Ако не се дразниш на тези неща, никакъв истински планинар не си!

| от Слави Искренов |


Ти си планинар! И с право не понасяш морето и бедните души, които се радват на пясъка в бельото, мириса на разлагащи се водорасли и мехурите от изгаряне. Защото си истински планинар! И понеже си истински планинар, ние ще ти предложим списък с неща, на които да се възмущаваш и от които да мърмориш на воля – като истински планинар! Ако си истински планинар, разбира се.

Ето, дразни се, планинарю:

На онези аматьори, които не поздравяват с „Добър ден!“ в планината. Или поздравяват с „Привет!“ и други подобни дивотии.

И другите аматьори, които поздравяват с „Добър ден!“, но на твърде ниска надморска височина!

Идиотите със скъпа маркова екипировка, които сякаш искат дърветата и камънаците да им се поклонят и възхитят. Ало-о, планината ще ви разпознае бързо и ще ви тури някой крив камък, точно като не гледате в краката си, да видите вие дали скъпо означава винаги качествено и планинарско!

Амебите, които тръгват по баирите с неподходяща екипировка, че дори със сандали! Понеже им е топло! Не тръгвате на преход, за да ви е комфортно, амеби! А за да сте истински планинари!

Неграмотниците, които си измерват прехода в километри, вместо в часове!

Романтичните задници, които са качили малко и айде пикник на поляната. Тука се хапва едва привечер, леко и с почит към Майчицата планина – когато си приключил 11-часовия преход!

Глезльовците, които се качват в планината само лятото – за разхлаждане. Еей, ако не ти се вкочани някой пръст или не изпаднеш в хипотермия, какъв планинар си ти! Ела да се разхладиш зимата – когато сняг забръска и студ сковава – тръгни тогава и покажи какъв планинар си!

Същите наглеци, които не знаят какво е жалонна маркировка, точно понеже ходят само лятото в планината!

Всеки тъпак, който си прави селфи в планината! Тъпако, тук се гледат гледки само, а ако искаш да гледаш сам себе си – го правиш единствено като отражение в езерото или в локвичката кръв от издрания дивеч, който си уловил с примка и ум.

Всеки, за когото Люлин и Славянка са квартал и жена славянин, а не планини!

Смешниците, които зиме тръгват на планина по къси гащи и после тропат жално по хижите да се стоплят! Като си тръгнал в снега, не разчитай на подслон, а на себе си!

Хижарите с техните правила и правилца какво може и какво не може в хижите – това не му е бащиния, той е временен стопанин, а ти, ти си важният – вечният истински планинар!

Тръгналите да катерят баирите с маратонки олигофрени, дето после се хлъзгат по росните тревички и се пързалят по крайречните камънаци и не разбират защо вместо да им подадеш ръка и да ги изправиш, срещат само презрителния ти поглед!

Малоумниците прости, които се качват с джиповете си до заслона, за да ядат, пият и слушат музика! Планината е идея, а не кръчма, малоумници!

Селяците, които взимат лифтовете и броят това за истинско квалитетно време в планината!

Неграмотниците, които смятат, че като си носят дъждобран, метално канче и вафла с фъстъци имат право да те гледат в очите – теб, истинския планинар, който опича катеричовите бутчета от собственоръчно уловения дивеч на огъня, запален с шепа слама и две сухи пръчки.

Подчовеците, които ей така небрежно си късат засмени мурсалски чай и си мислят, че няма да ги снимаш и репортнеш на еко властите!

Смотаните ти бели дробчета, които при катерене нагоре се задъхват със 7% повече спрямо тая пролет.

Кекавите ти коленца, които при слизане надолу те болят с 11% повече от миналата година.

Кривите камъни, на които по-миналата година си изкълчи глезена – въпреки гига добрите туристически обувки, които имаш – и после едва мина последните шест минути до хижата. За да ти обяснява там хижарят, че не може да си държиш нависоко крака да му мине, понеже тук се били хранили хората. Кви хора, бе – олигофрените с маратонките ли!?!?!

Още от автора:

Ако не се дразниш на тези неща, никакъв собственик на куче не си!

Ако не се дразниш на тези неща, никакъв празнуващ Коледа не си

Ако не се дразниш на тези неща, никакъв телевизионен зрител не си

Ако не се дразниш на тези неща, никакъв избирател не си

Ако не се дразниш на тия неща, никакъв псевдопатриот не си

Ако не се дразниш на тези неща, никакъв родител не си! (родителски неволи за напреднали)

Ако не се дразниш на тези неща, значи не си истински шофьор!


Повече информация Виж всички