетните бебета (родени през февруари, март и април) имат по-малък шанс да развият неврологични заболявания, отколкото тези през други месеци.

Всъщност изследванията показват, че родените през март не показват и по-висок риск от респираторни, репродуктивни, сърдечни болести, което като цяло предвещава здрав живот за мартенското бебе.

Родените през март са по-високи

Изследване, проведено в Австрия, установява, че бебетата, родени в края на март, са по-едри от останалите. Всъщност най-едрите бебета, се раждат през април. Според учените, това също има връзка с количеството хормон мелатонин, който се влияе от светлината. Очевидно има значение на колко слънчева светлина ще бъдат изложени жените през бременността си.

През март се раждат повече пилоти

Това звучи странно, но е констатация на британския национален статистически институт от 2011 година: децата, родени през март, са статистически повече сред пилотите.

Те са и повече сред лидери, шефове на корпорации и изпълнителни директори

Всъщност децата, родени през март и април имат по-голям шанс да станат изпълнителни директори. Това посочва изследвне сред 375 компании. Установено е, че 12.5% от изпълнителните директори в тях са родени през март. Възможно е това се дължи на факта, че мартенските деца обикновено са по-големи от своите съученици в класа и от малки свикват да „водят парада“.

Може и да не са столетници, но пък ще живеят щастливо и оптимистично

Въпреки доброто си здраве, бебетата, родени през март, едва ли ще са столетници. Изследване на Чикагския университет показва, че родените през март, май и юли, имат по-малък шанс да доживеят до 100 години спрямо бебетата, родени през есента. И все пак, има добра новина: хората, родени през март, се оказва че оглавяват скалата при изследване на хипертимията (приповдигнато настроение), което означава, че притежават генерален оптимизъм, който им помага да преминават с лекота през трудните моменти. Те, както и родените през есента, определено са много по-позитивно настроени, в сравнение с родените през лятото и зимата. Всъщност позитивното приемане на света има множество плюсове, като например по-здравословен начин на живот, повече социални контакти и по-дълъг живот. Е, не до 100, но все пак…

Вижте още:

Великолепно е да имаш априлско бебе: ето защо

Майските бебета са специални, подгответе се с усмивка и търпение

Капризни, сладки, емоционални – юнските бебета ще ви „скрият шапката“

Очаквате юлско бебе? Ето какво трябва да знаете


Повече информация Виж всички