1/3 от младежите са изненадани, че истинският секс не е като порното

| от MamaMia |


При липсата или при недостатъчното сексуално образование в училище, но при засилено излагане на графично съдържание и на насилие онлайн, не е странно, че много млади хора имат сбъркани представи за секса и за интимните отношения. При липса на личен опит, често те разчитат на видяното в порно-сайтовете и еротичните канали, когато започват своите собствени сексуални отношения.

Предвид лесния достъп до безплатно порно онлайн, изобщо не е странно, че расте поколение с напълно объркани разбирания за това какви могат и какви са действителните отношения в леглото.

Според ново изследване на компанията за презервативи Durex, цитирано от сайта Bustle, всеки трети млад човек във възрастовата група 18-25 години има изкривена представа за секса в реалния живот, като причината е гледането на порно.

Изследването показва, че порнографията може да има сериозен, дълбок и много продължителен ефект върху сексуалното поведение на младите хора.

Проучването е проведено от Durex иИнститут Макс Планк – Берлин сред 1000 души между 18 и 24 години. Те са споделили своя опит с порното и отношението си към секса. Една трета от анкетираните са заявили, че са били „изненадани“ от това какво представлява сексът в истинския живот в сравнение с този от порното, което са гледали, преди да бъдат сексуално активни. Един на трима също така е казал, че гледането на порно е повлияло на това какво му се струва атрактивно в партньора. Една четвърт от отговорилите са споделили, че сексът в истинския живот не е бил толкова добър, колкото са очаквали, което е повлияло на тяхната сигурност в леглото.

От Durex коментират, че младите хора все още имат много въпроси относно това какво е сексът и какво трябва да бъде. Целта на изследването е била да оспори разбиранията, които обществото и медиите задават спрямо това какво е истинския, добър секс и какво може да бъде той за всеки един човек лично.

Според изследването гледането на порно може да повлияе на онази част от мозъка, отговаряща за удоволствието. Психолозите предполагат, че частта от мозъчната система, която отговаря за възнагражденията, е по-слабо развита при хората, които гледат повече порно, което може би води до нуждата да се гледа още повече порнографски материал, за да се достигне до възбуда.

Сред младите хора също така е отчетен съществен елемент на срам по въпросите, свързани със секса, както се отчита и сериозна липса на самочувствие. Според изследването на Durex 45% от младите хора са заявили, че чувстват вина, ако не знаят как да участват в сексуалния акт или ако не могат да преценят качеството му. Цели 64% пък са признали, че са се престрували, че се наслаждават на секса повече, отколкото в действителност, за да не притеснят партньора си. Един на 10 души е казал, че не обсъжда сексуалното си минало с човека, с когото е, защото има чувството че е бил с твърде много партньори.

От Durex споделят, че се надяват на повече разумно говорене за секса, на повече информация за сексуално предаваните болести, за сексуалната ориентация и за истинските сексуални нужди, за да могат поколенията да израснат по-отворени и образовани в това отношение.

Интересно е и че повече от половината млади хора, които са участвали в проучването, са казали, че чувстват своето сексуално образование „остаряло“, но 85% са казали, че им е добре, когато обсъждат сексуалните въпроси с партньора си.

Заключението е, че все пак интимните изживявания на младите хора биха били много по-позитивни, ако научаваха повече по тези въпроси в училище, вместо от порното.


Повече информация Виж всички