Бременност и умора – най-често срещаната комбинация

| от MamaMia |


Умора – безпощадна, всеобхватна, всепоглъщаща. За много бременни това е усещането, особено през първия триместър.

Спи ви се и точка. И ви се спи съсипващо много, безконтролно, а понякога и постоянно. Лягате си вечер и заспивате на секундата в дълбок, изпълнен с цветни видения, сън. Усещането е, че през деня сте направили 10-часов планински преход и единственото, от което имате нужда, е да възстановите силите си веднага.

Изпитването на крайна умора по време на бременността е напълно нормално. Желанието да си легнете на всеки един час се забелязва особено отчетливо през първия и третия триместър.

През първите 4 до 12 гестационни седмици, между гаденето (а може би и повръщането), усещането на странни миризми, задъхването и сърцебиенето, повечето бременни просто копнеят за сън. И единственото, което се питат е: докога ще продължи това огромно изтощение?

При някои жени умората започва даже по-рано от 4-тата седмица – дори дни след зачеването, когато хормоните на бременността започват да атакуват тялото, да контролират настроението, метаболизма, мозъчната дейност, физическото излъчване и, разбира се, цикъла на съня.

През втория триместър, който се приема че започва след 13-а гестационна седмица, жените обикновено чувстват прилив на енергия. Това е прекрасен момент, за да се подготвите психически за пристигането на бебето. Но има и лоша новина – през третия триместър, който започва на 28-ата седмица, при доста жени огромната умора се завръща.

„Защо съм толкова уморена?“

Казано накратко – защото да се създава бебе е трудоемко. Към това трябва да се добавят екстремните хормонални промени и физическият и емоционален стрес, който много бременни изживяват.

Ето някои от промените, които допринасят за умората:

– увеличени нива на естроген и прогестерон (който действа като натурално успокоително и отпускащо средство)
– понижаване на кръвното налягане и кръвната захар
– повишен приток на кръв, засилено кръвообращение
– нарушения в нощния сън, което води до умора през деня
– проблеми с храносмилането
сутрешното гадене
– стрес и тревожност
– често ставане и събуждане, заради уриниране
– киселини
– болки в кръста, гърба, таза

Кога да се притесняваме?

Ако имате безсъние, сънна апнея и хъркане, синдром на неспокойните крака, прееклампсия или каквото и да е друго състояние, което пречи на спокойното ви наспиване, говорете за това с вашия лекар при следващото си посещение при него.

Други притеснителни симптоми, които да проследим:

– анемия, гестационен диабет, депресия
– промяна в зрението
– замаяност
– по-рядко уриниране
– задух, болка в горната част на корема или сърцебиене
– силно главоболие
– подуване на ръцете, глезените и краката

Вашият лекуващ лекар трябва да бъде информиран при който и да е от тези симптоми.

Какво да правите, за да намалите усещането за умора

Растежът на бебето определено се отразява на тялото ви. Не пренебрегвайте неговите сигнали. Няма значение колко сте уморени обаче, не се изкушавайте да вземате лекарства, особено без лекарска препоръка.

Повечето бременни трябва да прекарват поне 8 часа нощем в леглото, от които да спят активно минимум 7 всяка нощ. Ако е възможно, си лягайте възможно най-рано, за да се снабдите с нужното ви количество сън.

Понеже тялото се променя, трябва да направите и съня приоритет.

Спалнята да бъде затъмнена, чиста и прохладна, да предизвиква към пълна почивка.

За да постигнете дълбок сън, може да закриете прозорците с тъмни щори. Изключете всички дигитални устройства и махнете всички евентуални източници на светлина (лампи на компютри, електронни часовници, музикални устройства),
Нека в спалнята ви да е малко по-хладно, отколкото в другите помещения. Поддържайте чисти чаршафите и завивките. Нека в леглото да има място само за сън, гушкане и секс.

Дрямка

Дремете си, ако не сте успели да се наспите достатъчно през нощта, заради постоянното ставане до тоалетна, болките или гаденето. Избягвайте да спите късно следобед, за да не развалите нощния си сън. Ако можете, почивайте си и по време на работа.

Хранете се здравословно и пийте много вода

В началото бременността може да намали кръвообращението и кръвната захар, което да повиши чувството за умора. От друга страна липсата на сън може да причини ново покачване на кръвната захар и да увеличи включително риска от развитието на гестационен диабет. Затова поддържайте нивата на кръвна захар и енергията си балансирани, хранейки се добре, по малко и по често. Това помага в борбата срещу умората.

Избягвайте кофеина, особено следобед

Кафето и кофеиновите напитки може да ви държат будни до късно посред нощ или напълно да разбият сънния цикъл. Те също така действат на нервната система на бебето, което се активизира, особено през третия триместър.

Упражнения

Всички описани симптоми на бременността, заедно с наддаването на килограми, оказват огромен натиск върху тялото на жената.  Затова и упражненията, разходките и движението са ключови.

Според данни на Американския колеж по акушерство и гинекология ( The American College of Obstetricians and Gynecologists) редовните упражнения и движението оказват следните положителни ефекти:

– намалят болките в гърба
– намаляват запека
– намаляват риска от гестационен диабет, прееклампсия и цезаровото сечение по спешност
– контролират теглото
– подобряват общата физическа форма
– подобряват дейността на сърцето и кръвоносните съдове
– повишават възможността от по-лесно възвръщане на килограмите след раждане

Задължително се консултирайте с лекуващия си лекар, преди да изберете тренировъчна програма – някои упражнения не са подходящи за бременни жени.

Запомнете, че почти всички жени се чувстват много уморени в дадени периоди на бременността. Слушайте тялото си – то ви казва много точно кога се нуждаете от почивка.

Вижте още:

Най-честите тревоги през бременността и как да не им се поддаваме


Повече информация Виж всички