Митове и истини за мастурбацията при жените

| от MamaMia |


Повечето религиозни и консервативни общности препоръчват въздържане от мастурбация или директно я наричат перверзия. Съвсем логично, описанията за ненормалността й се употребяват по-често, когато става дума за практикуването й при жените. Дори в голяма част от модерните семейства около женската мастурбация съществува табу, като тя по-скоро е приемана за нещо, което трябва да се прави само в краен случай, тайно, тихо и при липса на сериозен партньор… И, ако може, без да се коментира.

Ясно е, че страховете съпътстват акта на „самотното удоволствие“ откакто свят светува и не могат да изчезнат с магическа пръчка, само защото съвременната жена е запозната с тялото си по-добре от преди, радва се на известна сексуална свобода и може да я изразява желанията си по-свободно.

Независимо как я приемаме, мастурбацията съпътства живота на практически всяка жена, а според специалистите тя е и полезна: намалява тревожността, помага за заспиването, увеличава сексуалните желания, подобрява дейността на сърцето, редуцира усещането за болка. При жените тя може да намали вагиналната сухота, което в последствие да стимулира по-добър и задоволителен секс с партньора.

Защо не мога да изпитам оргазъм? 5 възможни причини

И все пак всичките тези плюсове продължават да са заобиколени с голям брой митове, градски (и селски) легенди, табута, страхове и опасения. Ето някои от най-често срещаните от тях:

1. Мастурбацията увеличава акнето

Всяка жена, която има мазна кожа, склонна към акне, знае кои неща допринасят за задълбочаването на проблема – основно това са храни, някои видове козметика, неподходящи кремове и почистващи продукти, стрес, хормонални промени. Може би именно последните са залегнали в мита, че мастурбацията причинява акне.

Истината:Всъщност няма никакви доказателства в полза на този мит. В организма на всички жени има някакво ниво на андрогени (мъжки полови хормони), които се произвеждат от надбъбречните жлези и яйчниците. Всъщност прекомерното количество андрогени, също както и високите нива на прогестерон (които се повишават след овулацията, горе долу седмица преди менструацията) – причиняват хормоналното акне. Но мастурбацията няма нищо общо с това, защото сама по себе си не може да промени хормоналните нива. Възможно е по-скоро обратното: по-високите нива на сексуална възбуда, да са свързани с увеличение на хормоналните нива, което да води до желание за мастурбация. Може би и оттук се е родило обратното интерпретиране на този факт.

Как да се справим с акнето?

2. Мастурбацията означава, че сексът с партньора не е достатъчно добър

Много мъже приемат сексуалните играчки на жените като заплаха за собственото си представяне в леглото. Всъщност има устойчив мит, който свързва самозадоволяването на жените с липсата на качествен секс от страна на мъжете.

Истината: Всъщност това не е особено честно: всяка жена, точно както и всеки мъж, има право да бъде насаме със себе си, когато пожелае. Нека е ясно, че мастурбацията при жените не означава, че не се наслаждават на секса с половинката си – това са две различни изживявания. Сексът включва комуникация, човешки контакт и доставяне на взаимно удоволствие, докато мастурбацията е свързана с желанието да влезеш в контакт със собственото си тяло. Както вече казахме – тя намалява нивата на стрес, облекчава болките и ни помага за по-добър сън – неща, които нямат връзка с интимността.

3. Мастурбацията причинява генитални инфекции

Всъщност инфекциите на яйчниците трудно могат да се причинят от мастурбация. Да, при нея можете да нарушите вагиналния си PH баланс, дори да си причините течение или вагинална инфекция, заради замърсяване, но това надали ще ви докара генитална инфекция.

Истината:Проблемите с яйчниците се случват заради бактериални промени във вагиналния канал, които по-скоро могат да бъдат причинени от антибиотици, стрес, хормони и какво ли още не. И все пак е добре да внимавате какво използвате по време на мастурбация. Има лубриканти и секс играчки, които могат да променят химичния състав на вагиналната среда и да създадат бактерии, които могат да увеличат риска от вътрешни инфекции. Във всички случаи обаче шансът за това е много малък, особено ако спазвате хигиенни мерки.

4. Мастурбацията уврежда вагината

Всъщност редовната мастурбация, точно както и редовният секс, води до физически навици, които вдигат толерантността към стимулация. Тоест – при честа мастурбация е възможно е да започнете да достигате по-трудно ниво на удоволствие, отколкото ако я правите по-рядко.

Истината: Жана Врангалова, професор по сексология в Нюйоркския университет, коментира за сайта Well+Good, че нервните окончания в гениталната зона могат да привикнат към висока и бърза вибрация. В такъв случай по-слабите и не толкова интензивни усещания не „вършат работа“. Но в момента, в който преустановите стимулирането на тази зона, след две-три седмици, чувствителността отново се възвръща на нормалното си ниво.

5. Мастурбацията намалява сексуалното желание

Това в устойчив мит, който почива на погрешното разбиране, че сексуалното удоволствие има лимит, ограничение и трайност.

Истината: Всъщност е обратното: мастурбацията увеличава либидото. Освен това тя може да ни научи да познаваме тялото си по-добре и да се чувстваме по-свободни, когато правим секс с партньора си – а съответно и да искаме повече от същото.

За какъв секс фантазират най-често жените?

6. Мастурбацията причинява безплодие

Това е мит, който не почива на никакви научни доказателства.

Истината: Всъщност безплодието може да се дължи на множество други причини, но самозадоволяването не е сред тях. Мастурбацията не променя хормоналната функция на яйчниците, нито причинява проблеми в репродуктивната система. Не може да повлияе на овулацията или на регулярността на менструацията. Съответно няма и влияние върху фертилността.

7. Честата мастурбация „изразходва“ оргазмите

Подобно на мит 5, тук се подразбира, че човешкото тяло има определен брой оргазми, които може да изпита, което съвсем не отговаря на действителността.

Истината:Тялото има неограничена възможност да достига оргазъм. Но понякога пътят до постигането му е много труден за жените, дори и чрез мастурбация. Затова и регулярното самозадоволяване всъщност спомага за откриването на начина, по който достигаме до удоволствието, увеличава сексуалното ни желание и улеснява сексуалните ни контакти в последствие.