Защо детската травма разбива живота на едни хора, а не засяга други

| от Mamamia |


Травмата, преживяна в детството, е фактор, с който психолозите винаги се съобразяват, когато разглеждат по-леки и по-тежки случи на злоупотреби с опиати и наркотици, психически и емоционални разстройства, склонност към девиантно или криминално поведение, скитничество и редица други.

Какво дефинираме най-общо като „детска травма“?

Хората могат да се чувстват травматизирани от всякакъв вид житейски събития, но специалистите обикновено ограничават определението за „травма“ до видими събития, които могат да се наблюдават.

Ето някои по-основни травми в детството:

– психическо, емоционално или сексуално насилие
– неглижиране
– изоставяне от страна на родител
– наблюдаване на насилие в семейството
– живот с човек, зависим от субстанции или с психическа болест
– смърт на член на семейството
развод
– лишаване от свобода на член на семейството

Към тези неблагоприятни изживявания през първите години на живота, може да се включи война, принудителна миграция или живот като бежанец.

Факт е обаче, че при някои хора травматичните събития в детството сякаш не оставят видимо последствие върху психическото здраве. Защо е така? Защо при някои травмите, преживени в ранните години, се отразяват за цял живот, а други хора не ги засягат толкова дълбоко?

Очевидно не всеки, който преживее травма – впоследствие е травматизиран. И това е основното, което знаем – травматичното събитие само по себе си не предсказва колко ще бъде засегнат човека.

С други думи – травматичните събития не причиняват травмата.

Може да звучи парадоксално, но би се разбрало, ако се сравни с употребата на алкохол – повечето хора, които пият, никога не развиват алкохолна зависимост. Което означава, че алкохолът сам по себе си не причинява алкохолизъм.

Травматичните събития може и да се дефинират лесно, но как хората ще отговорят на тях е строго индивидуално. Да бъдеш травматизиран по-скоро е продължаващ ефект от преживяването на травматично събитие.

Да си травматизиран означава усещането ти за сигурност и безопасност да е заплашено. Това може да се прояви в редица отрицателни въздействия върху живота, например тревожност, нарушения в съня, злоупотреба с вещества, депресия и т.н.

И все пак защо някои хора са травматизирани от дадено събитие, а други не са?

Вижте още:

Гранично личностно разстройство ли е, или „просто съм си такъв“

Това се определя от множество фактори, някои от които са строго индивидуални. И все пак може да предскажем в известна степен кой е по-вероятно да бъде травматизиран и това ни дава ценни насоки за хората, които има вероятност да се справят по-добре в бъдеще.

Първото, което има значение за превенция на травмата през целия живот – е спешната помощ, която се оказва на пострадалото дете след преживяната случка.

Осигурена ли е на детето емоционална и физическа безопасност и сигурност след случилото се или напротив – то се сблъсква с безразличие или враждебност?

При сексуално насилие ситуацията се усложнява, когато няма лице, което да повярва на историята на детето, когато липсва възрастен, на когото то да се довери и който да осигури безопасна среда въз основа на получената информация.

Второто, което има значение, е дали травматичното събитие, което детето е преживяло, е единичен случай или е част от поредица.

Според изследвания, множеството травми не правят човека по-издържлив, а по-вероятно ще го травматизират за дълго и ще упражняват въздействие върху здравето му през целия живот.

Удачен пример е раздялата на родителите. Разводът не води непременно до травматизирано дете. Но развеждащи се родители, които продължават да са държат лошо един към друг и чиито грижи за детето са компрометирани, усложняват травмата и могат да изложат детето на по-голям риск от продължаващи отрицателни въздействия.

Вижте още:

Разводът може да „счупи“ детето ви, а вие можете да предотвратите това

Трето, и вероятно най-важно, е дали детето може да разчита на възрастен, който да упражнява позитивно въздействие.

Това обикновено е родителят, но не е задължително. Във всички случаи присъствието на стабилен, любвеобилен възрастен в живота на детето е благоприятен фактор и осигурява стабилна защита и възможност за възстановяване от травматични изживявания.

Грижата на възрастните в ключова

Разбира се, не е изключено детето да израсне като травматизиран човек дори и с правилните интервенции, с подкрепа и с любящо семейство. Има и хора, при които всички подкрепящи фактори са на лице, но въпреки това преживяват дълбока и продължителна травма в следствие на някое изживяване. 

И все пак е важно да се знае, че възстановяването от детска травма е възможно. Но колкото по-сериозна е травмата (особено ако е причинена от междуличностни проблеми у дома, например насилие или пренебрегване) – толкова по-дълбоко е било компрометирано чувството за безопасност на детето и толкова по-трудно ще бъде поправянето на психологическите щети.

За дете, до което никога не е имало възрастен, на когото да разчита и който да му дава нужната любов и подкрепа, възстановяването може и да се окаже невъзможно.

Затова трябва да се работи върху превенция на травмите върху децата.

Но тъй като е невъзможно да предотвратим всички травматични събития, как някой, който е изживял нещо подобно, да изживее възможно най-щастливо и здравословно живота си?

Основно чрез оказване на грижа.

Загрижен възрастен, безусловна любов, подкрепа и усещане за принадлежност към някаква общност (например училище) са нещата, които работят добре както при лечение на травми, така и за изграждане на устойчивост в живота.

Вижте още:

Ти нямаш проблеми, ти нямаш чувства: Незабравимите уроци от родител нарцисист