Математика за наскоро родили

| от Лора Иванова |


Забравете какво сте учили в училище. Всички натрупани знания за смятане и изчисления губят силата си, когато в стаята има плачещо бебе. Нека започнем с нещо елементарно.

Умножение:

2х2 – не е равно на 4. Ако искате да се убедите, пробвайте да сравните 4 часа непрекъснат сън с две дремвания по 2 часа. Когато се говори за раждането на бебе и безсънието, едва ли някой си дава сметка, че е възможно с бебе да спите дори повече. Дори и да спите 10 часа обаче, то е на пресекулки, така че се усещат като 2 и половина на денонощие.

Проценти:

Максимумът е 100%, нали така? Опитайте тогава да измерите търпението си в проценти. Приемаме, че те са 100%. Когато общувате с близки и роднини, които ви затрупват с непоискани съвети, усещате как търпението започва да се изчерпа като животът на героя ви във видеоигра – 90%, 80%, 70% и т.н. Някак си обаче никога не стигате до нулата, въпреки че непоисканите съвети никога не спират. Тогава не са ли тези 100% всъщност 200%… или дори 300?

Събиране и изваждане:

Да кажем, че сте купили предварително 6 залъгалки за своето новородено бебе. Как така се оказват 4? Мистерия – като житните класове, върху които кацат извънземни. Под колкото и шкафове да потърсите, останалите залъгалки никога няма да се появят и няма учебник по математика, който да обясни как се случва това.

Деление:

Това се разбира най-добре от родителите на 2 и повече деца. Когато имате едно дете, цялото ви внимание отива за него. Когато обаче имате две деца, то не се поделя между тях, а се удвоява. Как се случва това? Магия. Същото е и със способността да обичате. Ако мислите, че сте дали на детето си цялата любов, на която сте способни, почакайте да се сдобиете с второ. Магически всичко се умножава, вместо да се дели.

Ако тази математика ви звучи неразбираемо, сигурно все още нямате деца. Ако пък откривате логика във всеки ред, честито! Това означава, че сте спали минимум 2-3 часа за това денонощие и мозъкът ви все още се бори да открива смисъл в света наоколо.

Още от Лора Иванова:

Колко струва да имаш бебе?

Раждането може и да не е хорър история

„Как искаш да раждаш“ ли? Това да не е концерт по желание?

4 типажа, които срещаш на курс за бъдещи родители

Да „дресираш“ бабите навреме

Супермайки за супермразене

Речник на начинаещата бг-мама

Не съм болна. Бременна съм

Баба търси внуче през 2020

Светльо, на дядо си Ламби

 


Повече информация Виж всички