Майки, какво ще подарите на мъжа си в Деня на бащата?

| от Владимир Вълков |


Майки, какво ще подарите в Деня на бащата? (Обръщам се не към майките на бащите, а към майките на децата им, нали).

Повечето вероятно бихте казали „Какво?!“, „Ден на кое?!“ и „Нищо!“. Така де, то е ясно, че празникът не е особено популярен. Татковците си нямаме нашия 8-и март или 1-ви юни. Или поне никой (а и ние самите) не знае за него. Но пък никога не сме ви мрънкали по този повод, нали?

И чувствам, че само заради това си заслужаваме някакъв елементарен жест. Вероятно и други татковци са питани от децата си, както аз, „А кога е Денят на таткото, тате?“. А знаете, че децата са известни като най-справедливите същества на света.

И понеже няма особена традиция, и понеже празникът е плаващ или както там се нарича, понеже няма точна дата, а е третата неделя на месец юни (или някоя друга неделя, в някой друг месец, объркващо си е)… И понеже още не е ясно на този принцип ли определяме Деня на бащата или е на 26-и декември, в деня на църковния празник на Св. Йосиф Обручник (е, мерси, около Коледа как някой ще се сети за нас!)… И понеже от децата ще се зарадваме и на рисунка или гушване… Затова нека предложа на съпругите, приятелките, половинките, майките на децата на бащите – да отбележат този днешен ден с някое скромно подаръче.

Ето няколко предложения какво би се харесало на един татко. И няколко, които, моля, избягвайте, ако може. Е, ако няма друг вариант, ще приемем и тях, но все пак:

Чорапи – не, моля!

Ние сме мъже. Бивши момчета. И много от нас от деца (а някои – и сега) така или иначе получават за рожден ден или Нова година (сега вече – за Коледа) именно чорапи. Припомнете си този факт и бъдете човеци – пропуснете този път. Може и да им се зарадваме, а и ще ги ползваме, но това не значи, че не носим души и не се надяваме на друго.

Ваучър за железария – да, моля!

Ако клишето за жените е шопинг на дрешки в мола, то за нас, мъжете, същото е да влезем в една огромна железария и да не бързаме заникъде. Във всеки мъж дреме или е напълно разсънен Майстора. Онзи, който може да поправи всичко в дома, дори понякога това да се изчерпва сам с голи ръце да смени изгорялата крушка. Но е там! Зарадвайте го. Пък и полза от дребните (или едри) ремонти ще има и за вас.

„Ваучър“ за излизане с приятели – о, да!

Сега. Ние, татковците знаем, че когато жената използва „Да бе, няма проблем, излез си с приятелите“ и подобни, звучащи като съгласие фрази, трябва много да се внимава. Така че една картичка или листче от тетрадка, в която писмено е потвърдено това позволение, не че ще даде гаранция, но ще донесе една идея повече спокойствие за обикновения татко. Ако е възможно, също така, недейте да звъните със „Забравих масло, мини на връщане да вземеш, за да сготвя вечерята“ (иначе казано „Прибирай се сега!“). Не искаме денят на излизането да е този, а някой друг. Или даже, ако може, датата да остане празна, да си я попълним ние? Или е твърде нахално?

Дезодорант – не, моля!

Такива може би имаме достатъчно, натрупани още навремето от съучениците ни, поканени по задължение на рождените ни дни. Същото важи за афтършейвове, парфюми, сапуни и всякакви подобни. А аксесоари и консумативи за бръснене (на брада!) – недейте, ние си знаем по-добре.

Нещо като за Св. Валентин, но за семейни – да, моля!

На Празника на влюбените (повече празнуван от тийнове и несемейни, нали) обикновено мъжът предвижда материален подарък, а жената – нещо по-така, романтично. Е, дами, ако може, и без това не празнуваме вече Св. Валентин, такъв подарък ще го оценим на Деня на таткото. Може и просто да приспите вие децата, по-рано от обикновено и после да пием по чаша вино на балкона. Може и да измислите и продължение, ако не заспим всички от умора.

Бирички – може, може

По-интересни комплекти с различни брандове и видове бири – да. Просто две бири от магазина до блока – също да. Като цветя за вас е.

Домашно сготвено по желание – да, моля!

Ако нямате особено време, но имате някакво желание, може да опитате това. Да ни попитате „Какво ти се яде, за да ти го сготвя днес?“ е почти като любимият ни футболен отбор да спечели Купата на България. Не само защото се случва рядко и го ценим. Много е вероятно да поискаме нещо семпло – скара или нещо пържено, салата. Т.е. няма да ви тормозим, защото сме доволни и на малко.

Бельо – е, не!

Би трябвало да ни познавате добре, не сте отскоро с бащата на децата ви. Откакто сме станали на 7, гащите си ги избираме сами. А от 14 си ги и купуваме сами. Пижама – може, ако сме на 70.

Време за филм на лаптопа – да, моля!

Само за най-заслужилите татковци. Докато този път вие къпете децата, подготвяте ги за лягане, приспивате ги, ние да получим разрешени да погледаме малко от филма или някой епизод от сериала в другата стая, насаме, на спокойствие. Като типичен родител ще оценим високо този дар!

Още от Владимир Вълков:

Защо се дразня на стереотипа за безгрижния баща

Проходилката трябва да бъде забранена със закон

Ако трябва да науча децата си на едно-единствено нещо…

„Да гримираме тате!“

За „Браво“ ли е постоянното „Браво“?!

От какво се ужасяват най-много децата

Суперсилите, които децата губят с порастването

На фризьор, с вода, палатка в хола… Кои са най-дразнещите детски игри?

Домашните любимци (май) не учат децата на отговорност

Детски рев? Ама, моля ви се, той да не е само един вид

5 причудливи особености на малките същества – 1 част