Има (поне) 9 причини мъжете да изневеряват

| от MamaMia |


И жените, и мъжете изневеряват, но, както вече писахме, двата пола се различават в отношението си към изневярата спрямо възрастовата група, в която попадат. Сексолозите са категорични, че причините, поради които жените и мъжете изневеряват, са различни и се определят спрямо социалните норми и вродените биологични различия.

Независимо от универсалността на изневярата обаче, американско изследване от 2018-а посочва, че мъжете изневеряват по-често – или поне са по-склонни да си признаят за забежките – 20% от мъжете в изследването са споделили за изневяра, в сравнение с 13% от жените.

Ето какво се знае още за възможните причини за мъжката изневяра, поне според експертите, интервюирани за статия в  сайта Мindbodygreen.com:

Възможна причина 1: Мъжете изневеряват, защото искат да приключат връзката си, но не знаят как

Това е причина за изневяра и за хората от двата пола, но мъжете са по-склонни да отлагат сложните и трудни разговори с половинката. Те също така по-трудно формулират нуждите си във връзката. Подсъзнателно може да им се струва, че изневярата е добър начин да поставят край на отношения, от които не са доволни. Често изневярата се случва, когато мъжете са нещастни от своите отношения или брака си, знаят, че всичко е приключило, но вместо трудния и мъчителен разговор, предприемат авантюра.

Възможна причина 2: Търсят емоционална връзка, която им липсва

Въпреки че стереотипното мислене предполага, че изневярата се случва по чисто физически причини, всъщност някои мъже се впускат в нови отношения, защото се чувстват емоционално отчуждени или отдалечени от партньорката си. Ако липсва добра комуникация и те не усещат близост, в опит да запазят себе си, е възможно да се появи импулс за секс с друг.

В същото време мъжете обикновено не разчитат  на стабилна система от приятели, както жените. Те трудно могат да намерят подкрепа и съчувствие от други мъже, затова и имат нужда да го потърсят в жена. Понякога те започват връзка с колежка или семейна приятелка, която да ги накара да се чувстват по-добре със себе си и с емоциите си.

Възможна причина 3: Социопатия и нарцисизъм

Понякога в изневярата са замесени социопатски тенденции или нарцистични черти на мъжа. Той може наистина да не се интересува от чувствата на своята партньорка и просто да желае да вземе онова, което смята, че му се полага като изживяване.

Когато се отвори възможност за изневяра, има мъже, които нямат добре развита способност да разчитат чуждите емоции или да се замислят как тяхното поведение би се отразило на другите хора. А това са доста нарцистични качества.

Разбира се, доста хора имат някакво ниво на нарцистично поведение. Но не всеки човек с нарцистично поведение може да бъде наречен в пълна степен нарцисист (с нарцистично личностно разстройство). Същото важи и за социопатията – така нареченото антисоциално личностно разстройство.

Вижте още:

Емоционално недостъпни мъже – това пък що за чудо е?

Възможна причина 4: Изневяра за отмъщение или превенция

Това е често срещана причина за изневяра при жените, но се случва и при мъжете – да изневеряват от гняв, ревност или желание за отмъщение. Дори ако тяхната партньорка не им е изневерила, а е направила нещо, което ги е притеснило (може би има близко приятелство с друг мъж), това може да послужи за повод за изневяра за някои мъже – донякъде дори превантивно.

Възможна причина 5: Зависимости

Зависимостите като цяло са доста сериозна причина за изневяра – и не става дума единствено за сексуална зависимост. Възможно е да е зависимост към алкохола, към наркотиците или към лекарствата. Всички зависимости пораждат поведение, което се ръководи в голяма степен от импулсите, и създава по-незряла версия на човек – версия, склонна към експерименти, крайности, инфантилни и необмислени действия.

Възможна причина 6: Проблеми с психичното здраве

Понякога състояния като депресия и тревожност засилват импулсивното поведение. Особено ако се изживяват интензивно, депресията и тревожността увеличават значително нуждата от търсене на отдушник, а такъв може да се появи под формата на някой привлекателен, извън връзката.

Възможна причина 7: Търсене на признание и подобряване на самочувствието

Усещането за несигурност или ниското самочувствие също могат да принудят мъжа да изневери, особено ако той не получава нужното признание, внимание или добро отношение в рамките на връзката. Понякога и състояния като еректилна дисфункция например могат да накарат мъжа да потърси нова тръпка, за да се докаже, че все още е сексуално потентен и способен.

Възможна причина 8: Отричане на част от собствената идентичност

Има случаи, при които изневярата може да е резултат от отричането на част от собствената идентичност. Ако мъжът е неспособен да приеме, че е гей или бисексуален, той може да иска да експериментира. Същото се отнася и когато има проблеми с половата си идентичност. Тогава се появява желание да се използва секса като източник на идентичност, която в настоящата връзка е потисната.

Възможна причина 9: Емоционална незрялост

Всички причини за изневяра дълбоко в същността си крият доза емоционална незрялост. Към това се добавя и отежняващото обстоятелство, че мъжете обикновено са възпитавани така, че да не споделят и да не говорят за своите емоции. До момента, в който един мъж изневери, обикновено е минал значителен период от време, през който той е имал проблеми, но не е говорил за тях, или е изпитвал чувства, които са били подтиснати. Понякога изневярата е просто смесица от лоша преценка, липса на воля, липса на самоконтрол и незрялост.

Вижте още:

10 знака, че ви изневеряват


Повече информация Виж всички