От какво се ужасяват най-много децата

| от Владимир Вълков |


Още от първите контакти с малко дете на всеки вече му е ясно, че става дума за много по-различен свят от този на порасналия човек. Но има няколко типично детски поводи и причини децата да се ужасяват, страхуват, мръщят и реват. Ето някои от тях:

Ужасът от хигиената

Начинът, по който едно малко дете може да пищи, когато се опитвате да му измиете лицето, не се чува често. Единственото „нормално“ миене на зъбите е хлапето да изсмуче пастата от четката и да каже: „Готово!“.

Пазарлъкът и писъците, когато разбере, че се гласим да му измием и косата при къпане, са обилни, а ако шампоан или сапунена пяна му попадне в очичките, това е най-ужасното зло, което може да му сторите.

Рязането на нокти боли неповторимо и чудовищно (дано не чуят в Социалните), а при опита ви за промиването на носа на малкото дете установявате как се удесеторяват силите му, както никога. В същото време синът ми ненавижда да има боклучета между пръстите на краката и вечер нищо не може да го накара да си легне, ако не е махнал едно по едно всяко пухче, загнездило се там от чорапите.

Малко по-големите деца пък сигурно могат и да повърнат от отвращение, когато се налага да пипат мръсни чинии и тенджери – когато част от домашните им задължения е да ги слагат в миялната (и разбираме, че ние сме „били свикнали“ и „не ни пречи“, така че да си го правим ние).

Зацапанко, лепкавко, неизмиваемо

Страшнотии от външния свят

Там ужасите са безкрайни, а за нас, големите, е по-вероятно да разберем малкото дете, защото, макар и не на сто процента, нас също ни стряскат разни страхотии от света наоколо, а понякога дори същите.

Селата – с техните непознати животни, гъски, петли и пуяци, с вида им, звуците им, злите им очи и всичко останало в тях.

Природата – с акащи птички и пълзящи червеи и охлюви, и всички насекоми, и вероятни змии в храстите.

Площадката пред блока – където друго дете му взима играчката насила, възрастна госпожа иска да го щипка по бузките или пък възрастен господин се надвесва над детето и казва зловещо на родителите му: „Ако не слуша, дайте ми го на мен!“. Олеле-е!

Ужасите под леглото, в стаята, в ъгъла…

У дома, в общуването с най-близките хора също може да падне хорър сянка. Ето например мама или тате, или – олеле – и мама, и тате – спят! Това е такъв ужас, че той не бива да продължава повече, психиката на малкото дете не понася това събитие никак добре и затова те трябва да бъдат събудени на момента!

Вечер при лягане пък може би има едно „чудовище“, което излиза изпод леглото или от гардероба, когато угасим лампата и трябва да се спи на светло.

Мантрата Дядо Коледа не носи подаръци на непослушни деца“ посред бял ден.

Лесно разбираеми за нас са моментите „Мама няма време за мен“ или „Тате ми се скара“, но може би не в степента, в която детето може да ги изживее. И най-вече – „Мама и тате се карат“. Е, добре, мама и тате се сдобряват – даже май са ти направили братче или сестриче. Това пак е плашещо за малкото – да дели играчки, стая, но най-вече мама и тате с някой друг – ужа-а-ас!

Бебетата ги носи щъркелът и други родителски лъжи – II част

Ужасяващи „наказания“

Да, за родителите това не са наказания, а нормални задължения или полезни дейности. Но за децата са си наказания! Които дори не са изрично обявени като наказания! А дори не е ясно и какво е сгрешило детето, за да получи такова ужасяващо наказание!

И ако сте забелязали в тези случаи децата питат: „Защо?!“, често през рев. „Защо трябва да си оправям стаята?!“;„Защо трябва да спя сега?!“;„Защо трябва да го ям това отвратително нещо (броколи, супа и т.н.)?!“;„Защо е време да си ходим (от парка/рождния ден)?!“.

Дори елементарни действия, за които на нас не ни хрумва, че може да не бъдат проведени по точно този определен начин, за едно малко дете са ужасяващо непонятни, трудни, безумни и болезнени: като да е с два еднакви чорапа, да носи лявата обувка на левия крак и дясната на десния, да стои със сложени колани на столчето за автомобил.

Има и обикновени бездействия, които за детето също са ужасни: да трябва да чака или да не издава шум. А колко предадено се чувства и не разбира какво е сгрешило, когато го заведем в лаборатория да го боцкат с игли – за да пробият дупка в него и да точат от кръвта му! Брр…

Плюс още два много важни ужаса, които преобръщат най-щастливите моменти в безутешен бяс и паник атаки. Когато всичко изглежда наред, но… сладоледът пада на земята. Или… балонът се пука…


Повече информация Виж всички