Ако не се дразниш на тези неща, значи не си истински шофьор!

| от Слави Искренов |


Аз съм сигурен, че ако управляваш автомобил, това вече е добра причина да не можеш да управляваш добре търпението и спокойствието си при шофиране. Сигурен съм, че ти се дразниш, псуваш, ръкомахаш или поне трупаш вътрешен гняв при всяко излизане с колата в града. Но ти сигурен ли си, че използваш всички възможни външни източници на нервиране? Защото дупки, задръствания, засичания, влизащи в насрещното на еднопосочна – тези са ясни. Така че най-добре провери списъка по-долу и ако си пропуснал някой от посочените поводи, се поправи още при следващото шофиране по градските улици и дай воля на нервите си:

Твърде бавно пресичащи пешеходци! Баба с бастунче, дядо с патерички, майка с количка, лелки с детска „верига“ от градината, човек с куче, куче с човек, куцащ човек и всякакви други малоумници, които те бавят!

Пешеходец не ти е благодарил (чрез кимване или вдигната ръка), че си го пуснал на пешеходната пътека!

Пенсионер ти маха строго с ръчичка в смисъла на „минавай, ти минавай!“, точно след като си спрял, и то на място, където няма пешеходна, за да се престраши и да тръгне да си пресича спокойно. Но не, той не е спокоен, той ти дава повод да не си спокоен и ти! Махаш му и ти с ръчичка, уж учтиво, но вече по-нервно, все пак той, той да мине, но пенсионерът се дразни също и ти маха още по-отривисто с ръчичка ти, ТИ да минаваш. И понеже никога не си виждал пенсионер да отстъпи в такава ситуация, потегляш, но си още по-гневен!

В движението се е включил велосипедист! Няма ли място по тротоара! Мушка се между лентите и между автомобилите и се надява ти и другите шофьори да го пазите! И ако стане нещо – ти си виновен.

В движението се е включил моторист! Също се мушка между лентите и между автомобилите, и то доста отривисто и се надява ти и другите шофьори да го пазите! И ако стане нещо – пак ти ще си виновен.

Емили! Или някакъв друг(а) с тротинетка, който също си мисли, че щом тя (тротинетката) може да вдига над 25 км/ч, значи трябва да бъде карана (тротинетката) с над тази скорост!

Пешеходец ходи до бордюра на улицата, а не върху тротоарите! Какво като по тротоарите са паркирали автомобили или са разбити, защото по тях са паркирали твърде често! После ако стане нещо – ти си виновен!

Велосипедист не е слязъл от велосипеда си, докато пресича пешеходната пътека, защото си мисли, че може, докато е велосипедист върху велосипед, да бъде също и с правата на пешеходец на пешеходна!

Дървото, чиято корона крие знака за без предимство! После ако стане нещо…

Тоя, дето хем е с джип, хем едвааа-едва минава през легналия полицай! Е защо е с джип в града тогава!? Сигурно е с малка пишка!

Тая, дето хем е със скъпа кола, хем няма пари за хендсфрий и държи телефона в ръка, докато говори! Или иска да ѝ видиш скъпия телефон?! Сигурно гаджето ѝ е с малка пишка!

Тия, дето са чертали точно тук бус ленти и велоалеи и не са се сетили, че така не ти е удобно!

Оня, дето не даде мигач, а зави! Толкова ли е трудно, толкова ли! Очаква да му четеш мислите ли, какво! После, ако стане нещо – ти си виновен!

Оная отдясно, дето ти дава ляв мигач да я пуснеш пред теб! Няма да стане! Ти какво си виновен, че тя не се е престроила навреме!

Оная другата, дето я пусна пред теб, а не ти благодари (чрез кратки аварийки или вдигната ръка)!

Пешеходец, който те псува! Не чуваш точно как те псува, но разчиташ езика на тялото. Е ти какво си виновен, че е валяло дъжд, а пешеходците не се научиха да стоят по-далече от локвите!

Тоя отляво с буса, дето се нахендри в локва и те изпръска в лицето през отворения ти прозорец!

Оня другия, на който резервоарите за течността за чистачките не са му регулирани и пръска по твоята кола!

Тия, дето спират твърде напред на светофар и разчитат да им бипнеш да тръгват, когато светне зелено, защото не виждат, понеже нали са спрели твърде напред.

Баничарките, камионите и други подобни, от които нямаш добра видимост напред!

Скапаният трамвай, който идва точно когато ти си върху релсите!

Гняста, която излиза от ауспуха на тоя отпред!

И това, разбира се, не е всичко! Но се надявам, че съм ти помогнал да офиниш малко своя усет към дразнителите по пътищата и да не ги подминаваш с лека ръка отсега-нататък, така че вече ще можеш да допълниш тези поводи и сам, нали? Айде, чао, че тръгвам, че ми бипкат отзад, че вече светнало зеленото (аз да не би да виждам, спрял съм по-напред, кво!)!

Вижте още:

„ОП, ОП, ОП“ и още няколко реплики, с които да вбесим шофьор