Речник на начинаещата бг-мама

| от Лора Иванова |


Ако се подготвяте за зачеване или наскоро сте разбрали щастливата новина от двете чертички на теста – честито! Сега обаче ви предстои най-сериозното изпитание. Посещението при гинеколога, за да потвърди бременността? Не. Износването на дете в продължение на девет месеца? Не!

Предстои ви навлизането в света на бг-мамите.

Всяка жена си казва: „Не, аз никога няма да стана такава, когато забременея“. После случайно се оказва в някоя група в популярния форум или в нейно фейсбук разклонение от типа на „Януарчетата 2020“ или „В очакване през февруари“итам се започва голямото четене и писане.

Първите три месеца са най-трудни – не заради сутрешното гадене и дискомфорта, свързан с ранните месеци от бременността. Трудни са заради речниковия запас, който една бъдеща майка трябва да натрупа, за да разбере колежките си по съдба.

Нека започнем от начало.

„Момичетааааа“ – това е думата, която трябва да запомните за начало на разговор. Тя е вместо „здрасти“ и действа като универсален метод за започване на разговора. Така може да подходите към всяка тема – от гаденето, през запека, та чак до хемороидите и бебешките колички.

„ММ“ – ако видите това изписване, не си мислете, че сте в група на ретромеломанки, запазили страстта си към телевизия ММ и предаването на Роро. ММ не е и намек за марка тютюневи изделия или алкохолни напитки. Това съкращение всъщност символизира мъжа, с когото споделяте живота си или онзи несретник, благодарение на когото сте се оказали в групата на бъдещите майки – „моят мъж“.

„Доки“ и „Педи“ – ако искате да говорите за медицински специалисти, трябва да овладеете и тези езикови специфики. Защо ви е да изписвате „моята лекарка“, „лекуващият ми лекар“ или „АГ-специалистът, когото посещавам“, когато всичко може да се свие в четири букви? Същото се отнася и до „педи“ – педиатъра.

„Мами“ – след „момичетааааа“, това е втората дума, с която членовете на тази общност се асоциират. Приемете, че от момента на зачеването, вече сте включени в групата на „мамите“. Защото, както всяка уважаваща себе си майка от форумите знае, мама има множествено число и това множествено число събира цяла армия от жени, готови да споделят с вас всяко свое хрумване или тревога.

УЗ – това е простичко. Означава „ултразвук“. Често е придружено от ЖК – „женска консултация“, или ФМ – „фетална морфология“.

„Бебка“ – нека се върнем малко по-нагоре. Ако вече сте влезли в групата на т.нар. „мами“ и очаквате момиче – воала! Ето това е името, което трябва да използвате. Ако е момче – „бебчо“ или „бебо“ върши работа. Между другото, ако случайно искате да споменете във форума майката на възлюбения си, коректният термин е „свеки“.

Ето, вече имате всички езикови ресурси, за да се включите активно в обществото на бъдещите майки. Успех и на добър час с приключенията, които ви очакват, и приятелствата, които ще създадете през екрана на компютъраили телефона си.


Повече информация Виж всички