Гадене и повръщане – тези ужасни симптоми на ранната бременност

| от MamaMia |


Гаденето и повръщането през първите седмици на бременността обикновено се обобщават с израза „сутрешно гадене“. Това обаче не е съвсем коректно: бременните, преминали през този „малък ад“ споделят, че гаденето или повръщането през първите месеци може да се случи по всяко време на деня и далеч не само сутрин.

Този признак на бременността е много разпространен, въпреки че съвсем не е задължително да се появи при всички бременни. Гаденето и повръщането са строго индивидуални като поява и тежест, както и като момент по време на бременността, в който да се появят и да изчезнат, ако изобщо ги е имало.

Гаденето и повръщането са напълно нормални, особено през първите месеци. Независимо, че могат да ни накарат да се чувстваме дискомфортно, обикновено няма причини за тревога, освен ако не става дума за много сериозно гадене и особено силно изразено повръщане, което може да предизвика усложнения.

Кога се започва с гаденето и кога – с повръщането?

Повдигането и повръщането не винаги се случват заедно. Има бременни с гадене, които не повръщат, както и други, които повръщат, без да им се гади силно сутрин или през деня.

Приема се, че обикновено гаденето и повръщането започват някъде от шестата седмица на бременността нататък, въпреки че има жени, които започват да изпитват тези симптоми – особено повдигането – много по-рано: още в четвъртата, а дори и в третата седмица (съвсем скоро след зачеването) макар и по-слабо изразени. Към третия месец (или до към 14-тата седмица) обикновено се очаква гаденето да отшуми, независимо че при някои жени то остава през цялото време до края на бременността.

Вижте още:

От 1 до 10-та гестационна седмица: симптомите

Причини

Специалистите не са единодушни какво точно причинява повдигането и повръщането по време на бременността. Една от теориите е, че това е реакция на рязкото покачване на хормоналните нива, както и на наличието на човешкия хорион гонадотропин (ЧХГ или hGC), който започва да се произвежда в огромни количества през бременността. Все пак на жените им се гади най-много точно по времето, когато нивата на ЧХГ в тялото нарастват.

Рискови фактори

Приема се, че стресът, приемът на определени храни и миризми и наличието на проблеми с вестибуларния апарат (при жените, които страдат от болест на пътуването или морска болест) допринасят за гаденето и повръщането и го задълбочават.

Смята се, че жените, които са в по-висок риск от гадене по време на бременността, са онези, които очакват близнаци, жените в напреднала детеродна възраст, жени, които страдат от мигрена, склонните към болест на пътуването, онези, които по наследство имат предразположение към тези симптоми на бременността, както и жени, бременни с момичета.

Приема се, че 55% от жените, които се оплакват от гадене по време на първия триместър, раждат момичета.

Лечение и превенция

Както казахме, съвсем не е задължително да повръщате и да ви се гади по време на бременността. Ако обаче случаят е такъв, има начини да облекчите симптомите. Опитайте се да не се храните с храни, които могат да раздразнят стомаха. Хапвайте по-малко и по-начесто и избягвайте онези ястия, за които вече имате наблюдения, че не ви действат добре. Пийте много вода – важно е организмът да е хидратиран, особено, ако повръщате, защото това обезводнява. Ако има миризми, които ви причиняват повдигане, ги избягвайте. Спете достатъчно и се разхождайте на чист въздух. Ако положението е много тежко, наблюдаващият ви лекар може да предпише антиеметици – лекарства против гадене. Но в никакъв случай не прибягвайте сами до приемането им, защото далеч не всеки тип такива лекарства са безопасни по време на бременност.

Кога повръщането може да доведе до проблеми

Дори умереното гадене и повръщане не са напълно безопасни и може да доведат до усложнения. По тази причина е важно да се консултирате с лекаря си. При тежко гадене и повръщане може да се получи дехидратация и загуба на тегло. Това състояние се нарича хиперемезис гравидарум, но, слава богу, не е толкова често разпространено –  засяга едва около 1% от бременните. При хиперемезис гравидарум може да наложи дори хоспитализация или лечение с венозно вливане на течности и медикаменти, както и хранене през стомашна сонда.

Ако вашият случай е такъв и не успявате да задържите никаква храна и всичко повръщате, или тялото ви се дехидратира сериозно, може да се наложи да ви хоспитализират. Сериозната дехидратация и недохранване са много опасни както за вас, така и за плода. А и загубата на тегло по време на ранната бременност, заради сериозно повръщане, се свързва с ниско тегло на бебето по време на раждане.

Разбира се, възможно е сериозното повръщане и гадене да са знак и на нещо напълно различно: например стомашно разстройство, киселинен рефлукс, възпаление на жлъчния мехур, резултат от камъни в бъбреците, панкреатит, язва или прееклампсия. Но тези диагнози са в компетентността на акушер-гинеколозите и лекуващите лекари.

Ако гаденето е умерено, а повръщането – спорадично, не се тревожете. Но наблюдавайте симптомите и ги споделете с лекаря, не подценявайте състоянието и бъдете нащрек за възможни усложнения.

Вижте още:

Бременност без симптоми – възможно ли е?


Повече информация Виж всички