Секс по време на пандемия

| от MamaMia |


За двойките, които живеят заедно, пандемията промени много неща, а и постави редица предизвикателства.

На първо място коронавирусът наруши тоталноусещането за нормалност, за ред и за представа как трябва да се случват нещата в семейството.

В последствие мерките за социална изолация вкараха живота в нов ритъм. Затворените училища и детски градини оставиха децата вкъщи през цялото време, дистанционното обучение превърна родителите и в учители. Междувременно някои хора загубиха работата си и доходите си, а други преминаха на работа от вкъщи.

Това са гигантски предизвикателства, с които семействата не се бяха сблъсквали досега. Всъщност в модерната история такива промени не са се случвали от десетилетия – може би от времето на Втората световна война.

Този „нов ред“ води и до безпрецедентни промени и в сексуалния живот на хората. Освен с многобройните здравни и практически предизвикателства, всички се сблъскваме и с все по-голямото навлизане на виртуалния свят в нашия личен живот. При някои това води до увеличение на сексуалното желание, а при други – до абсолютната липса на либидо.Във всички случаи карантината, а и продължителният страх и несигурност, придружаващи тази пандемия, имат неочаквани последствия върху сексуалния живот на двойките.

В коментар за HuffPost американският сексолог Том Мъри твърди, че „краткосрочният стрес може да играе ролята на афродизиак, но хроничният стрес може да причини проблеми и засечки в сексуалната сфера“.

За много хора желанието за секс сякаш се е изпарило

Стресът от пандемията, спазването на социална дистанция, носенето на маски, несигурните пазари, тревожните новини за социално недоволство по света, скандалите, които тресат управлението, постоянното сърфиране сред новини, социални медии и бомбардирането с разнопосочна информация могат да повлияят пагубно върху желанието за секс на много двойки.

„Често срещано е хората да усещат намалено сексуално желание, когато са в стрес или трябва да се справят с някаква травма“, коментира за HuffPost сексологът от Лос Анджелис Шанон Чавес. „Извънредното положение покрай пандемията хвърли повечето от нас в спирала от емоции, което води до стрес, умора, проблеми със съня, промени в апетита и колебания в настроението“.

За много двойки постоянното прекарване заедно по време на карантината извади на показ проблемите в отношенията, които пречат на сексуалните им отношения.

„Когато двойките прекарват цялото си време заедно, те могат да изпитват нарастващо раздразнение, фрустрация, умора и раздразнителност помежду си“. Оказва се, че личното пространство е задължителен елемент, който подхранва страстта. А това лично пространство става лукс, когато и двамата си стоят вкъщи постоянно.

Да съхраним връзката си по време на изолация (и да не се избием)

Има и двойки, които изпитват по-голямо желание за секс

Но не за всички пандемията се свързва с липса на либидо. За някои хора времето, прекарано заедно у дома, се оказва като мотор за развихрянето на сексуалните фантазии. Според изследване на Института „Кинси“, публикувано в Men’s Health, комбинацията от това, че някои хора имат повече свободно време и по-малко социални комуникации, може да увеличи сексуалното желание.

Плюсът на времето, прекарано у дома, е в това, че липсват стресори, например късното прибиране, заради трафика до работа, усилието да поддържаш комуникация с много хора или да пътуваш до различни точки в града. За някои двойки това е достатъчно, за да се превърне секса в движеща сила на отношенията. Повечето време, прекарано заедно, помага на някои двойки да се чувстват по-спокойни и уверени в сексуалните си действия. Освен това те отделят и повече време за физическо докосване и за отпускане, което води до увеличено удоволствие.

Много повече порнография

В месеците на социална дистанция Pornhub отбеляза огромно увеличение на дневния си трафик. На 25 март, след като премиум съдържанието беше пуснато безплатно за един месец, от платформата отбелязаха увеличение с 25% на посещенията. „Причината за нарастването на гледането на порно е, че хората са едновременно отегчени и прекарват значително повече време онлайн за работа, както и с цел да тушират стреса и скуката“, коментира Мъри.

Но във връзките, в които единият партньор гледа повече порно за сметка на пониженото желание за реален секс, може да се забележи напрежение. Някои партньори приемат гледането на порно като на форма на изневяра. Когато това съмнение се комбинира с ниското сексуално желание, демонстрирано във връзката, проблемите могат да станат наистина сериозни.

Пик на мастурбацията

Хората, които не са във връзка или чиито партньор е далече, се сблъскват с доста проблеми по време на COVID-19. Съвсем очаквано всеки трбява да задоволява някак своите сексуални нужди, още повече във време на намалена реална социална комуникация. Вече писахме за повишеното търсене на секс играчки онлайн, започнало още през първите месеци на пандемията. Сексолозите смятат, че по време на OCVID-19 е нормално самозадоволяването да се използва като отдушник на усещането за самота, скука, тревожност и липса на механизми за справяне с неясната ситуация.

Митове и истини за мастурбацията при жените

Психическите състояния се обострят и това се отразява на сексуалния живот

Пандемичната обстановка отключва психическите състояния и наличните психологически проблеми и тревоги, подчертава ги и ги обостря. Стресът и неяснотата определено допринасят за нарастването на тревожността и депресията, което от своя страна удря върху сексуалния живот.

Психологическите проблеми засягат не само настроението ни, но и определено водят до сексуални трудности, например еректилна дисфункция или болезнено проникване. А хората с обсесивно-компулсивно разстройство могат да имат проблеми с каквито и да е сексуални активности, заради страх от замърсяване.

Говори психологът: как да извлечем полза от изолацията

Някои двойки разширяват своите сексуални хоризонти

Но някои от двойките, оказали се в изолацията заедно, внезапно се насочват към опитването на нови неща. Поставянето на секса в центъра, води до нови занимания: например общо гледане на видеа, ролеви игри…

Новият хит е виртуалният секс

Разбира се, след като има дистанционно обучение, виртуален театър, след като може да се правят туристически обиколки на египетски гробници и да се гледат музеи онлайн, след като се провеждат онлайн форуми, презентации и обучения, защо да не може да се прави и вирутален секс?

В последните месеци много хора установиха, че през камерата могат да се случат чудеса – както с познати хора, така и с непознати. Привидно това изглежда много по-сигурно и в известна степен забавно. Увеличава се броят на онлайн общностите, в които можеш да се включиш през камерата в сексуално-ролеви игри, воайорство и всякакви други варианти на удоволствие, което изключва физическия контакт.

През платформата Zoom се организират секс партита, стаи за забавление и ролеви игри, образователни сексуални курсове и какво ли още не.

Разбира се, колкото и безопасно да звучи това във връзка с предаването на сексуално предавани болести или коронавирусни инфекции, то от гледна точка споделянето на лична информация, това съвсем не е безопасно. Задължително е да се вземат хигиенни мерки за онлайн защита! Много е опасно видео съдържанието да не изтече онлайн – вие не знаете дали събеседникът не записва какво се случва на екрана.Опитвайте се да оставате анонимни, да не разкривате пред камерата твърде много от вътрешността на помещението, където се намирате (за да не може да бъде свързано с вас, ако видеото или снимките изтекат в интернет), внимавайте да не ви издадат дрехите ви, пазете си лицето, не пишете своето истинско име и ако може използвайте сигурни и криптирани платформи.