Колко струва да имаш бебе?

| от Лора Иванова |


Една от най-големите заблуди за отглеждането на бебе е това, че струва скъпо. Ако не смятате да купувате дете на пазар на черно (за което веднага бихме сигнализирали в полицията), да имате бебе всъщност не изисква чак толкова много финансови средства. Е, поне в началото. И особено ако имате приятели с малко по-големи деца или ползвате сайтове за пазаруване втора употреба. Има неща, за които си заслужава да се инвестират пари и такива, за които няма смисъл. Разбира се, говорим за „стартовия пакет“ – с времето разходите със сигурност стават повече и много от тях ще си заслужават.

За какво има смисъл да се вложат пари:

1. Количка.

Може да звучи логично, но не го осъзнавате напълно, докато не се сблъскате с реалността на тротоарите в България. Една количка трябва да е 4х4 и да е способна на високопроходими маневри, за да може човек с лекота да я навигира в джунглата от паркирали по тротоара автомобили и разхлопани плочки. Да не говорим за бордюрите, които дори и да са снишени от едната страна на улицата, стърчат високо от другата. Затова количката е първата важна инвестиция.

Не е нужно да се хвърляте към марка с цената на автомобил на старо, а дори и да го направите – ползвайте онлайн базари за вещи втора употреба. А освен това за количка винаги може да разчитате и на приятели или роднини, сдобили се с дете в последните няколко години.

2. Шишета и залъгалки.

Колкото и да е спорен биберонът („пренася мръсотия“, „учи бебето на вреден навик“, „превръща родителите му в слуги, които непрекъснато да му носят чисти залъгалки“ – и други подобни твърдения), той има своя смисъл – успокоява бебето при нервност или колики. Важно е качеството на материалите да бъде високо, все пак бебето го държи в устата си през голяма част от времето.

Сходна е ситуацията и с шишетата. Евтини пластмаси не са добра идея.

3. Бебешка козметика.

Кожата на новородените е много нежна, а при някои бебета може да бъде и изключително чувствителна. Важно е да се поддържа добре, за да бъде бебето в добро настроение и да си спестите тонове грижи. Има смисъл да се инвестира в по-висок клас бебешка козметика, за да сте сигурни, че детето ще получи необходимата грижа за кожата си.

Всичко останало от „стартовия пакет“ отива на втори план.

Дрехите се износват за отрицателно време, затова в първите месеци се възползвайте от всяка наследена торба на децата на приятели – бодита, ританки, ромпърчета – всичко влиза в употреба много скоро. Ако нямате в обкръжението си наскоро родили – има големи вериги с евтини бебешки дрехи, които да ви спасят. Ще се изненадате колко малко значение имат всъщност дрехите.

Няма смисъл да трупате и тонове играчки – колкото по-малко, толкова по-добре ги опознава бебето и толкова по-лесно учи чрез тях.

Креватчето също може да бъде втора употреба. Може да бъде и трета употреба. Стига да е здраво и в добър вид. Трябва ви просто хубав матрак. Нашето креватче например оцеля при съприкосновение със зъбите на двете племеннички, преди да попадне във владение на нашето малко зверче. Дали то спи по-зле, защото креватчето му е „трета употреба“? Ами – не.

Относно пелените – тук изборът е безкрайно богат: многократни, биоразградими или еднократни. С времето цената им се изравнява с тази на автомобил на старо. Затова и може би те са най-скъпата инвестиция след количката. Но пък е като да си купиш кола на кредит – източва ти на порции кръвчицата от банковата карта. Големите вериги обаче правят намаления редовно, така че може просто да „дебнете“ къде марката, която сте избрали да използвате, има намаление, и да се запасите.

Воала, това беше голямата тайна за цената на отглеждането на новородено.

Ако се надявахте да ви дам точна сметка колко ще ви струва да имате бебе, значи не сте разговаряли наскоро с недоспала млада майка.

Още от Лора Иванова:

Светльо, на дядо си Ламби

Раждането може и да не е хорър история

„Как искаш да раждаш“ ли? Това да не е концерт по желание?

4 типажа, които срещаш на курс за бъдещи родители

Да „дресираш“ бабите навреме

Супермайки за супермразене

Речник на начинаещата бг-мама

Не съм болна. Бременна съм

Баба търси внуче през 2020


Повече информация Виж всички