Кога е най-подходящият момент да съобщим за бременността си

| от MamaMia |


Върху теста за бременност са се оформили две много ясни черти. След паниката, която много вероятно внезапно ви облива, бързо настъпва миг за хладнокръвни сметки. Следват първите въпроси в главата ви, сред които препуска основният: „А сега на кого да кажа?“.

Разбира се, трябва някой да сподели радостта ви – в случай, че става дума за желана бременност. Редно е да се съобщи първо на бъдещия татко, ако, разбира се, има такъв (а не става дума за забременяване от донор) и в случай, че искате той да разбере. Ако е дългоочаквана бременност и за двете страни, вероятно щастието ви е голямо. Честито! Получило се е! И все пак все още е рано за искрена, голяма радост…

Споделете веднага с бащата. Но го помолете засега да пази тайна, да не звъни на приятели, да не се напива и в никакъв случай да не се обажда все още на родителите си.

Веднага след като видим двете черти върху теста, дискретността е особено важна – по някого причини. Първо – все още предстои преглед при гинеколог, който да потвърди бременността, а най-малкото дотогава няма смисъл нищо да се съобщава, дори на близки и роднини. И в никакъв случай не се изкушавайте да сложите снимка или видео на теста с двете чертички в Instagram, Facebook или TikTok!

Защо да не кажем на всички веднага?

Разбира се, никой не може да ви задължи насила да сдържате радостта или притеснението си – но има някои основателни причини да си мълчите публично, поне докато не мине първият триместър, смятан за най-рисков при бременността. Често съветът е да се изчака до 12-тата или 14-тата гестационна седмица, за да се съобщи на приятелите и на колегите, а и на хора от по-далечния кръг.

До около 10-тата седмица е добре за бременността ви да знаят само най-близките: избрани роднини, някоя приятелка, брат, сестра.

Реално очакването да се съобщи новината до края на първия триместър – около 12-тата седмица, обикновено се спазва доста стриктно от повечето бъдещи родилки. Една от причините е, че рискът от помятане до края на първия триместър е доста голям, след което сериозно намалява.

И все пак, има и моменти, в които се налага да се съобщи по-рано на хора, които не са чак толкова близки:

Ако ви е ужасно лошо например и едва дишате, или пък повръщате ден и нощ, може би все пак ще се наложи вашите колеги и членовете на семейството да разберат за какво става дума. Понякога по-ранното съобщаване на новината, може да предизвика подкрепа от страна на хора, които, макар и не чак толкова близки, могат да са от помощ. Например майки или познати, които вече са преминали през същото.

Но най-сериозно си задават въпроса кога е удачно да съобщят за бременността си жените, които вече имат история с

предишна загуба на дете или помятане.

Забременяването след загуба на дете може да бъде голямо изпитание за бъдещата майка. Освен неприятните симптоми на бременността, нейните нерви са опънати сериозно заради опасенията, че отново може да се повтори ужасът на помятането или смъртта. В такъв случай е наистина важно да имате човек – или доверени хора до себе си, на които да можете да разчитате. Някои жени избират в такива моменти да не съобщават за бременността си – а в екстремни ситуации това може да продължи чак до раждането.

Във всички случаи решението кога да кажете е напълно лично. Но ако очаквате порой от загриженост, съвети, ако имате здравословни проблеми, ако сте изпълнени със страхове или опасения, или пък ви очакват проблеми в работата, може би не е лоша идея да забавите малко анонсирането на голямата вест.

И не забравяйте: колкото и лична да ви се струва бременността, появата на нов човек на белия свят е също така и обществен въпрос. Неслучайно древната поговорка гласи, че за да се отгледа едно дете, е необходимо цяло село.

Вижте още:

От 1 до 10-та гестационна седмица: симптомите

От 10-та до 20-та гестационна седмица: симптомите

От 20 до 30-та гестационна седмица: симптомите

Между 30 и 40-та гестационни седмици – симптомите


Повече информация Виж всички