Бременна съм, ще ходя на море, но имам опасения

| от Флорентина Д. |


Бременна съм, но ми се ходи на море. И ще отида. Все пак „бременна“, не означава „болна“ – а и в моя случай наблюдаващият гинеколог изобщо не ми е казвал да не пътувам, нито ми е препоръчвал лежане на легло. Единственото, което каза е „да внимавам с жегите“ и в никакъв случй да не се дехидратирам.

Като се абстрахираме от факта, че има прекалено много готини морски неща, от които се лишаваме, когато сме бременни – все пак горещината в близост до морския бряг си е за предпочитане пред горещината в града. Всъщност, не! – внимание! – никоя горещина не е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА по време на бременност: нито градската, нито плажната. Защото

силното слънце и топлината са опасност номер едно пред бременните, решили да почиват на морския бряг.

Затова и опцията палатка на плажа, която обмислях изключително интензивно последните дни, може би не е толкова добра. Жестокостта на слънцето през последните дни ме отказва от Иракли, където дори в гората проникват безпощадни лъчи. Явно ще се наложи почивката да се преориентира към стая с климатик.

Вижте сега: ако сте в първия триместър на бременността, по-добре не ходете на море – и говоря сериозно. Причината е именно в прекомерната топлина – това може да доведе до контракции и включително до помятане. След първия триместър нещата стават по-безопасни, но прекомерното затопляне на тялото продължава да е опасно. Важно е бременните да поддържат нормална телесна температура, която да не надхвърля 38,8 градуса по Целзий (това обяснява защо настинките с високи температури са опасни по време на бременността). По тази причина е важно и да се избягват и горещите душове и вани.

Опасностите от топлинен удар по принцип не са за подценяване, но ако сте бременна, е задължително ДА НЕ получавате подобен.

Именно затова и ще трябва да редуцирате до минимум печенето на слънце – независимо, че вредните ултравиолетови лъчи не могат да достигнат до утробата на бебето, лежането на плажа крие множество странични ефекти, които могат да ви навредят повече от обикновено.

Изгарянията при бременните са по-жестоки и се случват много по-бързо по време на бременност. Същото важи и за пигментните петна, които съвсем неочаквано могат да загрозят кожата на лицето, ако се излагате продължително на слънце. Тези пигментни петна са известни като „маска на бременността“ и се образуват обикновено около очите. Дължат се на увеличеното производство на меланин при излагането на слънце.

Освен това силните UV-лъчи изцеждат от тялото така необходимата за бебето фолиева киселина, която така или иначе си доставяте на таблетки. Липсата й, както вероятно сте до болка наясно – може да се отрази на развитието и здравето на плода.

Защитите са подбрани: слънцезащитен крем или лосион със SPF фактор минимум 30 (аз използвам 50), задължителна шапка, тъмни очила и най-вече: предимно стоене на сянка. Можете да се разхождате или излагате на слънце до към 10 часа сутрин и следобед след 17, когато силата на лъчите значително намалява. Това важи най-вече, ако изберете за почивка месец юли и август, както аз ще направя.

Оказва се, че седенето на открито през лятото донякъде е опасно. Ще ми е необходима дебела сянка, почивка, хладки душове и много вода…

Другото, което доста ме притеснява, признавам си, е замърсяването на водата в морето.

Най-неприятното би било, ако си докарам някакво допълнително течение, а още по-зле е, ако случайно глътна вода от фекалното блато, в което е превърнато нашето Черноморие, и се снабдя с някакъв стомашен вирус.

Затова смятам да се топя в соления гьол много, ама много внимателно…

Вярно е, че се питам къде е удоволствието тогава от ходенето на море, ако няма да мога да се бухам във вълничките и да се отпускам върху надуваемия дюшек, докато той ме размята нагоре-надолу? И все пак морският бряг продължава да ме привлича неудържимо.

А и топенето в морето, оказва се, е по-добре отколкото плуването в басейна.

По време на бременност басейните хич не са препоръчителни, защото сме силно уязвими към инфекции. А в хотелските басейнчета по правило се съдържа цял коктейл химикали, плюс хлор, което със сигурност може да влоши и без това странното състояние на вагиналната флора.

Ще се наложи да внимавам и с гъбичните инфекции. Често те се задействат скорострелно след дори кратко престояване с мокър бански… Това са неща, които можем да преживеем, ако не сме бременни, но сега би било твърде неприятно изживяване.

И ето, стигаме до момента с дехидратацията.

Това, честно казано, е лично моят най-голям ужас, защото така или иначе нямам кой знае колко добри навици относно консумирането на вода. Но по време на бременността трябва да се пие много повече вода, отколкото обикновено, защото именно H2O е онова, което развива плацентата – хранителната среда на бебето. Затова  и всеки път, когато водата е недостатъчна, плодът е в риск. Кръвният обем е значително по-голям, за да посрещне нуждите на бебето, затова и колкото повече бременността напредва – толкова повече вода трябва да се поема.

А на плажа… човек се поти активно. Особено по време на бременността потенето става неудържимо. Губейки вода, рискът от дехидратация се увеличава.

Последното, което си задавам, като въпрос, когато планирам морето тази година е: дали ще издържа на умората?

Честно казано, умората ми е голяма от самото начало на бременността. Повечето домашни задължения ми струват гигантски усилия, какво да говорим за пътя до морето. Предполагам, че ще спя през цялото време в колата. А може би ще спя и на морето постоянно. Ходенето на плаж е много уморително, влизането във водата също, ходенето по нагретия пясък – също. Дали ще се справя?

Ако не пробвам обаче, няма как да разбера.

Весела ваканция и успех с предизвикателствата на всички бременни майки, които вече са планирали своята морска почивка!


Повече информация Виж всички