4 основни причини хората да изневеряват

| от Mamamia, по YourTango |


Защо хората изневеряват? Защо, след като са се заклели в обич към своята половинка, те избират изневярата пред раздялата?

Много хора се влюбват, сключват брак и мислят, че завинаги ще принадлежат един на друг и ще живеят щастливо в свещен съюз, докато смъртта ги раздели. Много хора избират да вярват, че брачната халка на пръста им е гаранция за добър семеен живот и успешна връзка. Но не всички любовни отношения завършват добре.

Независимо дали са обвързани с брак или не, връзките изискват емоционална, духовна и сексуална отдаденост, за да се развиват. Но да си обвързан/а не означава, че имаш имунитет срещу изкушенията или резистентност към промените. Да изневериш на първо място е личен избор – сам решаваш дали да извършиш предателство към половинката и да го/я оставиш с разбито сърце – или честно да се опиташ да обясниш какъв е проблемът.

И така, защо хората изневеряват?

Ето 4 причини, защо го правят, както и начините да защитите себе си в подобна ситуация.

1. Не получават от партньора онова, откоето имат нужда

Всички искаме да сме обичани и желани от нашите партньори. Когато това не се случва, лесно може да се почувстваме пренебрегнати и да потърсим другаде утеха, привързаност и каквото смятаме, че ни липсва. Резултатът може да е изневяра, макар и непредумишлена. Дори да сме имали различни намерения в началото, лесно може да се окажем пленници на емоциите и удоволствието. Усмивка от привлекателен колега или неочакван комплимент ни изкушават да преследваме своите желания, просто защото ни карат да се чувстваме добре.

Такава е човешката природа и в това няма нищо лошо. Но точно тук е мястото, където обвързаните трябва да начертаят червената линия. Поставянето на граници прави разликата между безобидния флирт и изневярата. Ето защо е много важно да бъдем честни със самите себе си.

Не получавате достатъчно от вашия партньор? Защо се получава така?

Помислете как двамата да решите проблема. Потърсете вниманието, което ви липсва, първо от партньора си, а не от друг. Разговаряйте искрено, за да съживите връзката и да я върнете във времената на нейния разцвет.

Комуникацията е ключът! Партньорът ви не чете мисли. Не се разстройвайте, ако любимият не може сам да открие какво ви разстройва и натъжава. Кажете му какво липсва. Може да се окаже, че това са съвсем дребни неща, като сутрешната целувка по врата, обсъждането на работния ден, споделянето на кухненската работа или изпращането на съобщения през деня, с които си казвате, че се обичате. Попитайте човека до вас какво му липсва и от какво има нужда – и може би ще се изненадате, че и той се чувства по същия начин.

2. Връзката е скучна

Хората се отегчават много лесно. Човешката природа е търсеща, винаги гладна за нещо ново, вълнуващо и стимулиращо. Това е особено валидно в днешния свят, чието технологично богатство е отворено за нас – всичко е бързо, незабавно, в реално време, тук и сега.

Само помислете – хората искат да бъдат забавлявани непрекъснато. Да пътуват, да гледат любим сериал или последния филмов блокбъстър със специални ефекти, да посещават спортни състезания, нощни клубове и какво ли още не – списъкът е безкраен.

Това е валидно и за романтичните срещи и връзки. Изчезнаха дните на дългото ухажване. Няма ги двойките, които продължително време се опознават, излизат на вечерни разходки, пращат си любовни писма. Съвременният човек не иска да чака толкова дълго. За нищо на света.

А когато една връзка престане да бъде вълнуваща, когато „зоната на комфорт“ направи партньора просто елемент от пейзажа, изневярата идва като вариант. Това може да бъде невинен онлайн флирт, общуване и излизане с приятели, колеги и хора, които са ни интересни.

В една връзка е важно и двамата да поддържат огъня на забавлението. Да, в началото е различно, много по-интензивно и емоционално, но с течение на времето връзката изисква да работиш върху нея. Разнообразието зависи и от двамата партньори. Измисляйте общи забавни занимания, сменяйте позите в секса, размествайте мебелите у дома, опитайте всичко ново, което ви харесва и зарежда.

Ключът за поддържането на магията, която ви е събрала, е приемането на връзката за нещо естествено и живо – и променящо се, също както се променят човешките чувства и опит. Ако връзката се променя – променяйте се заедно с нея.

Ако се чувствате отегчени, значи е време да вземете нещата в свои ръце и да си осигури забавление, вместо да търсите щастие другаде и от други хора.

3. Не сте искрени със себе си

Много хора казват, че изневерят, защото не са сигурни какво точно искат. Те се съмняват в своята връзка, макар отначало всичко да е тръгнало прекрасно. И, вместо да напуснат своята половинка или да се опитат да намерят как продължат заедно, те избират „бързо удоволствие“ за „запълване на празнината“. Истината е, че този тип хора не познават достатъчно добре себе си. Затова и нямат увереност в изборите, които правят. Не знаят какво искат и какво очакват от една връзка.

Този проблем се наблюдава при хора от всички възрасти. Липсата на адекватна самооценка и увереност ги тласка винаги да търсят нещо „повече“, независимо колко много обичат човека до себе си. Ето защо трябва да се учим от връзките си – и добрите, и лошите. Опитът ще ви подскаже какво искате от себе си и от партньора, с който да се обвържете сериозно. За да решите ребуса, дайте си време да бъдете сами, вместо да препускате от една връзка в друга. Не се поддавайте на обществените очаквания и съветите на околните – всеки човек е различен и няма общо правило. Една романтична връзка може да е всякаква – стига да намерите и човека, който е на същата страница като вас.

4. Страхувате се

Една от основните причини за изневерите е страхът да кажеш на партньора, че искаш да се разделите. За някои това е ужасяваща идея, свързана със страдания и негативни емоции. Има хора, които не изпитват нищо към своите половинки, но просто не искат да ги наранят като си тръгнат. Изневярата обаче е двоен удар – първо защото партньорите са излъгани, второ защото дори не подозират за това.

Други пък не искат да поемат отговорност и подсъзнателно мислят, че ако тайните им удоволствия бъдат разкрити, то партньорът им ще поеме инициативата за раздялата. Изглежда по-лесно, вероятно, но със сигурност е гаранция за страдание.

Поведението на всеки един от нас като индивид се отразява пряко на поведението ни в двойката. Ако си егоист, то ще внесеш във връзката си егоизъм.

Увереността прави не само хората, но и връзките по-силни.Имайте предвид това и никога повече няма да ви се прииска да изневерявате.

Прочетете и:

Съществува ли още моногамията?

Защо мъжете изневеряват?

Изневяра ли е да си чатиш тайно с друг?