Какво се случва при липса на редовен секс

| от Mamamia |


Практикуването на редовен секс води до ползи за физическото здраве и за психическото равновесие и създава чувство за цялостно благополучие.

Но има ли вреда за тялото и психиката, ако останем без сексуална интимност продължително време?

Възможно ли е въздържанието – независимо дали доброволно или принудително – да ни навреди по някакъв начин? И как се отразява то на тялото и изобщо на организма?

В зависимост от навиците, за някои хора липсата на секс може да се окаже предизвикателство – особено за онези, които са имали продължителна интимна връзка, в която сексът е бил редовен и удовлетворяващ.

Липсата на интимни контакти в продължение на седмици, месеци и дори години може да повиши нивата на стрес.

Но според експертите, от научна гледна точка, трудно може да се установят сериозни биологични промени в тялото в следствие на въздържанието.

Експертът по въпросите на секса и взаимоотношенията Кристин Рейф обяснява за онлайн изданието на New Zealand Herald, че макар да изглежда като голям проблем, от научна гледна точка липсата на секс няма как да е причина за каквото и да е негативна промяна в огранизма.

Рейф обяснява: „Въпреки че има признати физически, емоционални и психологически ползи от самостоятелната или практикувана с партньор сексуална активност – включително непенетративния секс – това не означава, че има отрицателни последици, свързани с липсата на каквато и да е сексуална активност“.

Тя сравнява физическите последици от липсата на сексуален контакт за известно време с липсата на физически упражнения за определен период от време.

„Хората, които не са правили секс или които са спрели да правят секс за дълъг период от време, могат да изпитат липса на навик за сексуални дейности и да установят, че изпитват мускулно напрежение или болезненост, трудности при контрола на еякулацията и загуба на увереност в сексуалните си способности“.

И все пак сексологът добавя, че тези неща обикновено са временни и не представляват „дългосрочни биологични промени“.

Тоест краткосрочното или дългосрочното въздържание не е непременно вредно,

тъй като няма задълбочени научни доказателства, които да заключават, че за здравето на човек би имало отрицателни последици, ако спре да прави секс.

Други експерти не са съгласни.

Някои смятат, че сексуалното въздържание за дълъг период от време може да има физически или психологически последици.

Експертът по въпросите на секса и взаимоотношенията д-р Тара Сувинятичайпорн заявява пред британския Daily Mail, че сексуално неактивните мъже могат да бъдат засегнати от атрофия на пениса – много рядко състояние, при което тъканта на пениса става по-малко гъвкава и може да се свие с до 2 сантиметра. Учените обаче не са единодушни по въпроса колко време не трябва да се прави секс, за да се прояви това състояние.

Проучване от 2016 година обаче установява, че при мъжете, които еякулират около 21 пъти месечно, рискът от рак на простатата е по-малък, отколкото при мъжете, които еякулират по-малко от седем пъти месечно.

При жените въздържането от секс в продължение на месеци може да доведе до временно свиване на вагината, което да причини дискомфорт или болка по време на секс в бъдеще.

Но едно е ясно: лишаването от секс в продължение на месец или повече може да доведе както при мъжете, така и при жените до временно чувство на стрес, усещане на неудовлетвореност, тревожност и дори проблеми с гнева. Но това са временни състояния, които могат да се дължат на липсата на допамин, серотонин и окситоцин. Известно е, че това са хормони, отговорни за положителното настроение, които се активират в различни ситуации, но най-силно – при интимни контакти.

Вижте още:

7 последици от липсата на секс