Ракът на гърдата – кога може да остане незабелязан

| от MamaMia |


Знаете ли дали гърдите ви имат мастна и плътна структура?

Препоръчително е да знаете. Ако имат плътна структура, изследвания показват, че рискът наличието на рак на гърдата да не се установи в достатъчно ранен етап е по-висок.

Спецификите на конкретната структура могат да се установят чрез мамография. Приблизително половината от всички жени имат плътна гръдна тъкан и това е напълно нормално. Плътната гръдна тъкан принципно затруднява разчитането на мамографията повече в сравнение с останалите типове тъкан.

Какво означава всичко това?

Гърдите съдържат три вида тъкан: жлезиста, фиброзна и мастна. Гърдите с по-малко мастна тъкан (която изглежда тъмна при мамография), отколкото жлезиста и фиброзна тъкан (които изглеждат бели при изследвването), се считат за плътни. Проблемът при разчитането се дължи на това, че раковите тъкани също изглеждат бели на мамограма, разяснява рентгенологът към Центъра за грижа за гърдите на клиниката във Ванкувър д-р Дженифър Окснър. Нейните тревожни изводи се потвърждават и от други рентгенолози, например д-р Сандра Смит.

Приоритетно за жените е доброто разбиране и информираността за общия риск от рак на гърдата.

Само по себе си наличието на гърди с плътна структура не означава, че този риск е по-висок.

Оценката на общия риск изисква отчитане на други фактори, като например предходни клинични прегледи на гърдите, фамилна анамнеза, генетично тестване. Обикновено този тип оценка не попада в спектъра от компетенции на личните лекари и доставчиците на първични медицински услуги, затова е за препоръчване жената да посещава специалист мамолог с необходимата честота. Експертите следва да оценяват пациента въз основа на клинични, а не само на радиологични находки. За жените, при които е налице по-висок риск, е необходимо да се изследват по-често от нормалното по преценка на наблюдаващия лекар.

Мамографиите са свързани с излагане на радиация, затова не е добре да се извършват през периоди, по-редовни от 12 месеца, но могат да се редуват с ултразвук или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Всъщност най-чувствителният инструмент, с който лекарите разполагат, е именно ЯМР. За съжаление, този тип изследване може да доведе до повече фалшиви положителни резултати и извършване на излишни биопсии. Затова според най-добрите световни образци последователността на изследване е най-добре да започне с 3D мамография (или дигитална томосинтеза на гърдата) за жените със средно висок риск.

Извършваната веднъж годишно мамография наистина може да спаси живот, но сама по себе си тя не е достатъчна – всеки може да се научи да разпознава у себе си някои предупредителни сигнали.

Симптомите на тумори на гърдата варират при различните хора и е важно да можем да ги разпознаваме максимално рано с цел превенция на усложнения и разсейки.

Някои често срещани ранни предупредителни признаци включват:

  • Кожни промени, като подуване, зачервяване или други видими разлики в едната или двете гърди
  • Увеличаване на размера или промяна във формата на гърдите
  • Промени във външния вид на едното или двете зърна
  • Секреция от зърната, различна от кърмата
  • Обща болка в/върху която и да е част от гърдата
  • Бучки или възли, напипани върху или вътре в гърдата.

Симптомите, по-специфични за инвазивен рак на гърдата са:

  • Раздразнени или сърбящи гърди
  • Промяна в цвета на гърдите
  • Увеличаване на размера или формата на гърдите (за кратък период от време)
  • Промени при докосване (може гърдите да се усещат твърди, чувствителни или топли)
  • Белене или лющене на кожата на зърното
  • Бучка или удебеляване на гърдата
  • Зачервяване или хлътване на кожата на гърдата (може да изглежда и като целулит

Ако уставноим някои от посочените симптоми, няма причина да изпадаме в паника на мига. Важно е да запомним, че други, доброкачествени заболявания също може да са причинили такъв род промени. Например, промените в структурата на кожата на гърдите може да се появят поради кожно състояние като екзема, а подутите лимфни възли могат да бъдат причинени от инфекция в гърдите или друго, несвързано заболяване. Единствено посещението на квалифициран лекар за оценка на симптомите ще помогне да определим дали забелязаното е причина за безпокойство.

Вижте още:

10-годишно момиче, преживяло рак на гърдата, е вдъхновение за хиляди


Повече информация Виж всички