Обрязването на бебе: Полезно или рисковано

| от MamaMia |


В редица култури родителското решение да обрежат новороденото си е даденост веднага щом разберат, че имат момче. За някои решението е изпълнено с безпокойство и стрес, докато претеглят плюсовете и минусите и се опитват да определят кое е най-добро за тяхното новородено бебе. У нас обрязването по хигиенични причини е по-малко популярно, дори е по-скоро рядкост, типично е само за общностите, които го правят по религиозни подбуди, или за хората, на които се налага на основания от здравословен характер. Масово не се знае много за обрязването, циркулират и определени твърдения като това, че то намалява чувствителността на органа и забавя оргазма при възрастния човек. Макар и да не са 100-процентова истина, все пак в тях има повече смисъл и достоверност, отколкото в разпространената идея на майките, които подръпват „пишлето“ на детето си, за да расте, например.

Независимо в кой родителски лагер се намирате, има много неща, които бихте могли да научите по темата. Ще ви преведем през ползите и рисковете от обрязването, както и ще ви разясним какво да очаквате, ако решите да направите новороденото си обрязване. След това ще бъдете въоръжени с достатъчно информация, за да вземете информирано решение.

Какво трябва да знаете за обрязването
Обрязването е една от най-разпространените процедури, извършвани в света, представляваща повече от 10% от всички случаи на детска урология. В САЩ например приблизително 58,3% от новородените мъже и 80,5% от мъжете на възраст от 14 до 59 години са обрязани.

И все пак, въпреки широкото си използване, обрязването не е рутинно препоръчвана процедура, а вместо това се счита за планова хирургия.

През 2012 г. Американската академия по педиатрия (AAP) пусна политическа декларация относно обрязването, в която посочи, че има някои потенциални медицински предимства на обрязването.2 Но въпреки че AAP признава, че ползите от обрязването обикновено надвишават рисковете, те все още не препоръчват рутинно обрязване на родителите.

Културни особености

Като една от най-старите известни хирургични процедури, обрязването понякога има културно или религиозно значение. Първоначално обрязването на мъжете се е практикувало от семити, включително египтяни и евреи.

Според повелите на юдаизма бебетата от мъжки пол традиционно се обрязват на осмия ден от живота си, за да представляват завета, сключен между Авраам и Бог. Днес мъжкото обрязване продължава да се практикува почти навсякъде от представителите на тази религия.

Междувременно ислямът е най-голямата религиозна група, практикуваща мъжкото обрязване. Мюсюлманите използват обрязването като потвърждение на връзката си с Бог и като знак за пречистване. Хората, които следват християнската вяра, също практикуват мъжко обрязване. Но това не е част от тяхната религия. Всъщност още през 1442 г. Римокатолическата църква заявява, че обрязването не е задължително.

Какви са плюсовете от процедурата?

Има редица предимства на обрязването. Освен че улеснява почистването на зоната, има и намален риск от инфекции на пикочните пътища и болести, предавани по полов път. Всъщност изследванията показват, че има 90% намаление на риска от инфекции на пикочните пътища в ранна детска възраст.

Пенисът също така става по-лесен за почистване за родителите (и в крайна сметка за детето), което помага за намаляване на риска от инфекция от бактерии. Други ползи от мъжкото обрязване включват предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, по-нисък риск от заразяване с HIV, предаване на някои полово предавани инфекции и почти елиминиране на риска от рак на пениса през целия живот.

Освен това има намален риск от баланит, инфекция на жлезите или главата на пениса. По същия начин, обрязването може също така да елиминира случаите на фимоза или невъзможност за прибиране на препуциума, както и да намали честотата на кожните инфекции.

Все пак обрязването крие и рискове

В повечето случаи обрязването е рутинна и безопасна процедура с много малко рискове. Когато едно бебе се обрязва от добре обучен и компетентен професионалист при стерилни предпазни мерки, има много малко рискове и усложнения след процедурата и са изключително редки.

Някои от потенциалните усложнения, които се развиват в около 2-3% от случаите, включват инфекция на мястото, прекомерно кървене или задържане на урина.

Съществува също риск да не бъде премахнат достатъчно препуциум, което може да доведе до нуждата на бебето от повторна процедура.

Времето също може да играе роля за рисковете, свързани с обрязването. Например, има по-голям риск от усложнения при обрязването, ако детето е по-голямо. Изследванията показват, че рискът от усложнения се увеличава след неонаталния период. Например при юношите вече има 6% риск от усложнения.

Най-доброто време за обрязване на новородено момченце е в болницата преди изписването или няколко дни след изписването. Бебетата са по-малки и не се движат много като новородени по време на процедурата. Освен това, когато процедурата се извършва около ден след раждането, бебетата могат да бъдат наблюдавани след процедурата. Ако бебето е по-голямо, то се нуждае от обща анестезия, за да облекчи болката и да намали риска от нараняване на пениса, тъй като се движи повече.

Въпреки това има моменти, когато обрязването няма смисъл. Когато бебето е родено преждевременно, медицински нестабилно е, има заболяване при раждането, има фамилна анамнеза за проблеми с кървенето или ако отворът на уретрата не е на върха на пениса, то не трябва да се обрязва при раждането, предупреждават лекарите.

Решението дали да обрежете вашето бебе или не е личен избор, който често се основава на вашите предпочитания, изследвания, култура и вяра. И ако знаете пола на детето си предварително, е най-добре да вземете решение преди раждането. И да сте се консултирали с лекари, разбира се.

Вижте още: 

Гладък или „като шарпей“ – за и против обрязването