24 причини за изневяра при жените

| от Mamamia |


В бестселъра „Откровено за изневярата“ психологът Естер Перел много точно насочва онези, които искат да разберат причината за изневярата на своя партньор, да се огледат по-скоро извън връзката и себе си. Перел твърди, на база на дългогодишния си опит като семеен терапевт, че най-често причините за изневярата се коренят в опита на единия от двойката да намери себе си извън отношенията си. Това важи както за жените, така и за мъжете.

За изневярата в Mamamia също сме писали много. Вече сме писали за 10-те знака, че ви изневеряват. Както и за това, че има (поне) 9 причини мъжете да изневеряват. Парадоксално, писали сме дори и за това как изневярата може да спаси брака.

Нищо от написаното като оправдание и за двата пола обаче не може да намали болката, която изпитва човекът, на когото са изневерили. Този текст също няма да успокои мъжете, сблъскали се с изневяра, но поне може да им покаже колко много възможни причини имат жените да започнат афера, когато не са доволни от себе си или се намират в отношения, които ги карат да се чувстват безсилни.

Ето някои психологически причини за изневярата при жените:

1. История с изневери

„Веднъж ако е изневерила, ще го направи пак“, е популярното мнение сред мъжете. Вярно е, че ако една жена има история с изневери при бившите си връзки, тя е по-склонна да го направи пак и в настоящите си отношения.  Но абсолютно същото важи и за мъжете, впрочем.

2. Тя се чувства подценена и потисната

„Чувствам се подценена. Приемаш ме за даденост“. Мъже, ако вашата жена ви каже тези думи, внимавайте и вземете мерки. Това е предупреждение. Има жени, които оправдават изневярата си с факта, че се чувстват неоценени и необичани. Това със сигурност важи в същата степен и за мъжете. Опитайте се да показвате любовта си по всевъзможни начини, преди да е станало късно.

3. Тя има ниско самочувствие или лекува емоционална травма

Ниското самочувствие и емоционалната травма може да се изразят в търсене на оценка извън връзката. Точно както и при мъжете, травмираните и наранени жени може да се опитат да изневерят с цел да вдигнат стойността си в собствените си очи. Това твърди и Перел. Такова поведение няма нищо общо с човека, на когото изневеряват.

4. Тя търси тръпката от нещо ново

Има жени, които са склонни да се хвърлят в афера, когато им е скучно в настоящите отношения или търсят възбудата от тръпката на нещо ново.

5. Изневерява за отмъщение

Ако тя се е опитала „да прости“ неговата изневяра, но нещо в нея продължава да е засегнато и решава да си го върне на мъжа, може да се опита да го нарани като отмъщение. И в този случай изневярата има общо с потиснатото самочувствие.

6. Липсва й страст във връзката

Може и да обича партньора си, но липсата на страст прераства в липса на интерес. Ако двамата партньори не си обръщат вече внимание или са твърде заети, за да бъдат един с друг, ако желанието е умряло, тогава шансовете за изневяра нарастват значително и от двете страни.

7. Примерът на майката

Ако тя е била свидетел на изневяра от страна на майка си към баща си, тогава шансът да повтори този модел е по-голям.

8. Тя не желае или не може да комуникира с партньора

Когато жените се чувстват емоционално свързани с мъжа до себе си, те имат желание да комуникират с него за всичко. Ако тя избягва комуникацията, не отговаря на съобщения или не вдига телефона, бъдете нащрек. Или ви намира за скучен и е спряла да държи на вас, или интересът й е насочен към някой друг.

9. Обича да нарушава правилата и иска да се чувства „свободна“

Има хора, които обожават усещането да се чувстват „диви и свободни“. Те не обичат социалните норми, стремят се към бързо задоволяване на нуждите си не се съобразяват с правилата. Съвсем очаквано, с такава жена – а и с такъв мъж – връзката е трудна, да не кажем и невъзможна.

10. Тя печели много и е по-успешна от партньора си

Има изследвания, според които жените, печелещи повече от своите партньори, са един път и половина пъти по-склонни към изневяра от онези, които печелят по-малко. Това се дължи отново на стереотипа, който кара жените с повече средства да търсят мъже, които разполагат с техните средства или с повече. Ако мъжът печели по-малко, има шанс тя да потърси някой друг, подходящ на нейния статус.

Но, забележете: мъжете, които печелят по-малко от своята половинка, също изневеряват по-често. Може би е свързано с вече споменатите проблеми със самочувствието?

11. Използва алкохол и наркотици като начин за бягство

Алкохолът и наркотиците променят преценката и хората, които ги употребяват, обикновено изпитват по-големи изкушения и склонност към изневяра. Всички методи за бягство увеличават шанса за изневяра, особено ако се правят в компания с хора, които употребяват същото.

12. Тя има проблеми с обвързването

Има и мъже, и жени, които не могат да изпитват отдаденост във връзките си и съответно трудно поддържат дълготрайни отношения. Който има проблеми с отдадеността, често използва изневярата, за да се „измъкне“ от обвързването.

13. Въпрос на епоха?

Според изследване, съвременните жени са с 40% по-склонни към изневяра, отколкото жените преди 20 години.

14. Липса на емоционална връзка с мъжа

Ако тя се чувства сама емоционално, може да потърси връзката, която й липсва, извън настоящите отношения. Как да разберете? Вижте точка 8: може би вече не комуникирате достатъчно.

15. Единственият специален

Жените са по-склонни от мъжете да поддържат дълготрайни афери с един човек извън отношенията си. Те създават освен сексуална, и емоционална връзка с него. Може би той е специалният за нея, от когото не може да се откаже?

16. Липсва й контрол над импулсите

Не е необичайно жените да харесат някой друг извън връзката си. Но за да предприемат действия към него, трябва да имат сериозен мотив. В противен случай е възможно да бъде и просто липса на контрол над собствените импулси.

17. Тя не вярва в моногамията

Има жени, които смятат, че моногамията не е естествена и не работи за тях. Съвсем естествено, те не обещават вярност във връзките си. Или ако я обещават, не я вярват, което ги тласка към изневери.

18. Тя е нещастна

Ако жената се чувства нещастна във връзката си, незадоволена, неудовлетворена или стресирана, има вероятност да потърси утеха в отношения с друг.

19. Тя иска да доминира на всяка цена

Има жени които искат да доминират в отношенията си и то на всяка цена. Ако не се получава по техния начин, такива жени са склонни да изневеряват, само да си докажат, че контролират ситуацията.

20. Тя е патологична лъжкиня

Съвсем логично, изневеряващите жени лъжат повече. Ако тя е склонна към лъжа и в малките неща, бъдете нащрек.

21. Тя е нарцисист

Нарцистичните жени са по-склонни към изневяра отколкото онези, които чувстват по-голяма емпатия. Тя може да манипулира, да лъже, за да се чувства по-значима, и да не проявява никакво разбиране към чувствата на мъжа до себе си. Ако има нарцистично личностно разстройство – спасението е едно-единствено: бягство.

22. Връзка от разстояние или различни социални животи

Когато хората не се виждат достатъчно, имат връзка от разстояние или прекарват повечето си време с други хора, а не с партньора, тогава шансовете са се появи някой друг нарастват. Това важи особено за случаите, които и двамата имат съвсем различни приятелски групи, не живеят заедно или са разделени от обстоятелствата.

23. Тя излиза с приятели мъже

Хетеросексуалните мъже и жени обикновено излизат с приятели от своя пол. Ако тя обаче има много приятели мъже и излиза с тях, това е червен флаг – особено ако не ги познавате и тя не прави опит да ви запознае.

24. Тя се прибира късно у дома след работа

Това само по себе си не означава автоматично, че жената изневерява. Но според изследване, 46% от аферите се случват на работа. Ако нейната работа включва всеки ден закъсняване след работа и оставане до късно в офиса, бъдете внимателни. Може да предложите да я вземате всеки път след работа. Ако не реагира положително, вероятно е добре да се запитате защо.

Вижте още:

Съществува ли още моногамията?