Готините морски неща, от които се лишаваме, когато сме бременни

| от Евелина Бонева |


Бременността е най-прекрасния период от живота на жената. Но не знам коя е най-прекрасната част: гаденето, умората, хемороидите, тежестта, подутите глезени, смяната на настроенията или страхът от предстоящото раждане.

Ако гледаме какво става в родния Instagram, ще останем с впечатлението, че бременната жена е една красива, замечтана богиня, облечена в бяло, която обича до лудост детето си още преди да е усетила първия му ритник. Тя седи на скала край морето и гледа хоризонта в трепетно очакване на срещата със своето дете.

Естествено, онези, които не се издържат с рекламиране на кремове против стрии в Instaram, са наясно ,че това няма общо с реалността. Бременността на морето не е задължително някакво екстатично преживяване. Най-малкото поради необходимостта да се лишаваме от някои от най-любимите си морски неща. Например:

Коктейли на плажа

Клише е, но и любовта е клише, а си е готина. Представете си само: бар на плажа, чадър, бризът подухва нежно, наоколо прелитат чайки, а в далечината се чува пърпоренето на добрия стар банан. В този момент единственото, което ви липсва, е един коктейл с много алкохол. Нещо с джин, водка и текила. И онова синьото. И малко ром. С уиски. И чадърче.

Да, обаче не може.

Басейни

Ако не сте почитатели на самото море, то вероятно харесвате басейните край морето, макар че никога не съм разбирала точно защо човек ще се набута в басейн, пълен с гъбички, като има на разположение цяло море. Басейните са съвсем непрепоръчителни, ако чакате дете, освен ако не сте наистина, ама наистина убедени, че са безупречно чисти и по дъното не се валят кожа и нокти. Една потенциална гъбична инфекция не ви е необходима точно в този момент. Затова, освен ако басейнът не мирише на хлор от два километра, по-добре не се гмуркайте в него.

Аквапаркове

Аквапарковете са забавни. Там може да се спускате по водни пързалки, в случай че сте фенове на адреналина, както и да се влачите в бавна река, потънали в огромен пояс. Ако сте в компания с деца, аквапаркът също е хубава идея, защото дребните се забавляват и ви оставят на мира поне за малко.

Познайте какво обаче. Ако сте бременна, аквапарковете не са много хитра идея, освен ако не искате да дадете половин заплата, за да лежите на шезлонг. Пързалките, на които развивате скорост от 120 км/ч и се спускате по отвесни тунели просто не са добра идея. Не е нужно да обясняваме защо.

Преяждане с миди

Малко са по-приятните неща в живота от посещение на мидената ферма „Дълбока“, където да седнем с една огромна, потна халба бира и да поръчаме 100 мидени кюфтета, които да изядем под мелодичния цвъркот на врабците. Само че морската храна не е най-подходящото ядене за бъдещите майки. Първо, е много вероятно дори принципно скаридите да са любимият ви деликатес, бременността да изкриви нещата така, че като ги подушите отдалеч, да започнете да повръщате неконтролируемо.

И второ, дори да не ви се гади от миризмата на октопод, морските дарове не бива да се консумират сурови или полусурови, тъй като могат да ви снабдят с бактерии и паразити, които са последните животни, от които имате нужда, ако ви предстои раждане.

Наркотици

Просто не.

Дискотеки

Няма изрична забрана бременните да ходят по дискотеки и ако случайно сте жизнена и щастлива бременна в неадекватно от хормоните добро настроение, идете да танцувате на „YMCA“ на някое ретро парти в La Piovra. Защо не?

Имайте предвид обаче, че бесните танци и силната музика могат да предизвикат контракции и не са гениална хрумка, ако ви предстои среща с бъдещия наследник (на кредита).

Таратор

Добре, яжте таратор, но гледайте да сте сигурни, че водата, с която е правен, е чиста. Ентеровирусът е най-малко желаното морско преживяване по време на бременност. Вярно, така и така повръщате, но все пак е различно. Внимавайте с чистотата на водата (и леда), които консумирате.

Приятно прекарване! Всичко ще бъде наред. И не забравяйте снимката на морска скала в бяла рокля, нали?