Измислих трик да накарам децата да чистят – оказа се, че науката го е открила преди мен

| от MamaMia |


Както много не твърде авторитарни родители, исках децата ми още от съвсем малки да имат чувство за автономия в своето лично пространство. Затова им позволявах да държат играчките си навън, да си строят палатка от одеяла и чаршафи в средата на стаята си и да спят с толкова плюшки в леглата си, колкото си пожелаят. Лесно бих могла да се промъкна в стаята им и да им разчистя след тях, да, но това би било в ущърб и на тяхното развитие, и на моето благополучие. Никога не съм имала фетиш към прекомерната подредба, нито пък съм смятала, че това ме определя като жена или майка.

Те още от малки чистят стаята си сами. (С променлив успех и понякога плачевни резултати.)

Има един прост трик, който ми помага да ги мотивирам да вършат тази работа с удоволствие, и той не е да им обещая след това да получат сладолед или нова играчка. Нещо, което съм научила от собствените си подвизи с прахосмукачката и метлата е (а в случай че не разбрахте от изложеното дотук, тези моменти не са ми любими и аз самата се нуждая от допълнителна мотивация).

Този трик е… музика.

Още когато децата ми бяха едва-едва проходили, използвах музика, за да сигнализирам, че е време за почистване. Над десетилетие по-късно, те все още се нуждаят от музика, за да почистват стаите си. Въпреки че сама си открих тази панацея за чистене, се оказва, че науката знае за нея от известно време. Проучване, проведено от Jelmar, е установило, че 80% от изследваните предпочитат да вършат тази неособено приятна домакинска задача под музикален съпровод.

Не се учудих, когато прочетох за това. Напротив, спомних си колко много филми съм изгледала през годините, в които гребци на кораби, работници на ниви или в заводи, и дори роби вършат тежка работа под звуците на музика, която да им дава ритъм, да ги мотивира и едновременно с това да ги разсейва от факта, че задачата, с която се занимават, по естеството си е неприятна.

Очевидно не само чистенето и подреждането се повлияват добре от някоя и друга ритмична песен! Музиката помага да останем продуктивни по много начини. Проучване от 2020 г. в Internal Journal of Surgery извежда тезата, че дори представянето на хирурга по време на операция може значително да се подобри чрез музика. Имах опит да навляза в състояние на поток на работа с помощта на музика и още в гимназията открих, че малко тиха музика за фон по-скоро помага за фокусирането върху есето, което трябва да пиша, отколкото да ме разконцентрира.

Да, обичам да влизам в подредена детска стая, безспорно, но това, което обичам още повече, е, че от малки децата ми развиха индивидуално отношение към музиката.

Развиването на вкус към това ми любимо изкуство дори не е единственият плюс от занятието. Проучване за здравето на музиката и мозъка през 2020 г., проведено от AARP, разкрива някои впечталяващи ползи. Изследователите Чък Рейнвил и Лора Мехеган разказват, че около 68% от хората, които са имали регулярен досег с музика като деца, често оценяват способността си да научават нови неща като отлична или много добра, в сравнение с едва 50% процента от тези, които никога не са били изложени на музика по време на растежа си. Оценките за качество на живот също биват по-високи сред тези, които сочат музиката като част от живота си още от времето на началното училище. Това е повече от достатъчна мотивация и за мен да действам по стратегията си.

Винаги когато съм пуснела забавен плейлист за чистене (децата ми и до ден днешен харесват песните за чистене, въпреки че голяма част от тях са детски, а те са вече ранни тийнейджъри, когато, както знаете, всичко детско рязко става неловко и срамно), те започваха с подреждането. И в рамките на няколко песни всичко беше, а и продължава да бъде, в порядък. И то наистина подредено, а не набутано в шкафа или скрито под леглото. Всичко си има място, макар че тези места се промениха с годините, особено след като многото играчки бяха изместени от техника. спортни стоки и дрехи. Все си мисля обаче, че нямаше да се получи толкова добре без музикалната основа.

Вижте още:

Не, децата не са твърде малки да участват в домакинските задачи